Gründere i nye lokaler. Bak, fra venstre: Tore Vika, Fundanor AS, Tonje Anette Vonstad og Susann Sivertsen, TV KLIPP AS, prosjektleder ved RU Annfrid Olsen, og Wim Kok (foran).

Gründere i nye lokaler

12 oktober, 2015 11:12 Del Del Del

Stadig flere oppdager at de har en gründer i magen. Rana Utviklingsselskap AS bistår gründere i oppstartsfasen med blant annet gratis kontorleie. Vi har snakket med tre ferske gründere med spenstige fremtids-planer.

Rana Utviklingsselskap AS (RU) er Rana Kommunes næringsetat. Etablererservice er en del av RUs tilbud og omfatter etablererveiledning, etablererkurs og etablerersenter. Etablerersenteret, som leier ut gratis lokaler, flyttet ved årsskiftet fra Blåbærveien til administrasjonsbygget (Blåbygget/Gammellaben) til Mo Industripark AS. Så langt i år har ti personer hatt kontorplass her, hvorav fire har flyttet ut.

– Det er stor interesse for kontorplass i etablerersenteret, og vi har bare plass til fem stykker om gangen, forteller prosjektleder Annfrid Olsen.

– Derfor er det viktig med en godt gjennomtenkt søknad, sier hun.

 

Viser frem bedrifter på en ny måte

Gründer bak selskapet TV KLIPP AS, Tonje   Anette Vonstad, har leid kontorplass i Gammel-laben siden årsskiftet. Nå er hun på tur ut og skal etablere seg i nye lokaler. Under perioden har hun allerede fått en ansatt.

– Jeg driver TV KLIPP AS og begynte å jobbe med oppstarten først i november 2013. Jeg har i denne tiden vært hjemme i fødselspermisjon og prøvd meg med hjemmekontor, noe som ikke funket like bra, forteller Tonje.

Hun startet full drift fra første januar og sto klar på trappa da Etablerersenteret flyttet til Gammellaben. TV KLIPP driver blant annet med foto, Facebook og videoer for bedrifter.

– Jeg har ansatt Susann Sivertsen som er veldig god på tekst, foto og Facebook. Hun er blant annet dyktig på kommunikasjonsplaner og strategier, og har blitt innleid av MIP Marked og Info til å produsere for MIP Magasinet 2015. Kort sagt går bedriften veldig bra. I vår omdannet jeg enkeltpersonsforetaket til aksjeselskap, sier Tonje.

 

Nytt konsept i Norge

Tore Vika har stiftet Fundanor AS som er et entreprenørselskap som driver med innovativ fundamentering, som er en rask, kostnadseffektiv og miljøvennlig måte å fundamentere på. De store skruefundamenter kommer fra tyske Krinner das schraubfundamente. Disse kan brukes til alt fra enkle skilt til store bygg. Det fine med det er at de kan også tas opp, flyttes på og gjenbrukes, og dette uten bruk av graving og støyping. Man kan også sette det gjennom asfalt og betong.

– Jeg er hovedforhandler i Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard, og med hovedkontor her i Mo i Rana. Det er et helt nytt konsept i Norge, og har blitt mer og mer vanlig på verdensbasis. Jeg er som de andre helt nyoppstartet. Jeg har gått på etablererkurset til Rana Utviklingsselskap og fått hjelp til det meste, skryter han.

Tore fikk kontor i begynnelsen av juli og har akkurat fornyet kontrakten ut året.

– Det gjør alt mye enklere, også det å være i et fellesskap med nye gründere, understreker han.

 

Kjøpte nedlagt skole

Nederlandske Wim Kok er den ferskeste gründeren på Etablerersenteret, og han har nettopp begynt på etablererkurs. Firmaet hans er under registering i Brønnøysundregisteret. Wim er udannet marinejeger fra den nederlandske marine, og han har vært butikksjef på Intersport og G-Sport i Mo i Rana i 11 år. I august ble han kjent med at Sørfjorden skole i Rødøy kommune var til salgs. Da var han ikke sein med å legge inn bud.

