Ole Martin Røssvoll planlegger ved Rana Gruber AS

Full fart og høye smell

28 januar, 2014 10:20 Del Del Del

Ole Martin Røssvoll drømte om å bli redningsmann i 330-skvadronen, men karrieren tok en helt annen retning. Det er han ikke lei seg for i dag.

– Jeg hadde ikke noen store planer for livet da jeg var ferdig med grunnskolen, men jeg hadde en drøm om å tjene gode penger, samt komme meg inn i 330-skvadronen og bli redningsmann der. Det innebar blant annet at jeg måtte flytte, men da jeg fikk jobb hos Rana Gruber valgte jeg å gå en annen retning. Da ble det maskinkjøring og praktisk arbeid i gruva, sier skonsengværingen.

Bergverksfaget valgte han fordi da kunne han jobbe som maskinkjører på anlegg samtidig som han fikk utdanning innenfor spregning. Sistnevnte er noe han har vært fascinert av fra han var liten.

 

Ettertraktet

Han har valgt en allsidig utdannelse hvor man kan bli både borreoperatør og gravemaskinkjører. Man kan også ta sprengningssertifikat.

– Det er relativt lett å få seg jobb med denne utdannelsen. Det er en varierende jobb som er godt betalt. Rana Gruber har full drift hele året, men jeg vet at noen av de mindre entreprenører permitterer folk på vinterhalvåret, sier han.

Han forestilte seg at det å jobbe i gruva var noe helt annet enn det det var, og ble positivt overrasket.

– Dimensjonene på bergrommene og de store kjøretøyene og maskinene som er inne i gruva er mye større enn det jeg trodde. Jeg så for meg dette i en mye mindre skala, sier han.

 

Planlegger

Ole Martin jobber i dag med planlegging, men var i gruva fra 2005 og fram til 2011. Da jobbet han med sprengning, vedlikeholdsarbeid, og massetransport.

I 2011 gikk han over til en planleggerstilling og sitter i dag mest på kontor. Ole Martin har en variert arbeidsdag og gjør alt fra å planlegge ladninger og produkssjons-       salvene som skal gjennomføres i gruva til driftsoppfølging og planlegging av borring. Utfordringer får han nok av.

– Jeg må legge opp de rette målene, borreplanene og laddeplanene slik at vi ikke går tom for stein. Jeg må hele tiden følge opp hvor mye stein som tas ut av gruva og hvor mye vi må borre og sprenge. Vi må hele tiden ligge i forkant. Det er en fordel at jeg har den bakgrunnen jeg har fra den praktiske jobben i gruva, nå når jeg sitter på kontoret og skal jobbe med det jeg gjør, sier han og fortsetter:

– I min jobb bør man ha stå-på-vilje, samt være flink til å jobbe i team. Man bør også være litt framsynt og ha et praktisk syn på hvordan ting fungerer.

 

Ingeniørutdanning

– Utdanning ved siden av jobben har vært veldig gunstig for min del. Jeg har fått en kjempemulighet til å utvikle meg hos Rana Gruber. Bedriften legger også til rette utdanningsmessig, og nå er vi seks stykker som tar ingeniørstudiet på deltid, sier han.

Han er klar på at det å følge opp og se at ting fungerer gir en god mestringsfølelse.

– Det beste med jobben min er at jeg får være med å utvikle og delta i planleggingsarbeid, og være med på det som skjer i den daglige driften i gruva. Her får man arbeidsoppgaver og ansvar etter hvor mye man er villig til å ta på seg. Rana Gruber er en allsidig hjørnesteinsbedrift og en stødig arbeidsplass. Man slipper å tenke på om man har jobb i morgen, smiler Ole Martin Røssvoll.

 

Kort om Ole Martin Røssvoll

Navn: Ole Martin Røssvoll

Alder: 26 år

Bedrift: Rana Gruber AS, planlegger

Hjemsted: Skonseng

Utdannelse:      Fagbrev i bergverksfaget. Er under ingeniørutdanning.

Arbeidserfaring: Praktisk arbeid i Rana Gruber AS fra 2005-2011, planleggerstilling ved samme bedrift fra 2011 fram til i dag. Under ingeniørutdanning.

 

Se reportasjen fra MIP Magasin 2014 i pdf-format:

MIPmagasin_OleMRossvoll

 

Del Del Del