Tillatelse til deponering av avfall

og

pålegg om overvåkning av hovedkloakk

for

Norsk Jern Eiendom AS (NJE)

Tillatelsen og pålegget er gitt i medhold av lov om vern mot forurensninger og om avfall av 13. mars 1981 nr 6, § 11 og § 51. Tillatelsen og pålegget er gitt på grunnlag av opplysninger i søknad av 14.11.89 samt opplysninger fremkommet under behandlingen av søknaden. Vilkårene er gitt på side 1 til og med side 8. Endringer som bedriften ønsker å foreta i forhold til opplysninger som den har gitt i søknaden eller under saksbehandlingen, skal klareres med SFT på forhånd.

Tillatelsen og pålegget er i det etterfølgende betegnet som "tillatelsen".

Tillatelsen gjelder fra d.d.

Denne tillatelsen erstatter de deler av tillatelse av 27.05.83 (utslippstillatelse for Norsk Jernverk om utslipp til vann) som NJE har ansvaret for.

Tillatelsen regulerer deponier på NJEs industrieiendom i Mo og hovedkloakken fra samme område. Området er i denne tillatelsen omtalt som "industriområdet".

Bedriftsdata:

Bedrift: Norsk Jern Eiendom AS

Bransje:

Postadresse: Postboks 500

Poststed: 8601 MO

Beliggenhet: Mo i Rana

Kommune: Rana

Fylke: Nordland

SFTs referanse:

   

Arkivkode: 408/89-092

         

Dato: 07.06.96

Endringsnummer: 1

Endringsdato: 01.12.00

Tor Færden

Saksbehandler

 

Signe Nåmdal (e.f.)

Seksjonssjef

1. Ansvarsforhold

Tillatelsen er utstedt til Norsk Jern Eiendom (NJE). NJE kan overføre driftsoppgavene tilknyttet tillatelsen til sitt datterselskap Mo Industripark AS (MIP), forutsatt at NJE gir SFT skriftlig melding om dette. NJE kan imidlertid ikke overføre sitt ansvar til MIP for de forpliktelser som NJE er pålagt i denne tillatelsen.

Tillatelsen forutsetter følgende fordeling av ansvar mellom NJE og den bedrift som genererer avfall eller forurensning (i det etterfølgende kalt "bedriften"):

A. Bedriften har ansvaret for

1. at de bestemmelser om avfallsdisponering og om påslipp til hovedkloakken som er fastsatt av SFT eller fylkesmannen for vedkommende bedrift, blir fulgt. Rutiner for drift og kontroll skal inngå i bedriftens internkontrollsystem.

2. at avfall som skal deponeres, blir lagt i deponi som er godkjent og tilrettelagt for formålet. Det forutsettes at bedriften har gyldig avtale med NJE om deponering og om drift, overvåkning og avslutning av deponier.

3. eventuelle forurensningsskader forårsaket av bedriftens avfall, også etter at det er deponert. For avfall som tillates lagt i deponier som benyttes av flere bedrifter, skal ansvarsforhold for fremtidige forurensningsskader være definert i avtale mellom bedriften og NJE.

4. deltakelse i finansiering av overvåkningsprogrammer som SFT krever gjennomført og som har til hensikt å klarlegge forurensningsforhold knyttet til bedriftens vannutslipp og forurensning fra deponier.

Pålegging av ansvar til bedriften vil bli gitt direkte fra SFT gjennom bedriftens utslippstillatelse.

B. NJE har ansvaret for

1. planlegging av deponier på industriområdet, herunder at disse er tilrettelagt i henhold til bestemmelser av kommunen, SFT og andre offentlige myndigheter.

2. eventuelle forurensningsskader fra deponier som tidligere ble benyttet av Norsk Jernverk.

3. eventuelle forurensningsskader fra deponier der ansvaret ikke er pålagt den enkelte bedrift (jfr. punkt A 3).

4. drift, overvåkning og avslutning av deponier under punkt B 2 og B 3 i henhold til bestemmelser gitt av kommunen, SFT og andre offentlige myndigheter.

5. overvåkning av den samlede avrenning fra deponiområdet til de omkringliggende resipienter.

6. planlegging av hvordan deponier skal avsluttes når de ikke lenger er i bruk og hvordan de disponible arealer skal utnyttes.

