Administrerende direktør Gunnar Moe i Momek Group AS, Thoralf Lian i Inkubator Helgeland AS og Ove Bromseth ved Rica Meyergården Hotell holdt innledninger ved ViVilHeim-treffet på Campus Helgeland fredag 27. desember 2013 og var tydelig i sine budskap: Rana trenger unge, dyktige fagfolk i tida framover - og mange!

De vil heim!

27 desember, 2013 16:41 Del Del Del

Unge ranværinger som studerer utenbys og utenlands vil aller helst komme heim til Rana/Helgeland når de er ferdig med utdannelsen. Det var gjennomgangstonen under Vivilheims juletreff fredag 27. desember.

Juletreffet ble avholdt i det store auditoriet på Campus Helgeland, med ca 45 personer til stede fra både næringsliv, kommune og utenbys studenter. Prosjektet Vivilheim handler om å lokke de som har reist ut for studier og jobb tilbake til regionen, ved å tilby jobber og konkurransedyktige vilkår. Det er en stor optimisme i Rana spesielt og Helgeland generelt for tiden, med befolkningsvekst (Rana vokser 2,7 prosent over snittet i Nordland fylke), økt verdiskaping, forventet dobling av omsetning innen leverandørbedriftene til oljeindustrien på få år, blant annet. Og videre:

– 63 prosent av næringslivslederne på Helgeland sier de synes det er vanskelig å få tak i folk med relevant kompetanse.

– 36 prosent av næringslivslederne sier de mest sannsynlig ville hatt flere ansatte dersom de hadde fått tak i rett folk.

– 59 prosent av medlemmene i Vivilheim sier at de vil flytte heim.

ACDC

Thoralf Lian i Inkubator Helgeland AS orienterte om prosjektet Arctic Cloud Data Center (ACDC), som er et av de mest spennende prosjektene man håper å få til Rana. Det er høyt opp og langt fram ennå, men alt ligger til rette for et slikt datalagringssenter i Mo Industripark.

– ACDC har egentlig ikke så mye med IT å gjøre, her er det infrastruktur, kraft og kjøling som kreves mest. Her på Mo har vi rik tilgang på miljøvennlig fornybar energi, og store vannressurser til kjøling, siden dette er de viktigste faktorene for industrien også, sa Thoralf Lian.

Meyergården satser

Ove Bromseth ved Rica Meyergården Hotell viste fram planene for den pågående utbygginga av hotellet, en storstilt satsing som vil gi Rana en helt ny og multifunksjonell storstue.

– I 2015 skal vi ha på plass en flerbrukshall med plass til 900 mennesker, hotellet får til sammen 260 hotellrom med 12 suiter, og 17 konferanserom. Mo i Rana er i stor vekst og vil bare vokse mer, og dette vil forsterkes ytterligere hvis vi nå får den nye store flyplassen på plass, sa Bromseth. Videre ser han på søkermassen til ledige stillinger på hotellet at folk vil heim til Rana.

– Vi skal ha 10 nye årsverk på plass, og når jeg ser geografisk på den store søkermassen så tyder det på at folk som i dag bor andre steder vil til Rana, fortalte Bromseth til forsamlingen.

Sterk vekst i Momek

Administrerende direktør Gunnar Moe i Momek Group AS er særdeles optimistisk på bedriftens og industriens vegne. Han mener det vil bli en enorm vekst i Ranaindustrien, særlig innen olje- og gassbransjen. For Momek sin del beregner de at dagens omsetning på 550 millioner kroner innen få år vil tredobles, og halvparten av dette vil genereres av olje og gass, mot en tredjedel av omsetningen i dag. Gunnar Moe er svært positiv til prosjektet Vivilheim.

– Det vil bidra til at det lettere å få folk til bedriften, og det skaper en plattform for at de unge skal komme heim og se på de mulighetene som finnes her. Vivilheim er en meget viktig og suksessrik arena for å få tak i folk med riktig kompetanse, sa Gunnar Moe.

Ny flyplass

Henrik Johansen i Rana Utviklingsselskap AS orienterte om den planlagte nye flyplassen på Hauan i Rana, en viktig faktor for å få folk til å bosette seg og jobbe her i regionen, samt fortsatt vekst.

– 2012 var året da Avinor besluttet at de ville ha denne flyplassen, 2013 var da Stortinget gjorde sitt vedtak, 2014 blir året for detaljprosjektering og anbud, og kanskje byggestart. Vi tar sikte på at byggestart iallfall vil komme i gang i 2015, og så tar det to år å bygge flyplassen, fortalte Henrik Johansen.

Fredrick Larsen (25), student i København, var på ViVilHeimtreffet.

Fredrick Larsen (25), student i København, var på ViVilHeimtreffet.

 

Føler stolthet for Ranaindustrien

Fredrick Larsen (25) studerer for tiden i København i Danmark, og vil heim til Rana etterhvert.

– Jeg tar for tiden en master i økonomi ved Handelshøyskolen i København, og er ferdig om 1,5 år. Jeg har en langsiktig plan om å flytte tilbake til Mo, og juletreffet til Vivilheim er en god mulighet til å få inputs om hva som rører seg heime av vekst og jobbmuligheter, forteller Fredrick.

– Jeg kan godt tenke meg å jobbe innen industrien, men kanskje også med revisjon siden jeg er økonom. Vi får se, jeg føler jo en stolthet rundt industrien i Rana, sier Fredrick Larsen.

 

 

 Petter Ildgruben Birkeland (21), student ved NTNU i Trondheim, var på ViVilHeim-treffet.


Petter Ildgruben Birkeland (21), student ved NTNU i Trondheim, var på ViVilHeim-treffet.

– Tror jeg vil lykkes

Petter Ildgruben Birkeland (21) registrerer at det er en stor optimisme om vekst og utvikling i Rana, og kan godt tenke seg å flytte hjem etter endt utdanning.

Petter er fra Mo, og studerer for tiden Produktutvikling og produksjon på NTNU i Trondheim. Det vil han være ferdig med om 2,5 år.

– Finner jeg en interessant jobbmulighet så føler jeg det på sikt blir best for meg å flytte tilbake til Mo etter studiene. Jeg tror jeg vil lykkes med det. Jeg fikk nye inputs på dette juletreffet til Vivilheim, om mulighetene som rører seg her, men jeg tør ikke helt å spå hva jeg helst vil jobbe med her enda, sier Petter Ildgruben Birkeland.

 

 

Helena Moerman (26), ansatt i Norske Shell i Stavanger, var på ViVilHeim-treffet.

Helena Moerman (26), ansatt i Norske Shell i Stavanger, var på ViVilHeim-treffet.

– Det er i olje og gass det skjer!

Helena Moerman (26) har ikke avskrevet tanken på å vende heim til Rana, selv om hun i dag jobber i Norske Shell i Stavanger.

Helena har studert Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU i Trondheim, og var ferdig med utdannelsen for litt over et år siden.

– Nå jobber jeg som mekanisk prosjektingeniør ved Norske Shell i Stavanger, men jeg har ikke helt avskrevet tanken på å vende hjem til Rana hvis rette jobbmuligheten byr seg, forteller Helena.

– Dette har vært en veldig bra dag med Vivilheim, de gir god informasjon om hva som skjer her på Mo og i Helgeland, og det skaper en optimisme hos de som studerer utenbys, sier Helena. Om hun skal returnere til Mo, så er hun soleklar på hva hun vil jobbe med.

– Da ville jeg jobbet innen olje- og gassektoren. Det er der det skjer i Norge nå, og det vil jeg være med på! slår Helena fast.

 

Del Del Del