Flere av de som hjelper til i BUA er en del av Askeladdens arbeidstreningsprogram. En av dem er Håkon Hag, som trives med å bidra i BUA.

BUA gjør sports- og friluftsaktivitet tilgjengelig for alle

13 desember, 2019 12:21 Del Del Del

BUA på Askeladden Ressurssenter har over 1000 sports og frilufts enheter, som alle kan få låne helt gratis.
– Vi er en viktig samfunnsaktør som gir alle muligheten til å delta på sports og friluftsaktivitet og håper flere bedrifter som Mo Industripark AS vil være med å støtte oss i 2020, sier arbeidsleder i BUA Rana, Wim Kok.

Unikt utstyrsbibliotek  
Over hele landet finner man BUA (Barn og Unge i Aktivitet). BUA i Mo i Rana åpnet i 2017 og var nummer 34 i rekken. Siden den gang har konseptet skutt fart og vokst til over 100 filialer fra nord til sør.
– BUA har blitt enormt populært i Norge. Her på Mo har vi hittil i 2019 lånt ut 5559 enheter på 1958 lån. Der er 1630 personer registrert og flere utlån vil det bli før året er omme. Vi er veldig glad for at så mange bruker ordningen. For litt siden byttet vi ut sommerutstyret og gjorde klart for vintersesongen, forklarer arbeidslederen.

I en tid der det er stort fokus på gjenbruk og omstilling er BUA et fint alternativ for de som ønsker å prøve ut nye aktiviteter først uten å måtte kjøpe utstyret på forhånd.
– Det er vanskelig å forutse hva ditt barn liker best av slalåm, twintip eller snowboard. Trender blant de unge varierer hele tiden. Da er det bedre både for lommeboken din og miljøet å låne hos oss før man går til innkjøp.

 

Vinterutstyret er satt frem og klart til utlån.

Vinterutstyret er satt frem og klart til utlån.

Kunnskap, vedlikehold og sikkerhet på topp
Følelsen av å gå inn i BUA er litt som gå inn i en helt vanlig sportsbutikk bortsett fra at utstyret lånes ut gratis. Det meste av de 1012 enhetene ble kjøpt inn i 2017/2018 og Wim har mulighet til å gi veiledning slik at man får best mulig utbytte av sportsutstyret.
– Jeg har jobbet 15 år i sportsbutikk og har god kompetanse på bruken av utstyret. For eksempel kan vi i BUA stille inn alpinbindinger basert på høyde, vekt og skostørrelse for hver enkelt person. Vi hjelper de som låner av oss til å tenke på hele turen slik at man får en så god opplevelse som mulig og ikke står midt i skogen fortvilet over å ha glemt noe, smiler Wim.
– Vår utlånsavtale går over en uke av gangen. Grunnen til det er fordi vi ønsker å ha kontroll på utstyret vårt og vil vite at de til enhver tid er godt vedlikehold slik at utstyret alltid er i topp stand. Det er også viktig for sikkerheten, forklare han.

 

Forbedrer folkehelsen
Konseptet til BUA gjør det mulig for alle å delta på sports- og friluftsaktivitet og jevner ut sosioøkonomiske forskjeller. Det har gitt resultater.
–Vi har fått tilbakemelding fra skoler at sykefraværet har blitt redusert på aktivitetsdager fordi man har hatt mulighet til å låne gratis utstyr fra oss. Slike tilbakemeldinger setter vi veldig pris på, påpeker arbeidslederen og tilføyer – Når man låner utstyr fra oss skal man gjøre det med stolthet. Man skal ikke sitte med følelsen at man må låne dårligere utstyr enn andre som har det nyeste. Derfor er vedlikehold og kvalitet viktig for oss fordi vi ser at det er med på å jevne ut sosiale forskjeller og er med på å forbedre folkehelsen ved at alle kan delta på friluftsaktivitet, smiler en stolt Wim.

 

Wim har god kompetanse på bruken av utstyret etter 15 i sportsbutikk.

Wim har god kompetanse på bruken av utstyret etter 15 i sportsbutikk.

Trenger din bedrifts støtte
BUA på Mo baserer seg på en unik spleiselagmodell og trenger støtte fra flere bedrifter.
– De fleste av våre filialer er tilknyttet en kommune som stiller med deltidsstillinger, lokaler, samarbeidsavtaler med andre frivillighetssentraler som Røde Kors. Vi i Mo i Rana er den eneste BUA i Norge som er basert på en spleiseslagmodell. Derfor er vi helt avhengige av at private bedrifter i lokalområdet er med på å bidra slik at vi kan tilby vårt sportsbibliotek for alle i Rana og i omheng, og vi ønsker oss gjerne flere, det er bare å ta kontakt, avslutter arbeidslederen.

Hvis din bedrift ønsker å bidra til BUA og smykke seg med tittelen «stolt BUA medlem, bedrift som tar samfunnsansvar» kan man kontakte Wim Kok på 46508733 eller sende en mail til .

 

Som medlem av BUA får bedriftene plass på sponsorhyllen. Her finner vi mange av selskapene i Mo Industripark og ellers i næringslivet i regionen.

Som medlem av BUA får bedriftene plass på sponsorhyllen. Her finner vi mange av selskapene i Mo Industripark og ellers i næringslivet i regionen.

 

Del Del Del