Nicolas Øines og Dennis Gundersen fullfører finalen med glans og skaffer SpaceHawks den poengsummen som skal til for å hale seieren i land. Hoveddommer Hilde Sandstedt følger deltakerne med haukeblikk og passer på at alt går rett for seg.

Viktig sponsorstøtte til First Lego League

15 november, 2018 15:28 Del Del Del

Hauknes skole har markert seg som et topplag på Helgeland i First Lego League. Det er trettende gang skolen deltar i denne konkurransen, som i år samlet 13 lag fra hele Helgeland.

Konkurransen, som inspirerer barn og unge til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere, er avhengig av økonomisk støtte for å kunne gjennomføres.
– Mo Industripark AS er en av våre viktigste støttespillere, som har bidratt med penger til First Lego League Helgeland i mange år. Slike langsiktige samarbeidspartnere er en forutsetning for at vi skal kunne fortsette å arrangere denne turneringen for hele Helgeland hvert år, sier Dag-Arild Berg.

Han har ledet disse konkurransene på Helgeland siden starten for 14 år siden.
– MIP er største sponsor i parken, men vi får også penger fra Celsa Armeringsstål, Elkem Rana, Momek Grop, Mo Fjernvarme og Sintef Molab, forteller Berg.

Space Hawks fra Hauknes gikk også denne gang til topps i beinhard konkurranse med lag fra skoler fra hele Helgeland. Dette er fjerde gang de blir lokal champion i First Lego League.

Romferder som tema
Årets oppgave var  tilknyttet romferder.  Space Hawks, som laget fra Hauknes kaller seg denne gang, har tatt for seg produksjon av næringsrik mat i verdensrommet. De 40 elevene på laget var oppdelt i seks grupper, der forskning, salg-sponsing, bloggere, utstyrsbyggere, programmering og markedsføring var tema.
Selv om dette er et legobasert konsept er det mer enn lek med Legos teknologiske løsninger som må beherskes.

De unge aktørene imponerte med sine evner til å presenterte prosjektene sine.

Seieren er klar, og de 40 deltagerne i SpaceHawks jubler på scenen og mottar Champions-tittelen.

Space Hawks hadde blant annet tatt for seg hvordan man kunne dyrke mikroalger til mat for romfarere. Microalgen Chrollela var viet stor oppmerksomhet på grunn av sitt innhold av viktige næringsstoffer, protein og mineraler.  7. klassingene Steinar Benden og Kristine Steen forklarte publikum hvordan dette kan gjøres.

God læring
Skoleelevenes engasjement og dyktighet imponerte de flere hundre voksne og barn som fulgte konkurransen lørdag. Det er ikke tvil om at dette er meget god læring som vil komme til nytte når de dyktige elevene skal ut i næringslivet som prosjektledere, økonomer og ingeniører. Det faktum at næringslivet har vært med på å sponse blant annet Space Hawks vil de nok dra nytte av senere når de skal rekruttere nye dyktige medarbeidere, påpeker Dag-Arild Berg.

Det er mye arbeid i gruppene  rundt de forskjellige temaene, men den mest interessante oppgaven, nemlig å bygge og programmere teknisk utstyr basert på Legos teknologi, samler nok fremdeles størst interesse blant det store publikum som ville få med seg konkurransen.

Steinar Benden og Kristine Steen informerer om prosjektet til SpaceHawks som blant annet tar for seg produksjon av ernæring i verdensrommet.

Flere hundre tilskuere samlet seg rundt de avanserte teknologiske løsninger som er bygget av legoutstyr. Space Hawks lå godt an før de møtte Elsfjord skole i finalen. Det var spennende minutter på slutten. Elsfjordingene gjorde en god innsats, men ble nok stresset av en del feilskjær underveis. Også Space Hawk møtte utfordringer, men de to guttene som styrte utstyret beholdt roen og dro i land de siste poengene som skulle til for seier.

Har øvd mye
Operatører i finalen var Nicklas Øines og Dennis Gundersen. De fullførte øvelsene innen tidsrammen og sikret seieren til Hauknesskolen.
– Vi har øvd mye og kjørt tester for å se hvem av medlemmene i tapet som skulle styre utstyret i finalen. Vi har lagt vekt på at man må holde hodet kaldt og ikke bli stresset når noe går galt.  Det klarte vi denne gang, sier superpilotene Nicklas og Dennis, som var overstrømmende glade etter at seieren var et faktum.
De poengterte også at den flotte støtten de hadde hatt av foreldrene  i oppkjøret til konkurransen har vært utrolig viktig. Space Hawks har denne gangen vært et foreldredrevet prosjekt der det har vært samling to ganger i uken for å finpusse øvelsene.

God læring
– Det er utrolig hvor fokuserte deltagerne i First Lego League er. Det er ikke tvil om at denne formen for læring fungerer og gir deltagerne innblikk i hvordan ting fungerer både i forhold til økonomi, presentasjon og teknisk dyktighet, sier Dag-Arild Berg.
– Det er jo litt artig at det i dag er 909 lag som konkurrerer på samme tema rundt i Scandinavia. Dette er stort. Vinnerne vil nå gå videre til nasjonale og internasjonale konkurranser, sier Berg.

Hele gruppa og ti veiledere skal avgårde til den norske finalen på Fornebu. Space Hawks er alt i full gang med å skaffe sponsorer til turen 30. november. Denne deltagelsen vil koste om lag 250.000 kroner, så sponsorgruppa får det travelt.

Spente deltager før finalen. Lille Elsfjord skole med 20 elever klarte nesten å vinne denne gangen, men SpaceHawks beholdt roen og dro seieren i havn.

 

FIRST LEGO LEAGUE:
First Lego League er en kunnskaps- og teknologikonkurranse som inspirerer barn og unge i alderen 10-16 år til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. Det er stiftelsen FIRST Scandinavia som står bak First Lego League i Skandinavia. FIRST Scandinavia har som formål å gi barn og unge gode lærings- og mestringsopplevelser med naturfag, matematikk og teknologi, og gjennom dette bidra til at flere velger en realfaglig utdanning.

Del Del Del