Viste frem de mange jobbmulighetene i industrien

24 januar, 2018 10:21 Del Del Del

Over 50 bedrifter på stand trakk elever og studenter til Karrieredagen 2018 i Ranahallen. Flere bedrifter fra Mo Industripark ville bidra til at ungdommen velger relevant utdanning og yrkesvei ved å presentere jobbmuligheter i sine bedrifter, samt øke sjansen for at flere velger å bosette seg i regionen etter endt utdanning.

Private bedrifter, offentlige virksomheter, utdanningsinstitusjoner og andre deltok på arrangementet 23. januar som trakk rundt 2000 elever og studenter fra Rana, Hemnes, Nesna, Rødøy, Lurøy, Træna, Grane og Hattfjelldal.

Karrieredagen er et treårig samarbeid mellom industri- og teknologibedrifter, offentlige virksomheter, grunnskoler på Nord-Helgeland, Polarsirkelen videregående skole, Nord Universitet, Kunnskapsparken Helgeland, Karrieresenteret Mo i Rana, Opplæringskontoret Nord-Helgeland, Ranaregionen Næringsforening og Helgeland Sparebank.

 

Fagrelaterte konkurranser
Flere av bedriftene tilstede i hallen arrangerte aktiviteter som konkurranser ved sin stand for å fange ungdommenes nysgjerrighet.

Sintef Molab var en av dem som hadde forberedt en fagrelatert konkurranse hvor målet var å lære litt om de mange muligheten i bedriften. Vinneren stakk av med et nyttig gavekort på en sportsbutikk. – Vi deler i tillegg ut masse informasjon og prøver å synliggjøre bredden av yrkesmuligheter i Sintef Molab, sier faglaborant, Maja Svartkjøneng som representerte en av de mange bedriftene fra Mo Industripark som sto på stand i Ranahallen.

Elkem Rana avholdt også konkurranser ved sin stand, til stor interesse for de fremmøtte, som blant annet kunne gjette på vekten på en uknust ferrosilisiumklump. De hadde også en quiz om Elkem Rana hvor man blant annet måtte svare på hvor mange ansatte det er ved bedriften, hvilken produksjon de har og hvor mange granuler de hadde samlet i en liten boks. Mange entusiastiske ungdommer prøvde seg og to heldige vinnerne fikk flotte høyttalere i premie.
– Det har vært et jevnt trykk i hele dag. Noen har hørt om oss fra før, mens andre vil vite litt mer. Jeg forklarer dem litt om prosessen vår og hva vi bruker produktene våre til, forteller prosessingeniør Mari Lilleng som stilte opp i standard vernebekledning på stand.


På Elkem standen fra venstre: Lærling Kristin Johansen, prosessingeniør Mari Lilleng, prosjektingeniør Jørgen Hjelle og lærling Martine Jensen.

Ville vite mer
I tillegg til bedrifter på stand ble det holdt flere foredrag. I tillegg til at rekrutteringsbyrået Adecco snaket om tips for jobbsøking holdt eventyrer og forfatter Samuel Massie og sivilingeniør Sandra Olsen fra MIP Kraftnett foredrag om sine studievalg og karrieremuligheter.
– Jeg skal stå på stand i dag, men også holde et foredrag der jeg skal fortelle litt om hvordan jeg tok studiespesialiserende realfag på videregående og deretter studerte energi og miljø ved universitetet NTNU. Som ferdigutdannet sivilingeniør ble jeg gjort oppmerksom på jobbmulighetene i Mo Industripark via bedriftspartnerskapet Vi vil heim, og endte opp med jobb i en av driftsavdelingene i Mo Industripark as, sier Olsen.

Sammen med Kristoffer Weiseth fra MIP Energi delte de ut informasjon om jobbmulighetene i Mo Industripark før de litt senere på dagen ble avløst av Espen Moe fra MIP Kraftnett og Tor Erik Storbekkmo fra MIP Energi.

– De som stopper her virker ganske interessert i å vite litt mer om oss, og det synes jeg er veldig artig. Ungdommene virker enda mer engasjerte i år enn tidligere, forklarer Olsen.

Andrea Opdalshei (16) og Line Sandvær (16) fra Polarsirkelen videregående skole var interesserte i Mo Industriparks miljøsatsing.
– Jeg vet at Mo Industripark satser på grønn energi, at det er mange bedrifter der oppe og mange ansatte, sier Sandvær.
– Og så har de et veldig stort verkstedmiljø. Det er mange muligheter, så det kan kanskje være interessant for fremtiden, uttrykker Opdalshei.

 

Fikk bli kjent med produktene
Celsa Nordic med hovedverneombud Rita Fagerjord, formidlet budskapet om at Celsa er en bedrift i vekst med mange spennende jobbmuligheter.
– Vi har laget konkurranser hvor man kan vinne Powerbank eller headset og gir informasjon om hvem vi er. Vi viser i tillegg frem produktene vi lager slik at de kan se og ta på dem, sier Fagerjord som hadde med seg to lærlinger og en medarbeider på stand.
– Vi har hatt bra med besøk på standen. Mange kjenner til verket og Celsastafetten, men de vet egentlig ikke hva vi gjør. Det er mange spennende yrkesmuligheter hos oss som passer både jenter og gutter, understreker hun.

Rana Gruber hadde laget en konkurranse hvor elevene skulle gjette vekten på en malmstein.
­– I tillegg til standen har vi fartet litt rundt for å hente inn ungdommene og gi informasjon, forteller industrimekaniker-lærling ,Tobias Ronesen.

Momek arrangerte en konkurranse hvor vinneren kunne få en Bose høyttaler i premie. På quizen trakk de også ut to heldige vinnere som vant en Osprey tursekk.
– Vi har en ganske stor stand, forklarer industrimekaniker Patrick Paulsen.
Sammen med gode kollegaer har han tatt med en lift som tok elevene opp i høyden. I tillegg stilte de ut ulike mekaniske komponenter, en vannmeisel og et eksosrør til en generator som brukes ved offshorefeltet Norne.

 

Får fram industrien som attraktivt yrkesvalg
Karrieredagen arrangeres hvert år som et tiltak for å bidra til økt rekruttering til utdanningsinstitusjonene på Nord-Helgeland og sikre høyere gjennomføringsgrad blant elevene, i tillegg til å gjenspeile de yrkes- og karrieremuligheter som finnes i regionen. Med engasjerende konkurranser og informasjonsvillige ansatte på stand, er karrieredagen et viktig sted for flere av bedriftene i Mo Industripark for å møte kanskje noen av sine fremtidige ansatte som lar seg inspirere og fascinere på Karrierdagen.

– Den moderne industrien har behov for alle typer kompetanse. I industriparken trenger vi dyktige fagarbeidere innenfor flere områder. Vi trenger også sivilingeniører og mastergradskandidater innenfor både teknologi og økonomi, folk som er gode på logistikk, markedsfolk og folke med en rekke andre bakgrunner. Ungdommen begynner å få øynene opp for industrien som en spennende yrkesvei, ikke minst fordi vi kan vise til gode resultater og tøffe mål når det gjelder miljø og bærekraft. Det er en profil som er attraktiv for dagens unge. Men vi har fortsatt en stor jobb med å gjøre disse mulighetene kjent, og derfor deltar vi på karrieredagen, sier markedssjef i Mo Industripark AS, Jan Gabor.

Slik så det ut i Ranahallen 23. januar 2018

Del Del Del