– Jeg så skolen 23. august med en budfrist den 25.august. I samarbeid med kommunen landet vi en god avtale innen kort tid, forteller Wim.

Med på kjøpet fulgte det blant annet tre mål tomt. Skolen som ble nedlagt i 2004 skal bygges om til overnattingsplasser.

– Jeg skal leie ut selve bygget og området til fysiske teambuildingaktiviteter som jeg skal arrangere hovedsakelig mot bedriftsmarkedet, men også større, private grupper. Det finnes også en gymsal hvor det er mulig å ha leirskole. Mellom fjell og hav er det store utviklingsmuligheter. Målet er å lage en stor hinderbane slik at folk kan utfordre seg selv. Til og begynne med vil det vil bli kapasitet for 20 til 25 personer, samtidig inkludert overnatting, og det er et stort utviklingspotensialet, sier han.

 

Hjelper hverandre

– Vi deler erfaringer med hverandre og snakker med hverandre. Alle her tar seg tid til å hjelpe. Hadde jeg ikke kommet meg inn her vet jeg ikke hvordan det ville blitt. Dette er den perfekte løsningen for nye gründere, sier Tore.

Han får støtte fra de andre:

– Bare den tiden man sparer ved å høste av kunnskapen Rana Utviklingsselskap besitter, er gull verdt. Man sitter ofte med mange spørsmål og må stadig spørre om råd, sier Wim.

– Vi er kjempefornøyde med å være her. Her er det folk i forskjellige faser, så vi hjelper hverandre og sparer masse tid. For meg er det gull verdt å få sitte her og være i et miljø. Å sitte hjemme blir ikke helt det samme, sier Tonje og fortsetter:

– Dette er alternativet til hjemmekontor, eller å måtte leie kontor i oppstarten. Ofte er det slik at man må binde seg til tre eller fem år ved leie av kontorer. Her har vi både gratis kontor og ikke noe bindingskontrakt.

– Dette tilbudet skal lette risikoen på det å tørre å ta sjansen på å bli gründer, supplerer prosjektleder i Rana Utviklingsselskap, Annfrid Olsen.

 

Kultur for entreprenørskap

Det er ukentlige møter der etablererne går gjennom uka som har gått og uka som kommer. Annfrid går gjennom ulike punkt på agendaen.

– Vi får gjort svært mye på disse møtene med mye kreativitet. Det ligger i bunn for etablerersenteret at gründerne er aktiv bidragsytere for andre, sier hun.

I disse dager holder RU etablererkurs med 17 deltakere. Mange av dem som har gått eller skal gå på etablererkurs søker om kontorplass ved Etablerersenteret.

– Vi ønsker å skape en kultur for entreprenørskap. Hele poenget er at man skal utvikle prosjektet og bedriften i oppstarten. Hvor lang tid det tar varierer fra gründer til gründer. Når det går over til drift er det på tide å flytte ut, men det betyr ikke at med en gang man begynner å selge så er man ute, understreker Annfrid og sier at kontrakten i utgangspunktet er tre måneder med mulighet for forlengelse.

– Jo flere ideer som utvikles, jo større er sjansen for vellykkede bedriftsetableringer. RU arrangere et til to etablererkurs i året og oppfordrer alle som ønsker å starte sin egen bedrift, om å ta kontakt med oss, avslutter Annfrid Olsen.

 

Fakta:

Etablerersenteret

  • Gratis kontorplass med tilgang til relevant infrastruktur
  • Gratis veiledning på områder som forretningsidé, markedsføring, økonomi, finansiering og organisering
  • Nettverk med gründere og relevante aktører i oppstartsfase
  • Etablerersenteret til RU er i Halvor Heyerdals vei 48 (Blåbygget i Mo Industripark)

Målgruppe

  • De som har en forretningsidé eller et ønske om å starte egen bedrifter og som har behov for veiledning, støtte og kunnskap fra andre gründere og støtteapparatet.
  • Nystartede bedrifter som trenger hjelp til å videreutvikle konseptet for markedet.

 

Se artikkelen i PDF-format:

GSnr5_2015-16 GSnr5_2015-17

Del Del Del