New Yorks Stock Exchange var preget med et stort FREYR banner i anledning børsnoteringen.. Foto:FREYR

Freyr Battery børsnotert i New York

9 juli, 2021 12:13 Del Del Del

Freyr jobber med ambisiøse planer om å bygge fem battericellefabrikker i Rana og Mo Industripark, og har nådd en ny og viktig milepæl.

Historisk
8. juli ringte børsbjellen i New York for første gang for Freyr Battery, og selskapet kunne feire en historisk milepæl da de er blant kun et knippe andre norskeide selskaper notert på New York-børsen – NYSE. Seansen ble markert med livestream og inviterte gjester i Meyergården Spektrum.

– Det er mange gode partnere som både bør takkes og nevnes. Den entusiasmen og kompetansen vi ble møtt med her i Mo i Rana av blant andre Rana Utvikling, Mo Industripark AS og Rana Kommune da vi kom hit for over tre år siden med noen store visjoner og planer, var helt fantastisk og har hjulpet oss å komme dit vi er i dag, sa en av Freyrs representanter under arrangementet.

Et fornøyd FREYR team i New York. Fra venstre: Peter Matrai, Tove Nilsen Ljungquist, Torstein Dale Sjøtevit, Savannah Kilde, Steffen Føreid, Ryuta Kawaguchi, Christian Tate, Tom Einar Jensen. Foto: FREYR.

Over tusen nye arbeidsplasser
På fem ulike lokasjoner i Rana og Mo Industripark planlegger Freyr å etablere battericellefabikker. Pilotfabrikken i Kamstålbygget vil produsere battericeller allerede til neste. I 2025 er målet at alle fem battericellefabrikkene er i full produksjon. Det er snakk om totalt rundt 20 milliarder i investeringer og rundt 1500 jobber

– Vi har brukt noen år på å bygge en fantastisk organisasjon med gode partnere slik at vi er kommet dit vi er kommet i dag og nå har tilgang til et av verdens største kaptialmarkeder. Vi hadde ikke kommet dit uten dere, sa en stolt daglig leder, Tom Einar Jensen til forsamlingen.

Fremtidstro
Også ordfører Geir Waage var blant de som holdt innlegg og snakket om den spennende reisen Freyr har fått til så langt og veien videre.

– Rana skal være den grønne industrihovedstaden og en etablering som Freyr gjør at vi vil komme dit. Kommunen har turt å satse på Freyr og var tidlig ute med å investere i selskapet gjennom aksjekjøp. Vi har tro på at dere vil lykkes og at enda flere vil se til Rana, sa ordføreren.

Børsnotering på New York børsen er ikke dagligdagskost for norskeide selskap og Freyr blir en del av en liten eksklusiv klubb. Flere la også vekt på symbolikken i det at børsnoteringen kom samme uke som 75-årsjubileet for etableringen av A/S Norsk Jernverk.

– Denne dagen er kort og godt historisk, og vil forhåpentligvis også bli et jubileum å feire i fremtiden, sa Waage.

Mange fremmøtte fulgte bjelleringingen i New York fra storskjerm på Meyergården.

God vert
Adm. dir. i Mo Industripark as, Arve Ulriksen, har tidligere uttalt at etableringen gir store muligheter for regionen og ser frem til å være et godt vertskap for etableringen i industriparken.

– Mulighetene både for leverandørindustrien og samfunnsutvikling på Helgeland er enorm med en slik etablering, som vil kunne skape tusenvis av arbeidsplasser. Vi har hatt god dialog med Freyr de siste drøye tre årene og vi gleder oss til fortsettelsen. De har gjort et enormt stykke arbeid på kort tid, og det er bare å gratulere FREYR med den historiske børsnoteringen, sier Adm dir. i Mo Industripark AS, Arve Ulriksen.

Del Del Del