Fant drømmejobben høyt over bakken

21 juni, 2019 12:10 Del Del Del

– Jeg ser absolutt for meg en framtid her oppi krana. Jeg stortrives og jeg er veldig, veldig glad i jobben min.

Det sier Frida-Johanne Skevik (24) som tar kranførerkurs ved Rana Industriterminal AS.

Fikk fast stilling
Hun er en av stadig flere som velger det som tidligere har blitt ansett som en utradisjonell yrkesretning for en ung kvinne.

– Pappa jobber som kranfører og jeg fikk være med ham opp i krana da jeg var lita. Det ga mersmak. Jeg husker hvor kult jeg syntes det var, sier Skevik.

I 2011 fikk hun eget adgangskort til Rana Industriterminal da hun ble ansatt som maler i et sommervikariat.

– Da malte jeg utstyret, og trivdes så godt atjeg bare ble værende som vikar. I 2014 fylte jeg 18 år og da fikk jeg delta i produksjonen, og fikk endelig fast jobb her i januar 2019. Jeg fikk ikke kjøre kran før jeg fikk fast jobb her, så det har vært drømmen min lenge nå. Jeg har mange ganger sett opp på krana og drømt om å få styre den.

Viser tillit
Skevik er veldig fornøyd med å ha fått fast stilling.

– Jeg synes det er artig at de tar inn jenter, og ikke bare mannfolk som det tradisjonelt har pleid å være i dette yrket. Jeg har alltid hatt veldig lyst til å kjøre store maskiner. Etter at jeg fikk fast jobb har jeg fått tilbud om å kjøre opp til hjullaster og kran. Hjullaster har jeg allerede fullført og nå tar jeg kranførerkurs. Det viser at de har tillit til at jeg kan bli en god kranfører, og det er artig å bli vist den tilliten, forteller hun mens hun losser koks fra et lasteskip til en sjut. Deretter kommer det lastebiler som henter lasten, og kjører den videre til kunden.

– Vi har mye å gjøre, og det liker jeg.

Kurset gir henne sertifikat til å kjøreportalkran. Inkludert i pakken ligger også kursbevis for traverskran.

– Jeg tok kurset for noen uker siden, og var da en periode på bulken. Nå må jeg ha 100 timer i krana for å fullføre kranførerkurset. Så langt har jeg mellom 20 og 30 timer, men jeg vil ha alle timene som skal til for å bli trygg i krana. Det er veldig fint her oppe.

Skevik får stadig nye arbeidsoppgaver. Nå har hun også blitt verneombud.

Variert hverdag
Operatørene byttes på arbeidsoppgavene og får dermed variasjon i hverdagen.

– Det er godt å være ute, uansett vær. Man må være både fysisk og psykisk sterk, ha øynene oppe og følge med. Vi stropper blant annet armeringsjern og skifter åk på kranene. Da kan det være greit å være i sånn passe god, fysisk form. Man må kunne holde hodet kaldt og følge med, og alltid bruke verneutstyr. Det er et veldig godt arbeidsmiljø her og vi passer godt på hverandre, forteller hun.

Kollegaene synes det er artig at Skevik ønsker å kjøre kran. Det er store maskiner, og det må man selvsagt ha respekt for.

– Du må nesten prøve det for å skjønne hvor artig det er. Det er ubeskrivelig. Jobben i seg selv og arbeidskollegaene er det beste. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø her og nå føler jeg at jeg er på rett plass. I år har jeg faktisk blitt verneombud også, så det baller bare på seg.

Naturlig utvikling
– Vi har et ønske om å legge tilrette for kompetanseheving. Vi må sørge for fornying og la de unge slippe til. Det mener vi er en naturlig utvikling på arbeidsplassen, forteller daglig leder ved Rana Industriterminal, Alf A. Øverli.

Han er imponert over at mange av de yngre medarbeiderne lærer nye oppgaver fort.

– På alle arbeidsplasser er det bra med en miks av jenter og gutter. Vi gjør ikke et nummer ut av at Frida-Johanne er en kvinnelig kranfører. Det er en selvfølge. Vi er jo tross alt i 2019.

Del Del Del