Gartneriformann Anita Lauvås i Rana Kommune avd. bydrift.

Blomstrende fjernvarme

6 juli, 2023 13:33 Del Del Del

Hvert år produserer Rana Kommune avd. bydrift rundt tjuefem tusen blomster som pryder Mo i Rana i sommerhalvåret. Produksjonen starter allerede i februar, i et drivhus med varme levert av Mo Fjernvarme.

Ved lokalene til Rana Kommune avd. bydrift på Mjølan, finner vi drivhuset de bruker til blomsterproduksjon. Blomsterproduksjonen, som er drevet av fjernvarme, pågår fra februar og frem til juni. Da starter de ansatte å plante blomstene rundt omkring i Mo i Rana, blant annet i gågata, rådhuset og langs innfartsårene til byen.

Gartneriformann Anita Lauvås forteller at de liker å gjøre det trivelig i byen.

– Vi skal gjøre det trivelig i Rana Kommune. Vi er her for folkene, og for at det skal bli trivelig i byen. Dette får vi gode tilbakemeldinger på fra folk i byen. De er fornøyde med det vi gjør, forteller Lauvås.

Ett av blomsterbedene i gågata.

 

Norges vakreste blomsterby
En av fordelene med at kommunen har sitt eget gartneri, er at de kan produsere akkurat de plantene de vil.

– Vi har et eget gartneri hvor vi kan produsere det vi vil. Blomstene vi produserer vokser opp under gode vilkår. De fraktes ikke langt med bil og er ikke behandlet med veksthemmende midler, forteller Lauvås.

– Vi planter litt annerledes enn i andre byer. Vi bruker større blomster som skal vises godt selv om man bare er forbipasserende og kjører forbi, sier hun.

Lise Gruben, spesialarbeider i Rana kommunes gartneri.

Innsatsen og valg av blomster har resultert i flere priser.

– Vi har faktisk blitt tildelt en pris for å være Norges vakreste blomsterby i vår klasse. Vi har også mottatt flere diplomer for vårt positive utemiljø og en miljøvernpris, forteller Lauvås.

Ryktet om den flotte blomsterprakten i Mo i Rana har spredt seg, og flere kommuner har tatt kontakt for inspirasjon.

– Vi har blant annet blitt kontaktet av Bodø, Leknes og Narvik som ønsket å få inspirasjon fra arbeidet vi gjør med blomstene i Rana.

I drivhuset vokser det til sammen tjuefem tusen blomster.

Kutter store utslipp med fjernvarme
Rana Kommune avd. bydrift er glade for at de kan bruke industriell overskuddsvarme for å produsere blomster på en miljøvennlig måte. Det har de gjort siden fjernvarmerørene ble lagt i 2006.

– Fjernvarmen hadde vi ikke til å begynne med da vi startet egen blomsterproduksjon. Vi brukte oljefyring og elkjel til oppvarming. Da Mo Fjernvarme presenterte muligheten for å legge fjernvarme hit var valget enkelt. Dermed fikk vi lagt fjernvarme både til driftssentralen  og til drivhuset, sier Lauvås.

Drivhuset varmes opp med vannbåren varme som fordeles ut i et internt og lukket rørsystem.  Her inne holdes det stabilt 18 grader i den ene avdelingen og 16 grader i den andre.

– Fjernvarmen er en fordel fordi det er det mest miljøvennlige, enkleste og rimeligste alternativet. Alt går automatisk, det er stabilt og vi avlaster strømnettet ved å bruke fjernvarme, sier Lauvås.

Her er noen av stiklingene i drivhuset. Til sammen skal det produseres tjuefem tusen blomster.

Det starter med at de sår egne planter og kjøper i tillegg rundt fire tusen stiklinger, som til sammen blir til tjuefem tusen blomster. De har rundt femti forskjellige blomsterarter. Fra februar til juni har de to til tre «avlinger» som skal plantes ut ulike steder i byen, både til næringslivet og til ulike kommunale institusjoner.

– Vi planter blomster blant annet i ampler, blomsterbed, i gågata, utenfor rådhuset, og i rundkjøringer. I tillegg skal vi fra og med i år plante og stelle plantene i Talvikparken og Nordlandsparken, sier Lauvås.

Her har blomsterpikene i Rana plantet en sol i blomsterbedet som befinner seg i Ranenget.

Mo Fjernvarme AS:

  • Fjernvarmeaktiviteten på Mo startet i 1985
  • Produserte 88,1 GWh fjernvarme i 2022
  • Grunnlaget for produksjonen i 2022 var gjenvunnet overskuddsenergi fra smelteovnene til Elkem Rana (93,2 %) og Ferroglobe (4,0 %)
  • Øvrig energimiks i 2022 var fornybar elektrisitet (1,8 %) og bioolje (0,9 %), samt fossil olje (0,1 %)
  • 33,2 km fjernvarmetrase fra industriparken og rundt hele byen
  • 5 ansatte
Del Del Del