Celsas innkjøpssjef, Eirik Bjørkmo (t.h.), tok imot den første bestillingen av resirkulerte stoler fra Nordic Comfort Products, ved daglig leder Svein-Erik Hjerpbakk og operatør Stein Erik Akselsen.

Satser på bærekraft i alle ledd – kjøper inn stoler av resirkulert havplast

14 mars, 2019 16:15 Del Del Del

Celsa Armeringsstål AS satser på bærekraft i alle ledd av virksomheten. Som første kunde har selskapet investert i resirkulerte designerstoler laget av 75 kilo plastavfall fra havbruket.

De 50 stolene er også kortreiste, produsert av Nordic Comfort Products (NCP) på Hemnesberget, i samarbeid med Snøhetta AS. De er laget av resirkulert plastavfall som inneholder inneholderpolypropylen – blant annet fra tauverk, nøter og storsekker fra de lokale bedriftene Nova Sea på Lovund og Kvarøy Fiskeoppdrett. Navnet, S-1500, synliggjør at hver stol sparer miljøet for 1500 gram plastavfall.
– Dette er midt i blinken med tanke på vår strategi om bærekraft. Vi gjennomfører mange, store miljøtiltak, som reduksjon av utslipp og effektivisering av produksjonen, men også de små bidragene er viktige, sier innkjøpssjef Eirik Bjørkmo i Celsa Armeringsstål AS.

Hårete mål
Bedriften har hårete mål for bærekraft, og siktermot åstanse alt utslipp av CO2 og redusere 70 prosent av de lokale utslippene innen 2050. For Celsa har det vært viktig å forankre målene i organisasjonen. Dette har ført til mange ideer for å forbedre miljøet, blant annet er det innført kildesortering av plast i bedriften. Da de etter hvert skranglete stolene i kantina måtte skiftes ut, var ikke veien lang til å tenke bærekraft.
– Vi har gjennom årene fått tre forskjellige typer stoler i kantina. Noen har vi fått låne, og noen har vi overtatt brukt.  Flere av stolene var til dels ødelagte, andre var tunge og skapte støy da de ble dratt langs gulvet. Da vi fikk høre om de resirkulerte stolene fra NCP, var vi raskt ute med å bestille. Her er det bærekraft i dobbelt forstand, konstaterer Bjørkmo fornøyd, og tilføyer:
– Grønne innkjøp er også en del av bærekraftstrategien, blant annet har vi har kjøpt inn el-biler som siste tilskudd til bilparken vår. Vi på innkjøpssiden kan også være med å bidra til vårt mål om nullutslippmed de valgene vi gjør, påpeker han.

Problemet ble løsningen
– Vi har gitt nytt liv til og gjenbruk av noe som i utgangspunktet er et problem, sier daglig leder Svein-Erik Hjerpbakk i Nordic Comfort Products.
Plastavfallet fra Nova Sea og Kvarøy blir i dag fraktet til Containerservice  Ottersøy AS på Rørvik, der plasten blir resirkulert til plastgranulat, som er basismateriale for stolene produsert på Hemnesberget.
– På sikt håper vi det er mulig å utvikle et lokalt behandlingsanlegg, slik at vi slipper omveien til Rørvik, oppfordrer Hjerpbakk.

Utfordrende
Det har tatt to år å utvikle denne typen stoler, og operatør Stein Erik Akselsen ved NCP forteller at det å resirkulere en stol fra plastgranulat var langt mer krevende enn de hadde trodd.
– Vi tenkte ”Oh, yeah, dette blir enkelt!” Men det ble det ikke, forteller han.
Den resirkulerte plasten oppførte seg annerledes enn en ”jomfruelige” i støypeprosessen. Resultatet er at hver stol har fått sitt helt eget fingeravtrykk i en unik marmorering som minner om bølger. Stolene har fått fargen ”Oceangreen”, etter sin opprinnelse i havgapet.
Daglig leder Svein-Erik Hjerpbakk tror dette vil bidra til å rette oppmerksomheten rundt gjenvinning.
– Med en gang man begynner å snakke om det fotavtrykket man etterlater seg, økes bevisstheten. Før ble jo dette plastavfallet fraktet inn fra Lovund og Kvarøy uten at noen tenkte mer på det, påpeker han.

Resirkulert stål
Mens stolsetene fra NCP består av 100 prosent gjenvunnet plast, er understellet laget av stål, 20 prosent gjenvunnet, fra en produsent på Møre.
– Her har vi målsetning om å øke gjenvinningsandelen fra 20 til opp mot 100 prosent, forteller Hjerpbakk.
Celsa Armeringsstål er et av Norges største resirkuleringsselskap, og gjenvinner stål fra skrap. Bedriften produserer i dag ikke rør, men strengstål, men Hjerpbakk utelukker ikke et samarbeid framover.
– Vi ønsker å se på produktene som Celsa produserer, og om vi kan utnytte dem til den typen produksjon som vi har og et samarbeid om bærekraft, sirkulærøkonomi og gjenbruk sier Svein-Erik Hjerpbakk.

Slitesterke
I første omgang skal stolene tas i bruk av stålverksarbeiderne hos Celsa. Produsenten NCP forsikrer at produktet er godt testet ut, og skal kunne brukes i mange år framover.
– Og holder de ikke, så er det jo bare å levere dem tilbake og gjenvinne dem en gang til! sier Celsas innkjøpssjef Eirik Bjørkmo med glimt i øyet.

Del Del Del