7. at det kan dokumenteres at bedriftene som bruker deponiene, er gjort kjent med ansvarsforhold og vilkår for bruk, herunder hvordan deponiet skal tilrettelegges før bruk, hvordan drift og overvåkning skal foretas, hvordan deponiet skal avsluttes etter endt bruk og hvordan det skal overvåkes at deponier ikke benyttes til deponering av andre materialer enn de som er tillatt.

8. at det foreligger godkjennelse fra SFT før eventuell omdisponering av arealer som er båndlagt av forurensningsmessige årsaker.

9. overvåkning av industriområdets samlede utslipp gjennom hovedkloakken og varsling dersom det registreres miljøskadelige utslipp utover normalt nivå. Varsling skal skje i henhold til instruks som inngår i NJEs internkontrollsystem.

2 Vilkår for deponiene

2.1 FELLESBESTEMMELSER

Alle deponibetegnelser i denne tillatelsen refererer til deponiplan av 08.09.95.

NJE skal hvert tredje år utarbeide en rullerende 5-års plan for videre utvikling av deponiene. Denne planen er i det etterfølgende kalt "deponiplanen". Deponiplanen skal innen utgangen av 2002 og deretter innen utgangen av hvert tredje år sendes SFT for eventuelle kommentarer. I forhold som har forurensningsmessig betydning, kan SFT gi pålegg i tilknytning til deponiplanen.

Generell opprydding av hele deponiområdet, herunder både aktive og avsluttede deponier samt driftsområder innen deponiområdet, skal være gjennomført innen 31.12.99. Fremdriftsplan med tidsfrister skal fremgå av deponiplanen.

Deponier eller deler av deponier som ikke lenger er i bruk, skal arronderes, overdekkes og tilsåes. Plan for dette arbeidet skal fremgå av deponiplanen. Dersom det er fare for at sigevann fra deponiet inneholder miljøgifter, kan SFT kreve at deponiet skal ha vanntett overdekking av topp og sider slik at overflatevann ikke kan strømme gjennom deponiet og slik at grunnvannstrømmen gjennom deponiet begrenses mest mulig.

For å unngå at virksomheten med gjenvinning av skrapjern fra gamle fyllinger hindrer fremdriften med å bringe deponiområdet i akseptabel forfatning, skal slik gjenvinning gjennomføres mest mulig konsentrert og avsluttes så snart som mulig.

Ved deponering skal de forskjellige avfallstyper normalt holdes adskilt, og det enkelte deponi kan normalt kun benyttes av én bedrift. SFT kan imidlertid tillate at det drives et fellesdeponi for bygningsavfall, emballasje og for mindre mengder produksjonsavfall som ikke er definert som spesialavfall i henhold til forskrift om spesialavfall. Det forutsettes at det foreligger instruks for bruk av deponiet og at NJE fører kontroll med at det ikke legges annet avfall i deponiet enn det som er tillatt. Bruk av dette deponiet er ikke tillatt for avfall der det foreligger pålegg eller forskrift om kildesortering og annen anvendelse enn deponering.

Deponiområdet skal være tilpasset Rana kommunes reguleringsbestemmelser.

Deponering skal så langt som mulig unngås for avfall som fritt kan benyttes til oppfyllingsformål.

NJE har ikke tillatelse til å brenne avfall med mindre særskilt tillatelse fra SFT er gitt.

Spesialavfall skal håndteres i samsvar med spesialavfallsforskriften. Spesialavfall som lagres i påvente av levering/henting, skal sikres slik at lageret ikke medfører avrenning til grunnen eller til avløpsnett. Lageret skal også være sikret mot avdamping av forurensning til luft, og det skal være sikret mot adgang for uvedkommende.

Industriområdet eller de deler av industriområdet som omfatter deponier, skal være inngjerdet slik at uvedkommende ikke kan legge avfall i deponiene.

2.2 DEPONIER VED JERNVERKSKAIEN.

Deponi 5 kan benyttes til slagg fra stålverket og til slagg fra Tinfos Titan & Iron (TTI), Tyssedal. Deponering av TTI-slagg forutsetter at Heckett Multiserv har gyldig tillatelse til å gjenvinne jern av slagg fra TTI.

Deponi 20 tillates ikke tatt i bruk før spesiell godkjennelse er gitt av SFT.

Annen deponering i området ved Jernverkskaien er ikke tillatt.

2.3 DEPONIER MED AVRENNING TIL TVERRÅGA.

Tilførsel av avfall til deponi 8 (Skardalen) er inntil videre ikke tillatt. SFT kan stille krav om at dette deponiet skal arronderes, overdekkes og tilsåes.

