Prosjektleder Sandra Olsen og driftsingeniør Espen Moe representerte Mo Industripark AS på årets Karrieredag sammen med prosessoperatørene Tor Erik Storbekkmo og Kristoffer Weiseth.

Nysgjerrige elever og studenter møtte industrien

23 januar, 2019 13:03 Del Del Del


Med rundt 2000 ungdommer innenfor dørene på Karrieredagen benytter flere bedrifter fra Mo Industripark muligheten til å vise seg fram og presentere jobbmuligheter innenfor sin bedrift.

– Oppmøtet er veldig bra, mye bedre enn i fjor. Og ungdommene virker godt informert, sier prosjektleder Sandra Olsen og driftsingeniør Espen Moe, som representerer Mo Industripark AS på årets Karrieredag sammen med  prosessoperatørene Tor Erik Storbekkmo og Kristoffer Weiseth.
– Vi har fått mange spørsmål. Spesielt fra videregående-elevene, som har spurt om hva vi jobber med hos oss. Jeg er også imponert over hvor mange studenter som har deltatt i konkurransen vår, og har klart å resonnere seg fram til rett svar, forteller Weiseth, og viser fram et apparat som ble brukt som arbeidsverktøy i ”gamle dager” på MIP Energi. Mange klarte å gjette at apparatet i sin tid ble brukt til å måle acetylen i flytende oksygen.

Stor tilstrømning
Pågangen på standen har vært så stor at den etter hvert ble tømt for medbrakte reklameeffekter som penner, reflekser drikkeflasker og drops.
– Det har vært en veldig fin anledning til å fortelle om jobbmulighetene hos oss. Ikke alle er klar over at det finnes så mange, vi har jo ikke bare jobber innenfor mekanikk og produksjon, men også økonomi og administrasjon – alt mulig, fastslår Tor Erik Storbekkmo.

Iben Andersen (snart 17) ved Elkem Ranas stand i Ranahallen.

Skal til industrien
På standen bortenfor, hos Elkem Rana AS, har Iben Andersen (snart 17) og Kristoffer Berglund (16) stanset opp for å ta en titt. De to hører til dem som er klar over mulighetene, og har allerede tatt sitt yrkesvalg: De skal jobbe i industrien.
– Jeg skal bli industrimekaniker i Momek, sier Iben bestemt.
– Broren min jobber der, og han har fortalt at det er bra. Dessuten har jeg vært med ham på jobb et par ganger, og har sett det selv, forteller han.
Iben går første år på Teknikk- og industriell produksjon (TIP) ved Polarsirkelen videregående skole, og er så klar for å begynne i Momek at han allerede er i dialog med bedriften om praksis og lærlingplass.
– De satte pris på initiativet og at jeg turte å ta kontakt, forteller 16-åringen.

Målrettede ungdommer
Kompisen Kristoffer Berglund har også planene klare: Han vil flytte til Brønnøysund for å ta industriteknologi.
– Det er et godt utgangspunkt. Selv om du flytter til Brønnøysund har du mulighet for utplassering hos oss, sier HR-sjef i Elkem Rana, Terje Ditlefsen til Kristoffer.
Ditlefsen er bekymret for at ”alle” ungdommene i distriktet som går TIP-fag nå velger kjemiprosess fordi det er på Polarsirkelen videregående skole, og ikke fordi det er deres ønske.
– Vi trenger motivert ungdom som tar riktige utdanningsvalg. At du flytter til Brønnøysund for å ta utdanning står det respekt av, sier Ditlefsen til Berglund.
Ditlefsen understreker at kjemiprosess er svært viktig for vår region med Elkem, Celsa, Ferroglobe og Alcoa som industrielle lærebedrifter – i tillegg kommer meierier, fiskematproduksjon, olje/gass som rekrutterer fra denne linja.
– Men vi er lærebedrift for fagene kjemiprosess,  industrimekaniker, elektro, automasjon og produksjonsteknikk, og kommer til å ha behov for rekruttering i alle disse profesjonene kommende år, sier han.

Kristoffer Berglund er en av de drøye 2000 ungdommene som besøkte Karrieredagen. Han planlegger å ta industriteknologi.

Populært
Også hos Ferroglobe Mangan Norge AS har det vært stor pågang av nysgjerrige elever og studenter:
– Det har gått i ett hele dagen, konstaterer HR-medarbeider Hege Langseth og HR-sjef Eli Anita Åstrøm med et smil.
De står på stand sammen med produksjonsmedarbeider Maria Larsen og påpeker at Karrieredagen er en fin anledning til å presentere seg for den yngre generasjonen.
– Mange har aldri hørt om oss før. Ungdommene ser oss jo ikke i butikkhyllene eller på nettet. Derfor er dette en fin forbindelse inn til industriparken, konstaterer de.
På standen ved siden av står Celsa Armeringsståls hovedverneombud Rita Fagerjord sammen med lærling Ida-Eline Johansen, HMS-koordinator Tore Aasen og HR-sjef Hans-Petter Skjæran, som for anledningen har holdt et innlegg om mulighetene innenfor yrkesfag.
Celsas representanter har tatt med seg VR-briller, slik at elever og studenter har vært i stand til å følge produksjonen ved å se gjennom dem. Et populært tilbud, så populært at brillene etter ei tid gikk tom for strøm.
– Vi har hatt så mye folk her som aldri før. Det er så artig å møte ungdommene, det er jo de som er framtida. Dette er en god mulighet til å møte bedriftene og å se hva vi driver med. Vi trenger jo alt som er av arbeidskraft, alle er hjertelig velkomne, sier Fagerjord.

Inspirerende
Det er Kunnskapsparken Helgeland som hvert år arrangerer Karrieredagen i Mo i Rana. Bedrifter, offentlige virksomheter, utdanningsinstitusjoner og andre relevante organisasjoner er da invitert til å delta på arrangementet for å profilere yrkes- og utdanningsmuligheter i regionen.
Prosjektet er et treårig samarbeid (2017-2020) mellom industri- og teknologibedrifter, offentlige virksomheter, grunnskoler på Nord-Helgeland, Polarsirkelen videregående skole, universiteter, Kunnskapsparken Helgeland, Karrieresenteret Mo i Rana, Opplæringskontoret Nord-Helgeland, Rana Næringsforening og Helgeland Sparebank.

Mo Industripark AS var en av flere bedrifter som hadde lagt opp til en liten gjettelek på sin stand: Hva er dette? (Sjekk svar i artikkelen).

– Artig å se
Karrieredagen skal bidra til å bevisstgjøre ungdommer på Helgeland om yrkes- og utdanningsmuligheter i regionen, og bidra med god informasjon slik at flest mulig tar «riktig valg» .
Prosjektleder Caroline Andreassen i Kunnskapsparken anslår at drøye 2000 ungdommer har tatt turen til Karrieredagen i år for å besøke 53 bedrifter med 270 representanter.
– Vi er veldig fornøyd med oppslutningen  fra bedriftene, offentlige virksomheter og utdanningsinstitusjonene.  Mange har gjort litt ekstra ut av sin stand, og det er ikke bare en lærerik dag for de unge, men også en inspirerende dag. Det er veldig artig å se, sier Andreassen.

 

 

Del Del Del