Avdelingsingeniør Jørn Røssvoll med SINTEF Molabs 3D-printer, en såkalt Formlabs Form 2, som er i stand til å skrive ut maksimalt 14 x 14 x 17 centimeter.

Sparer tid og penger med 3D-printer

8 februar, 2019 15:48 Del Del Del
Det dukker stadig opp ideer og modeller i hodet, forteller SINTEF Molabs  avdelingsingeniør Jørn Røssvoll. Han produserer nyttige løsninger og verktøy til laboratoriet – med god hjelp av en 3D-printer.

Røssvoll har selv designet og skrevet ut alt fra forskjellige typer stativ og holdere til propper, tannhjul og stusser. Til sammen har han produsert et betydelig antall gjenstander.
– Jeg har mistet tellinga, men 3D-skriveren er ganske ofte i bruk. I snitt skjer det nok annenhver uke at jeg bygger noe nytt, eller så er det noe som har gått i stykker. Det er ganske mye forskjellig som er printet ut, forteller han.
Røssvoll er interessert i ny teknologi, og oppdaget mulighetene og behovet for en 3D-printer, som SINTEF Molab skaffet seg for tre år siden.

Alt fra forskjellige typer stativ og holdere til propper, tannhjul og stusser er tryllet fram på SINTEF Molab ved hjelp av 3D-printeren.

 

Printer gjenstander
3D-utskrift, eller 3D-printing, er en produksjonsteknikk der du kan skrive ut en fysisk, tredimensjonal gjenstand i stedet for et stykke papir, slik de fleste kjenner til. Det finnes mange ulike typer 3D-printere, basert på en lang rekke forskjellige teknologier, til vidt forskjellige formål.
Fordelen med 3D-printing er at man ut fra 3D-datafilen kan lage en fysisk del raskt og kostnadsgunstig, og uten bruk av støpeverktøy. 3D-utskrift skiller seg fra andre typer produksjon ved at den ikke benytter noen form for kutting eller drilling.
– Det kommer stadig nye materialer som kan brukes, men de fleste benytter forskjellige varianter av plast. Noen typer plast er veldig sterke og tåler mye, mens andre er mer egnet for mekanisk slitasje, for eksempel tannhjul, forteller Røssvoll.

Jørn Røssvoll med en en holder for keramiske digler, som han har designet og printet ut.

 

Sparer penger
SINTEF Molab har en såkalt Formlabs Form 2, som er i stand til å skrive ut maksimalt 14 x 14 x 17 centimeter. En ny og større printer med flere muligheter står også på ønskelista.
Jørn designer den modellen han trenger på datamaskinen, så skrives den ut i flytende plast. Væsken herdes lagvis ved hjelp av en kraftig og ekstremt presis laser.
– Vi har mange, forskjellige instrumenter som man ikke får tak i deler til. Andre ganger klarer man å skaffe deler, men de er svindyre. Hvorfor betale 150 kroner for en liten plastpropp som det koster tre kroner å lage? spør Røssvoll retorisk.
Han har blant annet konstruert festeanordninger til luftfilterkassetter, som hadde en tendens til å forsvinne når de ble sendt ut til kundene. Disse kostet 250 kroner per stykk.
– Nå kan jeg lage 120 i en smell, de koster tre kroner stykket, konstaterer avdelingsingeniøren fornøyd.

Etterherding av halvparten av stativet skjer med varme og UV-lys. Her ser man all støttestrukturen som modellen trengs ved utskrift. Dette må fjernes og må kastes, så noe svinn blir det.

 

– Nyttig verktøy
– 3D-skriveren har vært et nyttig verktøy for å effektivisere og forbedre prosessene til bedriften. Vi har hatt mye nytte og glede av den, vi har fått utstyr til laboratoriet og skreddersøm av løsninger til laborantene, fastslår gruppeleder Roger Lund.
Det er ingen tvil om at 3D-skriveren er et godt hjelpemiddel for SINTEF Molab, men å ha en ”Petter Smart” som Jørn Røssvoll hjelper også godt på resultatet.
– Man må være litt oppfinnsom og se mulighetene. Det nytter jo ikke å sette en 3D-printer ved siden av noen, den gjør jo ikke så mye av seg selv. Det må bygges og ordnes for å få et godt resultat, påpeker Jørn Røssvoll.
– Jeg har bygget mye utstyr på laben, ikke bare 3D-produkter, men alt fra snekring til mekaniske hjelpemidler. Det dukker stadig opp ideer og modeller i hodet som jeg tester ut. Har man en idé, så er det mye som er mulig, avslutter han.

Del Del Del