Adm. dir. i Mo Industripark AS, Arve Ulriksen.

Et viktig jubileum

10 juli, 2021 9:25 Del Del Del

Et jubileum gir rom for både ettertanke og framsynthet.

Når vi 10. juli markerer at det er 75 år siden Stortinget vedtok å etablere et nasjonalt jernverk i Mo i Rana, er dette viktig å markere selv om den statlige driften for lengst er avviklet. Dette fordi dette la grunnlaget for mye av dagens industri i Mo Industripark, som driftes videre på tuftene til det gamle jernverket.

Selv om utviklingen av teknologi, næringsliv og samfunnet har vært formidabel siden vedtaket, og vi har flere ben å stå på her enn noen gang tidligere, betyr det noe å markere et jubileum som for alvor ble starten på industrialiseringen av Rana og Helgeland. For landsdelen og Norge er også Norsk Jernverk-tiden av stor betydning. Jernverket var i sin tid en av kronjuvelene i Norsk industrireising og samfunnsbygging, og ble derfor i seg selv også faktisk en av de største turistattraksjonene i Norge, med tusenvis av besøkende hvert år.

En ting er sikkert; industrien i Rana har opplevd både store oppturer og nedturer oppigjennom, i tiden før Jernverket ble etablert, under statlig drift og etter omstillinga. Det var før øvrig heller ingen selvfølge at Rana-samfunnet skulle komme seg på fote igjen etter at vedtaket om avvikling av statlig industridrift var et faktum for over 30 år siden, selv med statlige etableringer, så vel som stimulerings- og omstillingsmidler. Men er det én ting industri, næringsliv og Rana-samfunnet har vist, så er det stayerevne, omstillingsvilje og pågangsmot.

Flere omfattende hamskifter gjennom årene har gjort at industrien har vært nødt til å tenke nytt gang på gang. Flere bedrifter har falt i fra, og nye er kommet til. I dag er det få som kan konkurrere med den fantastiske bredden i arbeidslivet og jobbmulighetene som finnes her. I tillegg har vi en vertskommune og en befolkning som hver dag gjør en uvurderlig innsats for at hjulene går rundt og verdier både foredles og nye skapes. Men det er her det kanskje blir særlig viktig å engasjere seg for at vi nettopp klarer å fylle de mange fantastiske jobbene vi har her i dag og som vil komme fremover. Vi må sammen forme et attraktivt samfunn å bo, jobbe og leve i, og vi har alle et ansvar.

Når man gjenforteller historie, er det alltid mange nyanser som faller bort, og man sitter igjen med store linjer, milepæler og kanskje et par navn som blir nevnt. Det kan både være synd da flere hendelser og folk sikkert burde nevnes, men det er også nyttig og nødvendig for å hjelpe oss å huske slik at historien kan fortelles videre til nye generasjoner. Vi må ikke glemme hvor vi har vært når vi staker ut en ny kurs.

Det er kanskje fristende å ta suksess for gitt når det er gode tider, og Rana-industrien ser ut for å komme greit ut på andre siden etter mye korona-usikkerhet det siste halvannet året. Det er i tillegg fantastisk at vi samme uke som vi markerer at det er 75 år siden startskuddet for det som skulle endre Rana for alltid med stor statlig industrisatsing, også har nådd en milepæl med det som kan bli et nytt industrieventyr i Rana og på Helgeland med etableringen av Freyr Battery Norway og selskapets børsnotering.

Det er også gode signaler for flere av våre viktige infrastrukturprosjekter som flyplass og dypvannskai for tiden. Dette lover godt for fortsettelsen. Men alt dette har ikke kommet gratis, og knallhard, målbevisst jobbing ligger bak. Dette bør vi ha med oss i den videre fortellingen om suksess.

Industrihistorien og industri-identiteten til Rana er en viktig bærebjelke for medgangen næringslivet i dag høster av, og er sterkt medvirkende til at mange lykkes. Løsningsorienterte, kreative krefter som vil mye og som evner å omstille seg kjennetegner regionen. Dette er et fantastisk karaktertrekk vi bør være stolte av og som gir all grunn til optimisme for utviklingen som kommer fremover. Takk til alle gode krefter, hoder og hender som bidrar til at vårt samfunn går rundt og beveger seg videre, ingen nevnt ingen glemt. Heia Helgeland!

Kronikk av Arve Ulriksen i forbindelse med 75-årsjubileet for stortingsvedtaket for etablering av A/S Norsk Jernverk

Del Del Del