Kontrollrommet på Energisentralen i 2021. Iril Aanes og Rolf Sivertsen.

– Han har som regel et svar

21 juli, 2021 11:30 Del Del Del

Nyutdannede Iril Aanes, er et av de ferskeste tilskuddene ved MIP Energi & IT. Innkjøringsperioden fikk hun sammen med en av de som har vært lengst i avdelingen, Rolf Sivertsen.

 

Maskinister

Begge er ansatt som prosessteknikere men har maskinistutdanning i bunn, en bakgrunn som kommer godt med, også under opplæring.

– Den største fordelen med maskinister er kanskje at de er veldig selvstendige da de er vant med å finne ut av ting selv, og det hjelper godt på når vi har opplæring, forteller Rolf.

Iril Aanes har hatt en del å sette seg inn i siden hun startet i MIP Energi & IT i april.

Iril, som har praktisk erfaring fra sjøen, nikker.

– Da jeg jobbet på sjøen under utdanningen måtte vi lage verktøy selv når vi ikke hadde det. Det var ikke bare å stikke ut å handle det man trengte, man må fikse mye selv, sier hun.

 

Også systemene Iril må lære seg har tjuetoåringen kjennskap til.

– Det er egentlig ganske like system om bord på en båt som det det er her. Pumper og ventiler og tanker er akkurat likt tegnet så det har jeg god oversikt over og finner lett frem på. Det er selvfølgelig litt forskjell på programmene, noe må jeg lære, men det er veldig likt som om bord på en båt, forklarer Iril.

 

Lang fartstid

Rolf har erfaring både fra oppredningsverket i Vika og Bomek før han begynte å jobbe på tomta på oksygenfabrikken i 1985. Over 35 år senere kan han konstatere at ikke alt gikk helt etter planen.

– Jeg sa da jeg startet at jeg ikke skulle være så lenge som 7 år i samme bedrift. Men jeg har aldri sett meg tilbake etter at jeg begynte her. Vi har hatt en fin arbeidsplass og det har vi fortsatt, sier Rolf.

 

Prosessteknikeren går snart over i pensjonistenes rekker.

– Jeg begynner å bli rimelig klar for det, det blir nok å gå greit. Men det er trivelig å gå på jobb også. Man treffer jo folk og gode kolleger, så det er ikke bare bare å slutte heller. Det blir en overgang ja, sier han.

Kontrollrommet på Energisentralen i 2001. Fra venstre Magnar Johansen, Rolf Sivertsen og Eilif Nermark.

Kunnskapsoverføring

Avdelingen passer på mange anlegg både i og utenfor industriparken, så det er mye kunnskap som skal overføres.

– Det er vel ikke så mye jeg kan lengre. Jeg har glemt bort mesteparten, ler Rolf spøkefullt og legger til, neida, vi har et omfattende opplæringsopplegg våre nyansatte skal gjennom.

 

Selv om det er mye å sette seg inn i, er en del kjent stoff for Iril.

– Nesten alt er jo nytt, men det er ikke så veldig fremmed. For eksempel er en kjele her mange ganger større enn de jeg er vant med, men det er de samme prinsippene som jeg har jeg vært borti før. Selve komponentene er ikke nye men tingene vi bruker de til er nytt, forteller hun.

 

– Den største utfordringen er kanskje å bli kjent med alle anleggene og hvor alt befinner seg, sier Rolf.

Oppgaver både inne på kontrollrommet og ute på anleggene: I løpet av sine første par arbeidsuker i MIP Energi & IT, var Iril blant annet med da generatoren til Ørtvatn kraftverk skulle løftes på plass.

Mange endringer

Oppigjennom årene har Rolf vært med på mange endringer.

– Mye har blitt effektivisert og automatisert, så vi er færre ansatte nå, også på skift. Det var en stor overgang da oksygenfabrikken ble nedlagt. I tillegg har vi jo nå også flere kraftverk å passe på, det hadde vi jo ikke da jeg startet, mimrer han.

 

Når det kommer til HMS, har også mye endret seg

– Vi har vært heldige. Det er ingen som har strøket med gjennom tiden min her, og det er jo bra. Det har ikke vært en selvfølge bestandig, og særlig gasser kan være veldig farlig. Det er stor forskjell fra vi gikk med en håndsniffer til dagens gassmålere, for eksempel, sier Rolf.

 

 

– Jeg begynner å bli rimelig klar for å gå av med pensjon. Men det er trivelig å gå på jobb også. Det blir en overgang ja, sier Rolf Sivertsen.

Stort ansvar

Kontrollrommet på Energisentralen er bemannet hele døgnet, og på nattskift går man alene. Iril tar ansvaret som følger med stillingen med fatning.

– Det er litt ekkelt å tenke at hvis du gjør noe feil så kan det gå ut over alle, men man må bare være skjerpet, følge prosedyrer og ha kontroll så går det nok fint. Det ville jo ikke vært noe annerledes om bord på en båt, sier hun.

 

– Hvis jeg har noen spørsmål så spør jeg Rolf, og da har han som regel et svar. Når han har gått av kommer jeg til å høre med kollegaer eller eventuelt ringe dem dersom er oppstår noe og jeg er alene på natt, legger den nyansatte prosessteknikeren til.

 

– Det er faktisk så enkelt at er det noe man ikke kan, så kan helt sikkert noen andre det, og da er det bare å spørre. Det er litt viktig å ha med seg at alle ikke kan vite alt – alltid, poengterer «mentor» Rolf.

Bra miljø

Siden Iril startet i april, har hun gjort seg noen tanker om jobben.

– Jeg synes det er veldig koselig her og bra arbeidsmiljø. Det er litt mindre fysisk krevende enn det jeg er vant med. På båt er det fullt kjør i 12 timer, hver dag. Her er det åttetimers vakter fordelt utover døgnet, så nå får jeg testet ut hvordan det er å være på land også og ha bra med fritid, smiler Iril.

 

For Rolf, blir det ingen problem å få tiden til å gå som pensjonist.

– Jeg har nok å ta meg til og har både hytte og bobil. Når man først ha fri så må man jo reise litt og jeg og kona pleier å delta på turmarsjer rundt omkring i Europa. Spørs om det blir i år da. Jeg har gått halv tid i noen år nå, så sånn sett har jeg trent litt på å gå av med pensjon lenge allerede, selv om det blir en ny hverdag, avslutter Rolf.

 

Del Del Del