Forbedringsingeniør ved Momek Service AS og venstrepolitiker Mats Hansen mener det må gjøres lønnsomt å redusere utslipp fra eksisterende industri.

En attraktiv arbeidsplass

19 september, 2016 8:47 Del Del Del

Mo industripark AS har fått et yngre image med fokus på estetikk, grønn industri og teknologi i verdensklasse. Det gjør parken til en attraktiv arbeidsplass for unge.  Det sier forbedringsingeniør hos Momek Service AS og gruppeleder i Rana Venstre, Mats Hansen (28).
Han er opprinnelig fra Mosjøen og flyttet til Mo i Rana i en alder av 16 år. Da gikk han idrettsfag og drømte om å bli fysioterapeut. Men, etter å ha tatt forkurs til ingeniørstudiet i 2007, gikk turen videre til Sør-Trøndelag for å bli maskiningeniør med spesialisering på vedlikehold.
– Etter bacheloren fikk jeg ansettelse i Momek gjennom trainee-programmet Kandidat Helgeland. I Momek opplevde jeg at man dyrket initiativet og jeg fikk mye ansvar på kort tid. Jeg ble sendt både til Svalbard og et stort prosjekt på Finnfjord smelteverk i Finnsnes. Men det råeste var da jeg fikk en sentral rolle i ombyggingen på den ene ovnen til Elkem Salten Verk. Det var en ekstrem erfaring hvor jeg fikk ansvar for planlegging og gjennomføring av et prosjekt til 40-50 millioner. Å beherske en slik oppgave har gjort at jeg tør å ta enda mer ansvar og være enda mer offensiv.
Ønsker initiativ
I 2013 fikk han fikk permisjon fra jobben og reiste tilbake til Trondheim for å ta en mastergrad på NTNU. De gode referansene fra tiden i Momek ga han stillingen som vedlikeholdssjef på Rana Gruber året etter. Her jobbet Mats i nesten to år samtidig som han fullførte mastergraden sin.
Nå er han derimot tilbake på Momek.
– Unge nyutdannende har skikkelig pågangsmot og vi er ikke redde for å feile. Vi har nemlig ikke erfart at det kan gå skikkelig galt, og da ønsker man å gi jernet. I tillegg har nyutdannede med seg andre perspektiver og nye løsninger på ting som jeg mener industrien bør bli flinkere til å dra nytte av. Jeg føler at det er et ungt miljø hos Momek der initiativ blir ønsket velkommen, forteller Hansen.
Nye tider
Han mener det skjedde en endring da Arve Ulriksen overtok som administrerende direktør i Mo Industripark.
– Hele imaget endret seg mot noe vi unge er opptatt av. Industriparken har blitt mer utadvendt og profilerer seg som en offensiv industripark som har miljø som sitt tydelige varemerke. I tillegg har det blitt gjennomført en skikkelig opprydding av uteområder og bygg som har bidratt til at parken ser mer moderne ut. Det er også ufattelig mange spennende arbeidsoppgaver i industriparken, og dette prøver jeg å formidle til andre så ofte som mulig.

Selv visste han lite om industriparken før han begynte i jobben hos Momek.
– Utenfra så det ikke ut som en industripark i verdensklasse. Det var gammelt, støvete og umoderne. Nå har jeg lært at det er mye mer. Men, jeg forundres stadig over hvor mange som ikke vet hvor mange bedrifter man finner i parken og hvor mange mennesker som jobber her.

Del Del Del