Adm. dir. Bjørn Ugedal, Glencore Manganese Norway AS.

Hva gjør en administrerende direktør?

28 januar, 2014 10:16 Del Del Del

Bjørn Ugedal er ung, til administrerende direktør å være. Allerede har han lang erfaring som leder. Og nå styrer han et smelteverk i Mo i Rana, bedriften Glencore Manganese Norway AS, som er en del av det multinasjonale Glencore-konsernet, med hovedkontor i Sveits.

– Først og fremst kjenner du at du har ansvar i forhold til de ansatte og til eierne for å forvalte og styre virksomheten på rett måte, sier Bjørn om hovedoppgaven han har som adm. dir.

Han opplever jobben som både utfordrende og også svært interessant.

– Jeg mener at så lenge man er ærlig og har et oppriktig engasjement, så går det godt. Jeg synes det er svært interessant å lede og å forme strategier, sier han.

Å ha jobb som adm. dir. betyr blant annet at det i perioder kan bli mange arbeidstimer i uka, man er disponibel etter behov, og du lever i det mye av tiden.

– Det er spesielt å være i en prosess som pågår 24 timer i døgnet. Familien er klar over at jeg har en krevende jobb, og de har en slags forståelse for det, men jeg prøver bevisst å roe ned for eksempel i helgene, sier Bjørn.

Han legger vekt på at om man skal ha en slik jobb, så er det viktig å ha gode folk rundt seg, som har god innsikt i hver sine ansvarsområder, slik at de kan sørge for å gi ham den oversikten han har behov for i sin jobb.

– Jeg har alltid hatt bestemte meninger om hvordan ting skal være, og jeg har vært utålmodig for å få ting gjort bedre og for å få bedre fremdrift. Jeg er opptatt av ordnede forhold på alle måter. Det gjelder både i forbindelse med ansatte, lokalsamfunnet, myndigheter og eierne, sier han.

Glencore er et stort konsern, og han rapporterer til hovedkontoret i Sveits.

– Jeg opplever at jobben er både utfordrende og gir tillit. Det er utfordrende gjennom å henge med i alle oppgaver. Samtidig er det mange svært flinke folk i konsernet.

Det er ingen tvil om at det er krevende til tider! understreker han, men legger raskt til at dette er en jobb han liker.

– Om jeg trives? Ja! Det har vært en utfordring å løfte seg selv opp på et nytt nivå samtidig som bedriften har gjennomgått et eierskifte. I starten var det litt kaving og stress med mye nytt på en gang, smiler adm. dir. Bjørn Ugedal.

 

Ranværing – og trønder

Bjørn er født og vokste opp på Roan, på Fosen i Sør-Trøndelag.

Helt fra barneskolen var han vant til å stå på for det han interesserte seg for, og han kjenner godt igjen en kultur med å jobbe hardt allerede fra oppveksten.

Hans far jobbet i kommunen. Han hadde vært lærer og ble senere skolesjef og rådmann. Familien bodde i tilknytning til et nedlagt gårdsbruk der de blant annet drev med grønnsaker på hobbybasis.

– Jeg hadde en klar fordel i at jeg ble tidlig vant til å jobbe fysisk, og kameratene mine i oppveksten var sønner av fiskere og bønder. Vi hadde et nært forhold til primærnæringene og arbeidet som det medførte, sier Bjørn.

Drømmen hans som 16-åring var først og fremst å få seg en fast og stabil jobb. Som gutt var han ofte på besøk ved teknisk etat i kommunen, der han fikk se landmåling og byggeprosjekt på nært hold. Det syntes han så spennende og interessant ut. Som 16-åring hadde Bjørn allerede bestemt seg for å bli ingeniør.

– Jeg valgte realfag i videregående skole, da jeg hadde mer interesse for realfag enn for språk og samfunnsfag, sier han.

Samtidig har han alltid vært engasjert i saker han interesserte seg for og han hadde sterke meninger om hvordan han ville ha ting rundt seg.

– Jeg har alltid hatt et sterkt ønske om å bidra for å få gode system i det jeg holdt på med, og derfor har jeg også prøvd og lagt litt ekstra i jobber jeg har hatt, sier han.

Etter gjennomført utdanning ved NTH var han først et år i militæret. Kanskje var det tilfeldigheter som gjorde han til ranværing, for i 1997 ble han ansatt ved Fundia Bygg AS (nåværende Celsa Armeringsstål AS). På Mo ble han kjent med Veronica som han i dag er gift med. Bjørn kombinerte senere fødselspermisjon med videreutdanning. Det ble en Master of Business Administration (MBA), tatt på ett år i Barcelona i Spania.

