Klare for ribtur under traineesamling på Røssøya i høst.

Traineestilling gir mersmak

29 april, 2020 8:44 Del Del Del

Hvert år får nyutdannede sjansen til å bli kjent med Helgelandsregionen gjennom traineeprogrammet Kandidat Helgeland. Noen er å finne på kysten, andre i Mosjøen, og flere er innenfor portene til Mo Industripark.

 

Irina Øhrbom er ofte i kontakt med Elkemkontorene blant annet i Japan, Tyrkia og USA.

Irina Øhrbom er ofte i kontakt med Elkemkontorene blant annet i Japan, Tyrkia og USA.

Jobber med hele verden
Industrien på Helgeland er sektoren som rekrutterer flest kandidater gjennom traineeprogrammet, og med stor bredde blant bedriftene som er med i programmet, er det nok av utfordringer for de nyutdannede kandidatene.

Når man har ansvar for logistikken i en internasjonal bedrift, er språkkunnskaper viktig. Det passet logistikktrainee i Elkem Rana, Irina Øhrbom godt ettersom hun er glad i å snakke engelsk og knytte nye kontakter.
– Det er spennende å jobbe med hele verden. Jeg er ofte i kontakt med Elkemkontorene blant annet i Japan, Tyrkia og USA. Tidligere i år var jeg med på et salgsmøte hos Elkem på Island. Det var interessant å se hvordan de jobber der, smiler Irina som gir uttrykk for at traineeoppholdet som startet i fjor høst så langt har vært en god opplevelse.

 

Fantastisk erfaring
Etter to år som selvstendig næringsdrivende fikk Tone Louise Norum fra Ytteren tilbud om å bli med i teamet til Kystinkubatoren på Lovund.
–  Jeg skrev masteroppgaven min om innovasjon i oppdrettsnæringen så det var en perfekt match. Gjennom selskapet jeg grunnla, Theia Systems as, var det jeg som gikk til bedrifter for rådgiving, men nå er det jeg som gir rådgivning til nye og eksisterende næringslivskunder på vegne av Kystinkubatoren. Det er en fantastisk erfaring å sitte på andre siden av bordet, forteller Tone entusiastisk.

 

Maren Christina Heyn fra Tyskland har funnet seg godt til rette hos Celsa Armeringsstål.

Maren Christina Heyn fra Tyskland har funnet seg godt til rette hos Celsa Armeringsstål.

Fra Tyskland til Celsa
Blant årets traineer finner vi også nasjonaliteter fra Irak, Pakistan og Maren Christina Heyn fra Tyskland. For fire år siden flyttet hun fra Tyskland til Averøy utenfor Kristandsund med familien sin før hun dro til Helgeland alene for å starte som trainee hos Celsa Ameringsstål.
–  Min sjef har laget en langsiktig plan for meg som innebærer spesialisering mot produktkvalitet. Det er bygd opp en læringskurve og jeg blir stadig gitt nye utfordringer. Det gir meg lyst til å fortsette hos Celsa etter endt traineeperiode, smiler Maren.

 

Håkon Solbakken på jobb for Momek.

Håkon Solbakken på jobb for Momek.

Ilddåp
Trainee-ene påpeker alle at de stadig får nye utfordringer å bryne seg på. Det tok ikke lang tid før Håkon Solbakken fikk sin ilddåp hos Momek.
– I November var jeg prosjektleder for en rørpakke til over en million kroner. Det var flere uforutsette hendelser knyttet til prosjektet og i tillegg ble «basen», altså han som styrer operatører og har kontroll på arbeidsstedet, syk. Da fikk jeg dobbeltrolle både som prosjektleder og «bas». Det var krevende, men prosjektet ble ferdig noe jeg er utrolig stolt over. Hvis man takker ja til utfordringene man får, vokser man på det, slår trainee Håkon fast.

 

Martin Grimstad trives godt i sin jobb hos Alcoa i Mosjøen.

Martin Grimstad trives godt i sin jobb hos Alcoa i Mosjøen.

Vil bo på Helgeland
Martin Grimstad fra Steinkjer fikk smake på industritilværelsen allerede et år før han ble ansatt som trainee på smelteverket til Alcoa i Mosjøen.
– Jeg hadde sommerjobb på Alcoa sommeren 2018 for å samle inn materiale til masteroppgaven jeg skulle skrive på NTNU. Traineestilling hos Alcoa endte med å bli min første «voksenjobb» da jeg var ferdig med å studere i fjor, forteller Martin.

Siden han kom tilbake til Helgeland høsten 2019 har oppturene vært mange.
– Fra dag én ble jeg tatt imot som en venn av mine kolleger på Alcoa samtidig som jeg får lov til å drive frem egne prosjekter som å analysere data til strømopptaket i de ulike prosessene. Det er imøtekommenhet og det å bli utfordret på jobb som gjør at jeg har lyst til å fortsette å bo på Helgeland, påpeker trønderen.

 

 

 

Tone Louise Norum i Kystinkubatoren bor og jobber på Lovund.

Tone Louise Norum i Kystinkubatoren bor og jobber på Lovund.

Del Del Del