Tore Aasen og Mubashra Sadaquat i Celsa Armeringsstål samarbeider om å ta i bruk Celsas nyeste verktøy HoloLens 2

Tar i bruk mixed reality-briller i driften  

18 november, 2020 11:07 Del Del Del

Celsa Armeringsstål er blant bedriftene i Mo Industripark som stadig tar grep for å prøve ut ny teknologi.  HoloLens 2 er deres nyeste verktøy som allerede har kommet godt med i en tid hvor korona har lagt begrensninger for reising.

Om det nye verktøyet
HoloLens 2 er såkalte mixed reality-briller, eller hodesett, som kombinerer det man ser i virkeligheten med digitale verktøy for å produsere nye miljøer og visualiseringer, der fysiske og digitale objekter eksisterer samtidig og samhandler i sanntid. Mixed reality (MR)-teknologien er på mange måter en videreutvikling av teknologi som AR, Augmented Reality og VR, Virtual Reality, som har vært på markedet i mange år allerede og er mye brukt innen videospill og gaming samt trening og simulering. Bygg og anlegg har for eksempel tatt sistnevnte i bruk for simulering i bygg under oppføring.

Nye bruksområder
HoloLens 2 består gjerne av et hodemontert display som formidler lyd og bilde og som styres av bevegelsessporingssensorer. Flere aktører i industriparken utforsker nå mulighetene knyttet til MR-briller, og Celsa er en av dem.

HoloLens 2 montert på hjelm . Utgaven Celsa bruker ute i verket har også påmontert hørselvern og hakestropp for ekstra sikkerhet.

Bedriften hadde en demo av MR-brillen Trimble XR10 med HoloLens 2 i sommer takket være god fasilitering av Torger Lofthus, som også bisto med å skaffe til veie to stk. HoloLens 2 montert på hjelm da Celsa bestemte seg for å kjøpe inn utstyret.

Tore Aasen, som er opplærings-/HMS-koordinator i Celsa, ble prosjektansvarlig og involverte raskt Data Analyst Mubashra Sadaqat i jobben med å teste ut det nye verktøyet.
– Vi samarbeider om det lille prosjektet vårt. Før jeg gikk på ferie fikk Mubashra brillene og da jeg var tilbake hadde hun allerede satt seg godt inn i funksjonaliteten. Hun er veldig flink og tar alt sånn her raskt. Jeg er jo av den gamle skolen, så det går litt saktere med meg, smiler Aasen.

 

Innoverer driften
Mubashra er opprinnelig fra Pakistan men har bodd i Norge siden august 2017. Hun har en master i Applied Computer Science fra Høgskolen i Østfold og har jobbet i Celsa siden sommeren 2019. Hun hadde ikke vært borti MR-briller tidligere, men synes det er veldig spennende.
– Jeg er veldig takknemlig for at jeg ble utvalgt for å ta i bruk dette i Celsa. Noen i parken bruker allerede Hololens 1 men vi er de eneste jeg vet om som bruker Hololens 2. Det er spennende å være med på å innovere bedriften, og konsernet faktisk. Vi er første verk i Celsa Group som tar dette i bruk, forteller Mubashra.

Stor ressurs
Den nyutdannede data analytikeren er allerede en stor ressurs i Celsa og bidrar til at bedriften raskt har kunnet ta i bruk HoloLens 2.
– Mubashra har mer ro for å forske ut mulighetene for bruk. Hun lærer meg masse og slik deler vi på å få rullet ut dette verktøyet hos Celsa. Dette er blitt en del av driften vår nå og brillene har for eksempel vært brukt under den pågående ovnsrevisjonen i valseverket. Vi sparer både tid og penger på å kunne kommunisere i sanntid med personell som sitter langt unna, som vanligvis ville tatt turen hit til Mo i Rana, forklarer Aasen.

Ny funksjon
Data analyst er en ny funksjon i Celsa for optimalisering av drift.
– Estimering, prediksjon og optimalisering av driften er essensen i stillingen min. Jeg får støtte av Celsa Group sentralt som allerede har et fokus på disse tingene og for eksempel IIoT, industrial internett of Things, gjennom konsernressurser, og nå har vi enda større muligheter her lokalt . Jeg lærer mye av mine kolleger. Det er også veldig gøy å også få mulighet til å utforske dette nye verktøyet, og jeg har fått stor tillit til å finne ut av ting. Man kan jo både bruke stemme, øyne og hendene for å navigere med HoloLens 2, så det tar litt tid å bli vant til, men det er bare gøy, sier data analytikeren.

Mubashra er fornøyd med å få være med på utprøvingen av det nye verktøyet. Hun gir MR-brillene tommel opp.

Ubegrensede muligheter
Både Tore og Mubashra er allerede begeistret for det nye nyttige verktøyet.
– Det er nærmest uendelig mange muligheter for bruk. Om få år bruker kanskje alle arbeidere ute i verket noe lignende. Utsytret er utviklet av Microsoft, noe som gjør at det er kompatibelt med IT løsninger vi allerede bruker. Begrensninger finnes ikke, det er bare fantasien som setter grenser for bruk, mener jeg. Dette er fremtiden, påpeker Aasen.

Mubashra er helt enig, og er glad for at hun har havnet i nettopp en bedrift som Celsa.
– Jeg er blitt tatt veldig godt imot og jeg får masse støtte, både med mine vanlige arbeidsoppgaver og med å bli kjent med MR-brillene. Celsa er en topp arbeidsplass. I starten syntes jeg det hørtes litt rart ut med slagordet Celsa family, men Celsa tar virkelig vare på sine ansatte og det føles akkurat som en familie. Jeg trives veldig godt her og gleder meg til fortsettelsen, avslutter Mubashra.

Del Del Del