Eirik Bjørkmo, innkjøpssjef ved Celsa Armeringsstål AS.

Ikke akkurat dagligvarehandel

27 januar, 2014 9:59 Del Del Del

Som innkjøpssjef i Celsa Armeringsstål AS er det ikke bæreposer med dagligvarer Eirik Bjørkmo sysler med. Her handler det om kjøp av varer og tjenester for milliardbeløp årlig.

– Det er innkjøp jobben min for det meste handler om, ja, alt fra råvarer til tjenester, energi, infrastrukturtjenester som transport, eiendom, reservedeler og mye mer. Celsa Armeringsstål AS er en stor bedrift med en årlig omsetning på 3 milliarder kroner, og vi kjøper inn varer og tjenester for milliardbeløp, forteller Eirik Bjørkmo. En viktig del av jobben blir da å følge med på marked og leverandører for å holde seg ajour med pris- og produktutvikling. Samtidig er det en ekstra ansvarsfull jobb, når man vet hvilken tøff konkurranse bedriften har internasjonalt. Celsa Armeringsstål AS er Norges største gjenvinningsbedrift, og har et sterkt fokus på miljøet. Det, sammen med kompetansen, gir bedriften et konkurransefortrinn.

– En av grunnene til at bedriften overlever er fordi det er så mange dyktige folk her. De er med på å drive bedriften framover med kontinuerlige forbedringer i en hel mengde fagfelt. Dette er en stor bedrift med hele spekteret av fag du kan tenke deg, ikke bare fagarbeiderne ute i verkene, men også personal, IT, økonomi, administrasjon, ingeniører, logistikk og så videre, forteller Eirik Bjørkmo.

 

Ble mer utdanning

Bjørkmo var heller usikker på hva han skulle bli, da han var 15-16 år gammel.

– Hvis jeg skal være ærlig, så hadde jeg det ikke klart for meg hva jeg skulle gjøre. Jeg valgte allmennfaglig utdanning, uten at det lå noen spesiell tankerekke bak det. Jeg vurderte noe yrkesfaglig også, men det ble bare med tanken. Etter videregående skole var jeg ett år i Forsvaret, og var litt lei av skolegang. Jeg jobbet et år i Helgeland Sparebank og deretter et år ved Statens Innkrevingssentral, før lysten på videre utdanning meldte seg. Det vil si; jeg tenkte som så at uten utdanning så får man kanskje ikke de mest varierte og spennende jobbene, så jeg innså at jeg var moden for mer skole igjen. Da ble det BI i Mo i Rana, forteller Eirik. Han er veldig fornøyd med at han fikk relevant jobb etter endt utdanning.

– Jobben som controller i Fundia Armeringsstål (nå Celsa Armeringsstål) gjorde at jeg fikk brukt utdannelsen min, og i dagens jobb får jeg ytterligere brynet meg på utfordringer i en stor bedrift. Jeg er fornøyd med at jeg fikk et opprykk internt i bedriften, med de nye utfordringene det innebar, sier Eirik. Han var bare 31 år da han ble innkjøpssjef for milliardbedriften, men lot seg ikke skremme av det.

 

Lærte av den beste

– Jeg brukte ikke lang betenkningstid da jeg ble tilbudt stillingen for seks år siden. Ikke minst fordi jeg fikk svært god opplæring av min forgjenger Helge Blix, som skulle gå av med pensjon etter å ha jobbet i en mannsalder med dette. Jeg lærte mye av han! Helge Blix var en svært kunnskapsrik mann i denne jobben. Den kompetanseoverføringen gav meg utrolig mye, og jeg slapp å starte med blanke ark, forteller Eirik Bjørkmo.

Som innkjøpssjef og en i lederteamet ved Celsa Armeringsstål, så jobber Eirik i et internasjonalt miljø. Han har god kontakt med konsernledelsen i Barcelona, og jobber med mange internasjonale leverandører.

I oppveksten hadde Eirik en viss peiling på industrien, siden flere i familie og slekt jobbet der.

– Bestefar var med fra starten av, i oppbygginga av AS Norsk Jernverk. Min mor jobbet ved jernverket, og onkel Bjørn Bjørkmo, selvsagt. Om dette har påvirket mine valg vet jeg ikke, men jeg hadde iallfall litt kjennskap til industrien på Mo, forteller han.

– Det som slo meg var imidlertid hvor komplekst det hele er. Som jeg har vært inne på, så er det mange fagfelt og bred kompetanse som drar lasset i lag. Det er interessant å oppleve dette på nært hold. Det er utrolig mye som kreves for å produsere stål, smiler Eirik Bjørkmo til slutt.

Eirik Bjørkmo, innkjøpssjef ved Celsa Armeringsstål AS.

Eirik Bjørkmo, innkjøpssjef ved Celsa Armeringsstål AS.

 

Kort om Eirik Bjørkmo

Navn: Eirik Bjørkmo

Alder: 37 år

Bedrift: Celsa Armeringsstål AS, innkjøpssjef

Hjemsted: Hauknes

Utdannelse: Bachelor i økonomi og administrasjon med fordypning i logistikk, ved BI Nordland, Mo i Rana. Ferdig i 2001.

Arbeidserfaring: Jobbet i Celsa Armeringsstål AS siden 2001, 6 år som controller, 6 år som innkjøpssjef.

 

Se reportasjen i pdf-format:

MIPmagasin_EirikBjørkmo_ikkepaginert

Del Del Del