Hege Granås er ansatt som laborant ved Miljøteknikk Terrateam AS.

En bedrift i utvikling – det er spennende

28 januar, 2014 10:03 Del Del Del

– Jeg har alltid vært glad i realfag, men hadde ikke noen klare målsettinger for hva jeg skulle bli når jeg ble stor. Jeg ønsket å flytte til et annet sted, noe jeg også gjorde, sier Hege Granås.

Hege flyttet til Trondheim for å studere til næringsmiddelteknolog. Der ble hun værende i fem år, og jobbet samtidig på sjokoladefabrikken Nidar Bergene AS.

Da hun flyttet hjem til Mo i Rana med en bachelorgrad i bagasjen fikk hun jobb i mattilsynet. Der jobbet hun i 10 år.

I dag er hun ansatt ved Miljøteknikk Terrateam AS, som er en bedrift som har spesialisert seg på nedbryting av forurenset masse og industriavfall. Hege jobber på laboratoriet og har varierte arbeidsoppgaver.

 

”Jeg jobber i en bedrift som er i utvikling, og det er spennende.”

 

Hva er en typisk arbeidsdag for deg?

-Jeg er mest på laben og tar prøver og gjør forsøk for FoU(Forskning og utvikling). Av og til er jeg ute i gruva og tar prøver, og så blir det en del rapporter som skal skrives. Det blir mye rutineanalyse, samt registrere massene som kommer inn i en database, sier hun.

 

Hektisk møte med industrien

-Det er mer tidspress her, enn da jeg jobbet i Staten, sier hun.

Hun var likevel ikke helt ukjent med Mo Industripark før hun begynte hos Miljøteknikk Terrateam.

-Jeg hadde vært inne på tilsyn i kantinene her da jeg jobbet i mattilsynet, sier hun.

-Bestefaren min jobbet som laborant i Bergverksselskapet Nord-Norge AS i Åga. Der analyserte han malm for gruvedrift, så jeg gjør i bunn og grunn mye av det samme som han. Det var likevel tilfeldig at jeg valgte samme yrke, smiler hun og legger til:

-Broren min kjører dumper ved Rana Gruber, så jeg er ikke den enste i familien som jobber i industrien.

 

Rutinejobb

-Jeg jobber i en bedrift som er i utvikling, og det er spennende. Det er stadig påbygging og utprøving av nye ting. Jeg har mange trivelige kolleger her, men jeg jobber mye alene. Jeg skulle gjerne hatt flere kolleger, men dette er en liten bedrift hvor hver enkelt har sine egne arbeidsoppgaver, sier Hege.

Mange laboranter bygger på utdannelsen og tar økonomi i tillegg, da kan man blant annet starte sin egen bedrift, gjerne rettet mot matindustrien eller næringsmiddelindustrien.

– Denne utdannelsen er en blanding av praksis og teori og er allsidig og variert. Jeg skulle likevel ønske jeg valgte litt annerledes da jeg var yngre, slik at jeg hadde hatt flere valgmuligheter i dag. Jeg kunne tenkt meg å jobbet med noe kreativt. Her blir det mye rutinearbeid, sier Hege.

Jobben byr likevel også på utfordringer.

-Vi tar prøver av masser som kommer inn. Noen ganger får vi inn avfall som ikke er merket og da må vi finne ut hva det er, sier hun og fortsetter:

-Jeg vurderer å ta noe etterutdanning, men har ikke helt bestemt meg for hva. Det er foreløpig åpent. Man tenker vel aldri at man skal være på samme sted hele livet. Kanskje jeg flytter til sydligere strøk med finere vær, ler Hege Granås.

 

Kort om Hege Granås

Navn: Hege Granås

Alder: 36 år

Bedrift: Miljøteknikk Terrateam AS, laborant

Hjemsted: Mo i Rana

Utdannelse:    Næringsmiddelteknologi ved Høgskolen i Trondheim. Utdannet næringsmiddelteknolog

Arbeidserfaring: Mattilsynet i 10 år. 1,5 år som laborant ved Miljøteknikk Terrateam AS.

 

Se reportasjen fra MIP Magasin 2014 i pdf-format:

MIPmagasin_HegeGranaas

Del Del Del