Petter Venes Skatland, personal- og HMS-sjef ved Celsa Armeringsstål AS.

– Jeg visste hva jeg ville

28 januar, 2014 10:10 Del Del Del

Petter Venes Skatland var klar på hvilken utdanning og yrkesvei han ville velge allerede som 15-åring. Han er arvelig belastet fra sine bestefedre.

– Jeg var temmelig klar på at jeg ville kombinere yrkesfag og høgskole, forteller han.

– Jeg bestemte meg tidlig for en retning innenfor industri og mekanikk. Jeg har vokst opp med dette, og visste jeg ville drive på med det. Derfor var det naturlig for meg å begynne på yrkesskole i første omgang, der jeg studerte til automatiseringsmekaniker. Senere ble det høgskole for å kunne kombinere den praktiske og teoretiske tilnærmingen til yrkesfaget, forteller Skatland.

Som 15-åring var nok ikke målet så konkretisert, men med to bestefedre med fotfeste i industri og mekanikk fikk han tidlig et innblikk i et yrkesliv som fenget han.

– Mine foreldre har ikke bakgrunn fra industrien. Det var særlig barne- og ungdomsårene i Venes Verksted i hælene til bestefar Rolf Venes satte sine spor. Jeg var voldsomt interessert i det som foregikk der, forteller Petter.

– Da jeg visste hva jeg ville, så var målet lett å nå, egentlig. Jeg valgte å kombinere en praktisk og teoretisk utdannelse, en kombinasjon av yrkesfag og senere høgskole, for å få bredest mulig innsikt i det mangfoldet industrien egentlig er. For meg har det fungert godt, iallfall.

 

“Uansett bedrift, så er det de ansatte og deres kompetanse som er den viktigste faktoren, og som gjør oss konkurransedyktige.”

 

Kompetanse i Rana-industrien

I dag er Petter Venes Skatland personal- og HMS-sjef i Celsa Armeringsstål AS. Han kan ikke tenke seg en bedre arbeidsplass, og berømmer industriparkkonseptet vi har i Rana.

– I Celsa Armeringsstål AS, og i Mo Industripark for øvrig, er det samlet et stort og unikt fagmiljø, som er konkurransedyktig overfor lavkostland i kraft av en stor kompetanse og en bred miljøprofil. Dette innebærer store faglige utfordringer, og det er inspirerende å jobbe sammen med mange flinke fagfolk. Uansett bedrift, så er det de ansatte og deres kompetanse som er den viktigste faktoren, og som gjør oss konkurransedyktige, mener han.

Skatland har ingen andre framtidsplaner enn å fortsette i Celsa, og han trives svært godt i bedriften.

– Jeg synes det er flott å være en del av utviklingen i Celsa og landbasert industri, og jeg håper vi kan ha de rammebetingelser vi fortjener for å kunne opprettholde dette. Bærekraftig industri vil berge seg med riktige rammevilkår. Det skal lønne seg å drive miljøvennlig og bærekraftig, sier han.

 

Utfordrende

Petter Venes Skatland sier at møtet med industrien var omtrent som forventet. Det var imidlertid én ting overrasket han litt:

– Det var overraskende å se hvor følsom industrien er overfor konjunkturene i Europa og verden forøvrig. Det var en liten vekker, og det er en utfordring man kanskje ikke ser før man er nært innpå det selv, slik realitetene er for mye av industrien i Rana. Den brede kompetansen og det internasjonale fagmiljøet gir daglig inspirasjon og utfordringer, noe som gjør det veldig givende å jobbe i Celsa og være en del av Mo Industripark.

Jeg tror jeg har vært innom alle fag og vel så det, som jeg har hatt utdanning i, sier Petter Venes Skatland.

 

Kort om Petter Venes Skatland

Navn: Petter Venes Skatland

Alder: 37 år

Bedrift: Celsa Armeringsstål AS, personal- og HMS-sjef

Hjemsted: Mo i Rana

Utdannelse:    Yrkesfaglig utdannelse som industrimekaniker, samt høgskoleutdanning innen økonomi og administrasjon.

Arbeidserfaring: Industrimekaniker, regnskap og forvaltningskonsulent innen eiendom og utleie, erfaring innen telekommunikasjon, og industri.

 

Se reportasjen fra MIP Magasin 2014 i pdf-format:

MIPmagasin_PetterVSkatland

 

Del Del Del