Fv. Markedsdirektør Erling Pedersen og administrerende direktør Trond Soltvedt foran ringelementer til rørklammer for kunde i Malaysia. Foto: Mye i Media

Grotnes Steel AS fyller 50 år

19 august, 2019 12:15 Del Del Del

Siden 1969 har de spesialisert seg på behandling av tykke stålemner med skjæring, varmebehandling, ringvalsing og sveising av spesialstålet TTSTE 355 Z3, eller Grotnesstålet. Onsdag 21. august inviterer de kunder og samarbeidspartnere til fest.

I 1969 etablerte gründeren med stor G, Svein Grotnes, Materialservice AS i en leid trehytte på Gruben. Forretningsideen var å produsere komponenter mot mekanisk industri med basis i grovemner, slabs og blooms, fra AS Norsk Jernverk. Produktene skulle konkurrere på leveringstid og skreddersøm. Hovedmarkedet den gang var vannkraftindustrien med Kværner og ABB i spissen, samt skipsindustrien.

Trehytta på Gruben var lett antennelig og egnet seg dårlig som skjæresenter, og Svein måtte finne nye lokaler. Rana kommunes lange behandlingstempo av reguleringssaker på Sveins nye tomt første til at han bygget uten å ha de nødvendige papirene i orden. I 1972 foretok Rana kommune den nødvendige reguleringsendringen og byggesøknaden kunne behandles. I 1973 fikk han byggetillatelse og endret samtidig firmanavn til Grotnes Verksted Materialservice. Ferdigattest ble utstedt av Rana kommune i 1975. Da var bygget for lengst i full drift og tok raske skritt inn i en spennende og internasjonal fremtid.

Omstilling på strak arm
I 1985 omkom Svein Grotnes i en tragisk helikopterulykke. Familien ønsket å videreføre virksomheten, og året etter kjøpte stålgrossisten Norsk Stål AS virksomheten og innlemmet den i sin divisjon Tungindustri.

Da råvaretilførselen fra AS Norsk Jernverk opphørte i 1988 måtte kokillestøping og valsing av bedriftens utgangsmaterial erstattes fra Tyskland og Canada. De nye leverandørene tilbød kontrollert støping av stålet og kortere produksjonstid. Mo i Rana som knutepunkt for skipstransport ga også gunstige transportkostnader.

I 1990 flyttet de virksomheten til Mo Industripark og året etter fikk de ny eierstruktur da Grotnes Verksted AS, Fagermo Mekaniske Verksted og Multimaskin AS fikk felles eierstruktur.
I årene 1980-1990 ble både produktmiksen og markedsområdene endret og bedriften måtte forholde seg til mange nye kravspesifikasjoner. Offshorestandard ble også onshore-standard. Grotnes tok omstillingen på strak arm og flyttet fokus mot nye markedsområder.

I dag er Grotnes Steel AS heleid av Miras Industries AS.

Nye marked
I årene 1990-2000 ble det gjort et godt markedsarbeid. Produktspekteret var i endring og de gikk fra å levere skårne emner til å levere ferdige komponenter.
Grotnes kjøpte maskinering og overflatebehandling fra andre samarbeidspartnere i Mo i Rana.
Offshoremarkedet var i vekst og stilte krav om prekvalifisering gjennom for eksempel Achilles.
Dette gjorde at Grotnes ble forbundet med kvalitet, leveringsdyktighet og kompetent arbeidsstyrke i et nytt marked.

I dag er Grotnes Steel AS heleid av Miras Industries AS.

Offshore, vann og vind
Administrerende direktør Trond Soltvedt overtok roret for ett år siden.
– Nedgangen i offshoreindustrien i 2015 ga negative ringvirkninger for leverandørindustrien, deriblant Grotnes Steel AS. Men, vi leverer overskudd og det skal vi fortsette med, sier Soltvedt.

Grotnes Steel er med i klyngene Olje- og gassklynge Helgeland og Norwep.
– I fremtiden vil vi i større grad satse på det utenlandske markedet for olje og gass, men vi ser også et potensial i markedet for vann- og vindkraft, som det er stor satsing på i UK og USA. Vi har leveranser til all lokal verkstedindustri i Mo i Rana samt Westcom på Nesna. Ellers er kundene fra Trøndelag og sørover, mange av dem i Spania, Malaysia, Polen og Danmark, sier markedsdirektør Erling Pedersen.

– Det som skiller oss ut er vår unike stålkvalitet. Stålet vårt, TTSTE 335 Z3, eller Grotnesstålet, er sterkt og seigt ned til minus 60 kuldegrader. Det gjør at stålet ikke sprekker i kalde omgivelser. Grotnesstålet brukes ofte subsea på 2400 meters dyp, sier Soltvedt.

Grotnes Steel får stålet fra Tyskland og Sverige, og har 1500 tonn stål på lager til enhver tid.

Grotnes Steel AS har spesialisert seg på skjæring av tykke stålemner.

Store synergier
Visste du at Grotnes Steel har laget vingene som bærer brospennet over Millenium Bridge i London?
– Da satt vi faktisk foran dataskjermen og fulgte livestreamingen av byggingen for å se hvor langt de hadde kommet med emnene vi hadde levert, sier Pedersen.

De har også levert emner som låser vaierne ned til brudekket på Høga Kusten, en av Europas største hengebruer på nye E4 i Sverige.

Lokaliseringen i Mo i Rana gjør at de drar store synergier fra det lokale industrimiljøet.
– Stålet kommer på kaia, bare 100 meter unna lokalene våre. Skrapet vårt hentes av Mo Industritransport AS og leveres Celsa Armeringsstål i Mo Industripark. Vi har nær tilgang til maskinerings-, hydraulikk- og elektrotjenester, og vi har en oksygenfabrikk rett oppi gaten her. Det gir oss viktige konkurransefortrinn, sier Soltvedt.

Nå inviterer de kunder og samarbeidspartnere til en festlig markering onsdag 21. august.
– Da kommer ordføreren for å si noen ord, det blir konkurranser og premier, et par demorunder fra verkstedet samt servering av souvas fra viltkokken Svein Jæger Hanssen.

Del Del Del