23 mastergradsstudenter fra Norge, USA, Estland og Russland besøkte Mo Industripark for å lære om sirkulær økonomi.

Internasjonale studenter: – Mo Industripark beviser at sirkulær økonomi fungerer

30 april, 2019 15:29 Del Del Del

23 mastergradsstudenter fra Norge, USA, Estland og Russland besøkte nylig Mo Industripark for å se hvordan sirkulær økonomi fungerer i praksis.

Den største delen av gruppen som besøkte Mo Industripark (MIP) i Mo i Rana, var studenter ved det internasjonale mastergradsprogrammet i energiledelse, «MSc in Energy Management: International Governance and Business». Utdanningsprogrammet er et samarbeid mellom Handelshøgskolen og Nordområdesenteret ved Nord Universitet og MGIMO University i Moskva.

Studentene tilbringer første semester ved sine hjemmeinstitusjoner, det andre semesteret er russiske og norske studenter sammen i Bodø, mens de i tredje semester studerer sammen i Moskva. I fjerde semester skriver alle masteroppgaver ved sine hjemmeinstitusjoner. I tillegg besto gruppen av russiske studenter fra St. Petersburg, Tyumen, Ukhta og Arkhangelsk i Russland, som er i Bodø å ta et utvekslingssemester.

Besøket på Mo startet med industrihistorie ved Havmannen og spasertur langs havnepromenaden gjennom Moholmen.

– Veldig relevant
– Emnet “Sirkulær Økonomi”  er en del av den internasjonale mastergraden i energiledelse. Dette emnet inngår i år for første gang i programmet, så det er relevant for oss å vise studentene hvordan sirkulær økonomi fungerer i praksis, forteller Elena Dybtsyna, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen og Nordområdesenteret i Bodø.

Hun var til stede under administrerende direktør i Mo Industripark AS, Arve Ulriksen, sitt innlegg på Nordområdesenterets januarseminar og ba om å få komme på  besøk til industriparken med studentene.– Dette er midt i blinken for oss. Vi har hatt mange spennende foredrag om sirkulær økonomi, men det er bedre å se det i praksis, konstaterer Dybtsyna.

Entusiastiske studenter
Studentene selv var entusiastiske etter besøket i Mo Industripark, der de fikk omvisning i parken, presentasjon av prosjektet MIP Bærekraft og fremtidige utviklingsprosjekter ved Mo Industripark AS og en omvisning hos Celsa Armeringsstål AS. Sistnevnte gjenvinner rundt 700,000 tonn skrapmetall hvert år, tilsvarende to Eiffeltårn i uken. Besøket ble avsluttet med foredrag og gruppearbeid på Campus Helgeland før returen til Bodø.

– Vi har bare rukket å skrape litt på overflaten, men jeg vil gjerne lære mer om industriparken, og jeg kunne tenke meg å tilbringe praksisperioden her fordi jeg ønsker å gå dypt og grundig inn i integrerte industrielle systemer. I Russland det er mange industriklynger, men de er dessverre er ikke så utviklet som denne. Jeg ser på Mo Industripark som et industrielt mesterverk, sier Petr Kruzhilin, som er født i Murmansk, oppvokst i St. Petersburg, og som nå studerer ved MGIMO-Universityi Moskva.

 

Her er halve gruppen klar for besøk i valseverket til Celsa mens den andre halvparten møtte bærekraftsjef Susanne Nævermo sand. Lars Frøysa og Rita Fagerjord i Celsa var vertskap for gruppen.

Vil bidra selv
Han håper at han med sin utdanning og erfaring kan bidra til å bygge lignende industriklynger i hjemlandet.
– Jeg ble virkelig imponert og overrasket fordi alle systemene i industriparken er knyttet til hverandre, og ingenting sløses bort. Folk her har bygd opp et smart samfunn som bruker smart teknologi og som bryr seg om miljøet. Det er fantastisk, sier Kruzhilin.

Også Morten Hals fra Kongsberg er fornøyd med utbyttet av besøket.
– Studiet er akademisk orientert, så det har vært interessant og verdifullt å se sirkulær økonomi i praksis. Jeg er også imponert over logistikken, sier Hals, som har en bachelor i logistikk.

Besøket i valseverket til Celsa imponerte mange av studentene. Her er halve gruppen sammen med Lars Frøysa og Rita Fagerjord i Celsa. Førsteamanuensis Elena Dybtsyna avbildet fremst i midten.

Ambisiøse klimamål
– Jeg er imponert, bare over målestokken og ekspansiviteten til industriparken i seg selv, men også over hvordan alt er forbundet med hverandre, sier Mark D. Siatta fra Chicago i USA.
Han trekker spesielt fram erfaringene fra besøket hos Celsa:
–  Det har vært svært interessant å se hvor mye av økonomien som er sentrert rundt sirkulærøkonomi, og at man gjør det til et konkurransefortrinn og til fulle utnytter resirkulert stål. I tillegg har Celsa og MIP klimamål for 2030 og 2050 som kan virke ambisiøse, men som faktisk er realistiske i tråd med det de allerede gjør, slår han fast.
– Mye av det vi lærer på forelesningene er teoretisk, men nå har vi fått se at industriparken faktisk gjør det vi lærer om. De jobber slik vi hører fra forskerne at vi burde gjøre. Det er den store forskjellen, sier Siatta.

– Et praktisk bevis
– Jeg var overrasket over å se det praktiske beviset for at sirkulærøkonomi, som virket som en ganske ideologisk teori, faktisk fungerer i praksis. Vi har hørt om dette og hvilke utfordringer bedriftene i Mo Industripark møter på daglig basis, og hvordan de overvinner dem i denne fullintegrerte industriparken, avslutter Petr Kruzhilin.

 

 

 

Del Del Del