Fv. daglig leder i ACDC, Jan-Erik Svensson, seniorutvikler Stian Brandt, salgs- og markedssjef Stein Erik Blichfeldt Myhre og driftssjef Dag Gjetrang.

Arctic Circle Data Center har lansert sin norskutviklede skytjeneste

27 april, 2018 16:46 Del Del Del

Den 23. april kunne ACDC endelig “trykke på knappen” etter flere års målrettet arbeid, og den nye skalerbare og kostnadseffektive skytjenesten deres er nå tilgjengelig for alle som har behov for virtuelle IT ressurser.

Selv om det var en stor dag for selskapet da de har jobbet hardt med dette i lang tid, har de hatt en nøktern tilnærming så langt til at tjenestene deres nå er ute på det åpne markedet.
– Vi har ikke markert lanseringen med brask og bram. Det er helt bevisst da vi ønsker en myk start for å være sikker på at det vi leverer er best mulig. Men, nå er vi oppe og går med basistjenester. Det vil si at bedrifter kan utnytte vår fleksibilitet med skybaserte dataressurser for å få en løsning tilpasset hver enkelt bedrifts behov, sier markedssjef Stein Erik B. Myhre.

Konkurransefortrinn
Ved å leie IT ressurser i stedet for å kjøpe selv får man en moderne, kostnadseffektiv IT løsning, man slipper tunge investeringskostnader på utstyr, det er mulig å opp- eller nedskalere ressursene etter behov og man slipper kostnader ved kjøp eller innleie av spesialkompetanse.
– Denne løsningen gir bedrifter mulighet til å komme i gang fortere med utviklings- og forbedringsprosjekter basert på virtuelle ressurser. Teknologier som stordata-analyser, maskinlæring, virtuell- eller utvidet- virkelighet er noe som blir stadig mer aktuelt for både industrien og andre næringer om de skal kunne holde seg konkurransedyktige i fremtiden, forteller Myhre.

ACDC jobber også nå for å kunne tilby ytterligere tjenester innen kort tid.
– Det neste blir replikkering av lagring. Det er en digital tvilling/kopi av det man har lagret. Dette gjør man for å sikre drift som er særlig kritisk mot avbrudd. En digital tvilling er hele tiden oppdatert og plassert på en annen lokalitet. ACDC har tre ulike lokaliteter for datalagring, hvor to av dem er i produksjon. Replikkering av lagring vil være på plass innen et par måneder, forklarer Myhre.

Tett kontakt med kundene
I fremtiden vil de også åpne for kontainerbasert lagring og datadrift, noe som betyr at man får hver enkelt programvare til å tro at de tilhører en egen server, mens de egentlig befinner seg i en kontainer som man kobler opp til en virtuell maskin.
– Vi har utformet en plan fremover og vi vil snart kunne levere flere tjenester, deriblant innsamling og analyse av stordata. Vi vet at lokale bedrifter ønsker å inngå samarbeid med oss for å samle data fra sensorer. Dette gjelder først og fremst industribedrifter, men det kan også være aktuelt for andre næringer med et lignende behov. Vi begynner dialogen med potensielle kunder allerede i neste uke. Formålet for disse bedriftene er å få en forbedret drift og en forbedret produksjon, forteller Myhre.

ACDC har lagt vekt på enkle selvbetjeningsløsninger. Dette gjør tjenestene mye mer tilgjengelige for kundene.
– Man kan skalere opp eller ned etter behov, og blir bare fakturert for det man faktisk bruker. En nettbutikk har for eksempel et annet behov for datakraft en vanlig mandag enn på Black Friday. Om man ikke har nok kapasitet mister man salg. Her kan man skalere opp denne dagen og skalere ned igjen etterpå. Våre betakunder har bidratt i utformingen av løsningene slik de er nå. De tilbakemeldingene vi har fått har gjort at vi legger oss ganske tett opp mot kundene, mer enn det som er vanlig. Alle kunder har tilgang til Slack, en type messenger-tjeneste man kan bruke om man har spørsmål. Her vil også våre tekniske medarbeidere kunne besvare spørsmål.

Arctic Circle Cloud Services er først og fremst rettet mot det norske og nordiske markedet, men målet er å ekspandere globalt etter hvert.

Stolt
Mo Industripark as er største eier i ACDC, og administrerende direktør i MIP as Arve Ulriksen gratulerer ACDC med lanseringen.
– Dette er virkelig en milepæl for ACDC men også for en av Norges største industriparker som nå har enda flere tjenester å tilby kunder og dermed er blitt enda mer konkurransedyktig. Behovet for digitale tjenester vil bare øke i takt med digitaliseringen. Med ACDCs tjenesteportefølje vil mange industribedrifter kunne løfte driften sin inn i den digitale tidsalderen og for eksempel få enda bedre kontroll med material- og energistrømmer, og utslipp. Jeg er stolt over at vår mangeårige strategiske satsing på datasenter nå begynner å materialisere seg til kommersielle fremtidsrettede tjenester. All honnør til Jan Erik Svensson og hans etter hvert voksende team av dyktige medarbeidere som har stått på over mange år og som nå offisielt er over i driftsfasen, uttaler Ulriksen.

Miljøvennlig skytjeneste
Det er attraktivt å lagre data i Norge. Det regnes for å være et fredelig land,trygt, har få geologiske utfordringer og er gunstig med tanke på miljøet da energikilden er grønn vannkraft. Dette er et av ACDCs konkurransefortrinn. I tillegg er tjenestene deres basert på åpen kildekode. Dette gir en transparent og sikker basis for løsningen og ACDC tror community-baserte løsninger gir bedre kvalitet og pris i det lange løp.
– Vi har en komparativ fordel på miljøsiden ved at løsningen vår er basert på vannkraft, og vi har designet det slik at systemet er tilrettelagt for varmegjenvinning. Nå vil vi at bedrifter i regionen skal få benytte seg av våre skytjenester. Det kommer en voldsom digitalisering i alle sektorer fremover, og tilgang til virtuelle ressurser, slik vi tilbyr, er basisen i mye av den jobben som må gjøres. Vi er fornøyde og stolte over å ha designet denne løsningen, og håper markedet vil ta den godt imot, avslutter en fornøyd markedssjef i ACDC.

Les mer om tjenestene her.

Mer om kommersialiseringen finner du i denne saken fra desember 2017

 

 

Del Del Del