Så bar det tilbake til jobb i Fundia i 2002. I 2010 ble han ansatt som Produksjonssjef i Vale Manganese Norway AS, en stilling han hadde til 2012. I november 2012 kjøpte Glencore-konsernet Vales bedrift i Mo Industripark, der Bjørn Ugedal nylig hadde blitt tilsatt som administrerende direktør.

 

Mer spennende jo større

Det ble litt tilfeldig at han valgte å ta ingeniørutdanningen innenfor metallurgi.

– Valget av studieretning ble litt tilfeldig, det viktigste var den generelle ingeniørutdannelsen og til slutt valgte jeg å satse på metallurgi, smiler Bjørn. Så legger han fort til:

– Samtidig kan man som sivilingeniør konvertere til andre oppgaver.

Gjennom de forskjellige jobbene han har hatt, har han også fått oppleve forskjellige bedriftskulturer. Fundia hadde finske eiere, Celsa hadde spanske, Vale hadde brasi lianske eiere, mens Glencore har hovedkontor i Sveits og har virksomhet rundt om i hele verden.-Jeg synes det er mer spennende jo større virksomheten er. I konsernmøter i Glencore er det folk fra nesten hele verden.Vi har ting vi er stolt over å ha fått til på Mo, og det er hyggelig når det kommer andre fra konsernet opp til oss for å lære av oss og se hva vi gjør og hvordan vi gjør det, sier Bjørn.

 

Hvordan fant Bjørn ut at han ville bli sjef?

-Når jeg har arbeidet ei stund på et felt og sett at det var potensial for forbedring, så har det trigget meg til å gjøre forandringer. Da har jeg prøvd å se om jeg fikk det til. Bjørn legger til at han er uredd i forhold til å prøve seg, og til å ha vilje til ålegge inn en ekstra innsats for å få noe ekstra ut av ting. Det er en av mange egenskaper som det er godt å ta med seg, om man vil ha en lederstilling.

Samtidig legger han vekt på at det skal være lov å gjøre feil.

-Ja, vi må absolutt ha takhøyde. Det er viktig med en forståelse for at man må ha råd til å mislykkes med noe, om vi skal få til forbedringer. Alt blir ikke perfekt, mener han.

 

Det er mange ingeniører som blir ledere

-Å forstå prosessene er absolutt en stor fordel for å kunne forstå hvordan en virksomhet skal ledes. Derfor er ingeniørutdannelse en styrke i prosessbedrifter. Da jeg tok utdannelsen min ble det også gjort klart for oss studenter at sivilingeniører etter hvert kunne ende opp som ledere, så jeg var klar over at dette utdannelsesvalget kunne gi slike muligheter. Ingeniører har kanskje større tendens til å tenke systematisk og kan sette seg inn i systemer. Det er blant annet noe vi kan ha nytte av som ledere, sier han, og oppfordrer de som står foran et yrkesvalg tilogså å kjenne på hva de trives med. En administrerende direktør i et større internasjonalt konsern som Glencore må kanskje også være forberedt på å flytte for å ta andre jobber ifremtiden?-Ja. I slike stillinger som jeg har må man være åpen for det. Likevel tror jeg at jeg vil bli på Mo i dagens situasjon med familie, med mer. Samtidig er det viktig å vite at mulighetene er uendelige. Det er ingen begrensninger, om man selv vil ta nye og større utfordringer. For meg har det ikke noe hastverk!Sier adm. dir. Bjørn Ugedal i Glencore Manganese Norway AS, en leder som ennå har over halve yrkeskarrieren foran seg!

 

”Det er hyggelig når det kommer andre fra konsernet opp til oss for å lære av oss og se hva vi gjør og hvordan vi gjør det, sier Bjørn.”

 

Kort om Bjørn Ugedal

Navn: Bjørn Ugedal

Alder: 42 år

Stilling: Administrerende direktør ved Glencore Manganese Norway AS

Hjemsted: Mo i Rana (oppvokst på Roan, på Fosen i Sør-Trøndelag)

Utdannelse: Sivilingeniør, metallurg, fra NTH (siste årskull før NTH ble til NTNU), 1995. MBA fra EU-Barcelona.

Arbeidserfaring: Fundia Bygg AS (nåværende Celsa Armeringsstål AS), produktansvarlig for armering i Kombiverket fra 1997. Fra 2002 avdelingsleder for mekanisk vedlikehold, samme sted. Fagansvarlig for stålovnen ved Stålverket fra 2005, og stålverksjef i Celsa Armeringsstål AS fra 2008. Produksjonssjef ved Vale Manganese Norway AS fra 2010, og adm. dir. samme sted fra 2012.

 

Se reportasjen fra MIP Magasin 2014 i pdf-format:

MIPmagasin_BjornUgedal

 

Del Del Del