Tilførsel av avfall til deponi 7 (Råjernmyra) er ikke tillatt uten godkjennelse av SFT. Før slik tillatelse gis, må det dokumenteres at det foreligger et behov for å bruke deponiet. Av hensyn til friluftsinteressene skal dette området så vidt mulig avsluttes og tilsåes. Plan for disse arbeidene skal utarbeides innen 30.06.97 og skal fremgå av deponiplanen. SFT kan etter søknad tillate en begrenset tilførsel av avfall til deponiet dersom dette er nødvendig for å oppnå en tilfredsstillende arrondering, opprydding, tildekking og tilsåing av eksisterende deponi, og for eventuelt å tilrettelegge for ny tilførselsvei til den østlige delen av Jernverksplatået.

Deponi 30 kan benyttes til silikastøv fra Rana Metall. Støvet skal være brikettert/pelletisert eller emballert i big bags.

Annen deponering i dette området er ikke tillatt.

2.4 DEPONIER MED AVRENNING TIL MOBEKKEN

Tilførsel av stålverksstøv til deponi 1 D er ikke lenger tillatt. Støvdeponiet skal forsegles med hensyn til gjennomstrømming av vann for å hindre avrenning av forurenset sigevann. Videre skal avrenning av sigevann fra deponiet ledes gjennom separat ledning med mulighet for kontroll og eventuell rensing av sigevannet. Pålegg om disse tiltak vil bli gitt til Fundia Bygg. (Det vises også til deponeringstillatelse av 30.05.94 for Fundia Bygg.)

For å fylle opp deponi 1 D tillates at det fylles stålovnslagg fra Fundia Bygg oppå det forseglede støvdeponiet. Det blir i tilfelle Fundia Byggs ansvar å fjerne denne slaggen dersom det av forurensningsmessige årsaker senere blir behov for å fjerne stålverksstøvet.

Deponi 2.1 tillates benyttet til slam fra vannrenseanlegget til Elkem Rana. Vilkår for slik deponering fremgår av Elkem Ranas utslippstillatelse av 27.02.95.

Deponeringshøyde bestemmes av gjeldende reguleringsbestemmelser og resultatet av stabilitetsberegninger.

Bruk av andre deponiområder til slam fra Elkem Rana skal godkjennes av SFT på forhånd.

Tipp 2.1 (gammelt deponi for blandet avfall) forutsettes avsluttet etter at undersøkelse av sigevann fra tippen er gjennomført og det er truffet konklusjon om eventuelt behov for spesielle tiltak for å redusere avrenning.

Tipp 2.2 (nyere deponi for blandet avfall) kan oppfylles til gjeldende reguleringshøyde og forutsettes deretter avsluttet i henhold til ny reguleringsplan.

Deponi 2.2 kan oppfylles til gjeldende reguleringshøyde og forutsettes deretter avsluttet i henhold med ny reguleringsplan.

Til oppfylling av tipp 2.1 og deponi 2.2 kan det benyttes slagg fra Fundia Bygg. Videre kan det benyttes slagg fra Elkem Rana som i henhold til bedriftens utslippstillatelse er salgbar.

Deponi 3 kan benyttes til salgbar kromslagg og slagg fra Fundia Bygg. Med forbehold om at det foreligger godkjennelse for mottak og oppredning av slagg fra TTI, Tyssedal, kan slik slagg også deponeres her.

Andre deponier i dette området tillates ikke benyttet.

2.5 BÅNDLAGTE DEPONIER

Båndlagte deponier der det foreligger mistanke om lagring av koksverkstjære (del av deponi 1 A, tipp 13 og deponi 7), kan ikke benyttes for nye bruksformål uten at det foreligger forhåndsgodkjennelse fra SFT.

2.6 GJENVINNING AV JERN OG STÅL FRA GAMLE DEPONIER OG TIPPER

Aktuelle gjenvinningsområder er Svortdalen ved deponi 1 D, del av deponi 8 ved Skarbekken, del av deponi 12 på Skytebaneheia og del av deponi 7 ved Råjernmyra.

Gjenvinning skal være fullført så raskt som mulig, og senest slik at alle deponier som ikke er i bruk, kan være arrondert, overdekket og tilsådd innen 31.12.99.

Gjenvinning skal foregå mest mulig konsentrert, og fremdriftsplan skal fremgå av NJEs deponiplan.

Gjenvinning etter 30.06.96 forutsetter at Heckett Multiserv har tillatelse fra SFT til slik virksomhet.

