Adrian Grønbeck, Henrik Martin Johnsen, Troy Adrian Mikkelborg og Sondre Jakobsen Øijord sender en selfie til Kunnskapsparken Helgeland for å sanke ekstrapoeng.

Oppdagelsesferd i industriparken

5 juli, 2016 9:41 Del Del Del

20 ungdommer har vært på oppdagelsesferd i Norges grønneste park – Mo Industripark. Her har de lært om gjenvinning, energi og miljø på bedriftsbesøk hos Svabo kraftverk.

– Det var veldig interessant. Det var kult å få komme inn i et fjell som vanligvis er utilgjengelig for folk flest. Det var også morsomt å se det gamle bildet av gassklokka. Den var mye mindre før i tiden. Da jeg var liten trodde jeg det var en klokke der inne, forteller Troy Adrian Mikkelborg.

Store forventninger
Han er èn av 9.- og 10.-klassingene som deltar på Arctic Energy Camp i regi av Kunnskapsparken Helgeland. Sommercampen er sponset av Nordland fylkeskommune, Statoil og Mo Industripark med formål å vekke interesse for teknologisk utdannelse i tillegg til å ha det sosialt og morsomt.
Markedssjef i Mo industripark, Jan Gabor, informerer deltakerne om antall ansatte, omsetning og den industrielle symbiosen mellom bedriftene som blant annet gir grobunn til parkens grønne profil basert på energieffektivitet, gjenbruk og utslipp.
Antall spørsmål og hender i været tyder på at interessen er stor blant ungdommene, og det er ingen tvil om at de har store tanker og forventninger til bedriftene i parken.
– Hvor lang tid tror dere Celsa bruker på å smelte en borerigg?, spør Gabor.
– Cirka fem minutter, tipper en av guttene.
En annen lurer på hvorfor man smelter om borerigger når det samtidig produseres nye. Gabor forklarer dagens behov for færre og mer moderne rigger, og avslutter med å dele noen hemmelige planer for både datasenteret ACDC, fiberkabelen mellom Mo i Rana og USA, samt ny dypvannskai ved RIT.

Behov for teknologikompetanse
Sommercampen har gitt deltakerne en unik mulighet til å boltre seg i naturvitenskapens verden med fokus på energi, teknologi, miljø og klima.
Under bedriftsbesøket på Svabo kraftverk fikk de et innblikk om hvilken kompetanse som er nødvendig for en framtid blant turbinene i fjellet.
Driftsassistent ved MIP Energi, Trond Olsen, tar ungdommen med seg forbi Fesil og Ranfjord Fiskeprodukter før han leder dem dypt inn i Mofjellet.
Etter en omvisning slo Olsen fast at Svabo kraftverk er en fin arbeidsplass.
– Det er faktisk ganske interessant her. Man er ikke bare involvert i det som foregår her hos oss, men også de andre bedriftene i parken.

Praktiske oppgaver
Dagen ble avslutte med natursti i Klokkerhagen hvor de måtte løse ulike oppgaver knyttet til gjenvinning, miljø, litt matte, litt presisjon og gjetting.
De skulle blant annet gjette hvor mye en bit armeringsjern fra Celsa veide.
– Jeg tror den veier litt mindre enn èn kilo. Du ser at den er kuttet med vinkelsliper, for da får man slike streker på jernet. En vinkelsliper går cirka 200 km/t. Det er veldig fort det, konstaterer Adrian Grønbeck.
– Det er faktisk fem av ungdommene som også deltok i fjor, så det tyder på at det er en interesse for Arctic Energy Camp. Vi trenger flere som velger teknologisk utdannelse og en måte å gjøre dette på er å vise dem hvilke muligheter som finnes i Mo industripark, sier prosjektleder Marlene Jordbru.

Del Del Del