Vaidas Plauska jobber som operatør ved Rana Industriterminal AS.

Drømmen om det gode liv

28 januar, 2014 10:13 Del Del Del

Allerede som 15-åring bestemte Vaidas Plauska seg for at han ville til Norge. Nå har han vært her i tre år og stortrives som operatør ved Rana Industriterminal AS.

Vaidas er født og oppvokst i Litauen. Da han var ung drømte han om det gode liv. Etter at en venn av han hadde hatt sommerjobb i Norge, bestemte Vaidas seg for at hit ville han flytte.

– Jeg hørte at det var god lønn, fin natur, og mye fisk. Jeg er veldig glad i å fiske og gå på fjellet. Litauen er et flatt land, sier han.

Som utdannelsesbakgrunn har han treårig skole som landmåler. Det var likevel ikke noe han ville jobbe med.

– Da jeg først søkte meg på studiet hadde jeg i bakhodet at det kunne hjelpe meg med å få jobb i Norge, siden det er mange fjell og mye land å måle her, forteller han.

Landmåler var ikke helt som han hadde tenkt seg. For Vaidas som liker å være aktiv ble det for mye sitting fremfor datamaskinen og for lite jobb ute. Dette oppdaget han i praksisperioden.

Hadde han fått valget igjen hadde han studert noe annet.

– Det hadde nok blitt ingeniør, smiler han.

Da han kom til Norge første gang fikk han jobb i en fjøs på Lurøy. Dette hadde han erfaring med etter å ha vokst opp på gård. Så flyttet han til Mo i Rana og fikk jobb på Tangen Uteanlegg. Der var han i et halvt år.

– Det er ikke så lett å få fast jobb og det har vært en vanskelig vei å gå. Jeg hadde heldigvis tatt et norskkurs før jeg kom, så jeg kunne gjøre meg forstått, sier han.

 

Så dukket jobben som operatør ved Rana Industriterminal AS (RIT) opp for snart to år siden og Vaidas bestemte seg for å søke. Det har han ikke angret på.

– Det er et svært variert arbeid og det skjer noe hele tiden. Jeg får kjørt forskjellige maskiner, og nå er jeg i gang med å lære meg å kjøre kran. Det er artig, men krever en del praksis, forteller Vaidas.

Han er den første i familien som jobber i industrien.

– Når man ser kaia fra byen ser man mange båter og kraner. Jeg husker jeg tenkte at det så tøft ut å jobbe der. Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle jobbe med dette, men jeg trives sammen med mine hyggelige kolleger og ble tatt godt i mot. Folk er veldig vennlige her, og RIT er et ganske interessant sted å jobbe. Vi går en spennende tid i møte. Snart kommer rørene som Wasco Coatings Norway skal belegge. Da blir det nye arbeidsoppgaver her på Rana Industriterminal, sier Vaidas Plauska.

 

Kort om Vaidas Plauska

Navn: Vaidas Plauska

Alder: 26 år

Bedrift: Rana Industriterminal AS

Hjemsted: Litauen/Mo i Rana

Utdannelse:      Landmåler

Arbeidserfaring: Laksefabrikk, båtservice, fjøsavløser, Tangen Uteanlegg og operatør Rana Industriterminal AS.

 

Se reportasjen fra MIP Magasin 2014 i pdf-format:

MIPmagasin_VaidasPlauska

 

Del Del Del