2.7 OVERVÅKNING AV DEPONIOMRÅDET

1 Grunnundersøkelser for å klarlegge mulig problemavfall

SFT kan gi NJE pålegg om grunnundersøkelser for å kartlegge forurensning av deponiområdet. Dersom resultatet av slike undersøkelser viser at det er behov for tiltak for å redusere skadevirkninger, kan SFT gi pålegg om gjennomføring av slike tiltak.

2 Overvåkning av avrenning fra visse deponier

Sigevann fra deponi 1 D og 2.1 skal kontrolleres i henhold til utslippstillatelser for Elkem Rana og Fundia Bygg.

3 Overvåkning av bekker og elver med tilsig fra deponiområdet.

- NJE pålegges å utarbeide og gjennomføre et program for jevnlig overvåkning av Mobekken.

- NJE pålegges å foreta analyse av eksisterende avrenning fra Råjernmyra.

- NJE pålegges å foreta analyse av eksisterende avrenning fra deponi 8 (Skarbekken).

NJE pålegges å sende SFT forslag til måleprogram for disse punkter innen 30.09.96.

4 Overvåkning av Ranfjorden

SFT kan pålegge NJE å delta i finansiering av overvåkningsprogram for Ranfjorden med sikte på å klarlegge forurensningsnivå og konsekvenser av forurensningene.

3 Vilkår for driftsområder innenfor deponiområdet

Deler av deponiområdet tillates benyttet til følgende driftsformål:

- Behandling av ferrokromslagg (Elkem Rana)

- Behandling av skrapjern (Fundia Bygg)

- Behandling av stålovnslagg (Heckett Multiserv)

Planlegging med tidsfrister for utvikling av driftsområdene skal fremgå av deponiplanen.

Dersom slik drift etter SFTs vurdering medfører miljømessige ulemper, skal vilkår for driften inngå i utslippstillatelse for vedkommende bedrift.

Områdene skal tilrettelegges med tydelig avgrensing mot omkringliggende deponier.

Eventuell etablering av asfaltverk på området krever godkjennelse av fylkesmannens miljøvernavdelingen.

4 Vilkår for hovedkloakken

De enkelte bedrifter innen industriområdet har ansvaret for sine påslipp på hovedkloakken. Konsesjonsbehandlede bedrifter vil bli pålagt utslippsbegrensninger gjennom sine utslippstillatelser. De øvrige bedrifter skal etterkomme gjeldende forskrifter og andre bestemmelser gitt av forurensningsmyndigheten.

NJE skal utarbeide og gjennomføre et program for kontrollmåling av utslipp til Ranfjorden gjennom hovedkloakken. Hensikten skal være

- å ha oversikt over forurensninger som tilføres Ranfjorden gjennom avløpsnettet.

- å oppdage overutslipp og akuttutslipp så tidlig som mulig.

Målingene skal omfatte både mengder og konsentrasjoner av de aktuelle forurensningskomponenter. Program skal sendes SFT for eventuelle kommentarer innen 30.09.96. Måleprogrammet skal settes i drift senest 01.01.97.

Prøvetaking og analyse skal utføres etter Norsk Standard (NS). Dersom annen metode brukes, skal det dokumenteres at denne gir tilsvarende resultater. Dersom NS ikke finnes, kan andre internasjonale standarder benyttes. NJE er ansvarlig for at metoder og utførelse er kvalitetssikret.

5 Internkontroll

I henhold til Internkontrollforskriften skal det holdes et oppdatert internkontrollsystem for bruk i virksomheten. Internkontrollsystemet skal bl.a. sikre at kravene i denne tillatelsen, forurensningsloven, produktkontrolloven og relevante forskrifter til disse lovene overholdes. Dette innebærer at internkontrollsystemet bl.a. må inneholde beskrevne rutiner og prosedyrer for virksomheten slik at miljømessige ulemper og skadevirkninger til enhver tid begrenses mest mulig.

6 Kontrollklasse

NJE er plassert i kontrollklasse 1.

7 Rapportering til SFT

NJE skal rapportere de totale utslipp til vann gjennom hovedkloakken. Rapportering skal foretas 1 gang pr. år. Rapporteringen skal skje innen 01.03. påfølgende år på standardiserte skjemaer sendt ut av SFT.

8. Inspeksjoner

NJE plikter til enhver tid å gi adgang til inspeksjon av anleggene for representanter for forurensningsmyndigheten eller for personell som denne bemyndiger.