En av de lokale sjåførene med fast innkjøring tok en prat med vekterne i porten og gir den nye kontrollordningen av kjøretøy uten fast innkjøring tommel opp.
En av de lokale sjåførene med fast innkjøring tok en prat med vekterne i porten og gir den nye kontrollordningen av kjøretøy uten fast innkjøring tommel opp.

Koronakontroll ved hovedporten

6 april, 2020 13:38 Del Del Del

Da koronaviruset kom til Norge og Rana, ble mange smitteverntiltak innført nærmest overalt. Mo Industripark var intet unntak og ved hovedporten er det satt inn ekstra sikkerhetstiltak. Nå sjekkes all varetransport uten fast innkjøring før de får komme inn til bedrifter i industriparken.

Kontrollerer
Fra 19. mars tok Nokas over kontrollering av all varetransport og trailere uten fast innkjøring til industriparken. Vanligvis er det MIP Sikkerhetssenter som står for dialog med kjøretøy uten innkjøringstillatelse. Men for å redusere smittefaren for personell som inngår i industrivernet, ble det hente inn ekstern bistand fra Nokas for en periode.

Linda Thomassen og Morten Fagerheim er to av de som har besørget ekstrakontrollen på hovedporten, som har pågått i drøyt to uker.
– Det er varierende aktivitet fra dag til dag, men de fleste som kommer har allerede autorisasjon til å kjøre inn. Det er derfor et mindre antall trailere og varetransport som skal sjekkes. Når vi kontrollerer, stiller vi sjåføren to spørsmål. Det første vi spør er om sjåføren har noen tegn til symptomer på COVID-19 og om vedkommende har vært i områder med høy smittefare de siste 14 dagene. Så langt har ingen svart «ja» på noen av disse spørsmålene, forklarer Thomassen.

Flere språk
Flere av sjåførene som betjener leveranser til bedrifter i industriparken snakker ikke nødvendigvis norsk eller engelsk, og da er det viktig å ta hensyn til språkbarrierer.
– Vi har printet ut spørsmålene på forskjellige språk så om sjåføren ikke snakker eller forstår norsk, har vi et kort med språket han eller hun forstår. Bulgarsk, engelsk, polsk, litauisk er noen av språkene vi har på spørsmålskortene våre, sier Linda.

Sikkerhetssjef i Mo Industripark as, Richard Erlandsen, mener ordningen har vært god men at de nå har fått på plass tiltak som skjermer sine ansatte på en tilfredsstillende måte, og at MIP Sikkerhetssenter fra mandag 6. april tar over denne kontrollen igjen.
– Trafikkmengden med varetransport som ikke har fast innkjøring er redusert som følge av koronasituasjonen, og vi har inntrykk av at transportører har tatt nødvendige grep for å hindre smitte. I tillegg har vi fått opp fysiske skiller med plexiglass i våre lokaler, slik at smittepotensialet i møte med andre reduseres. Kontrolljobben kan derfor nå utføres av oss, så vi tar over igjen, selv om vi er fornøyde med samarbeidet med Nokas, forteller Erlandsen.

Viktig jobb
Portvakten er betjent fra 07.00 om morgen til 16.00 på kvelden. De som er uten fast innkjøring til Mo Industripark gis ikke adgang til parken mellom 16.00-07.00.
– Det er viktig at de bedriftene og arbeidsplassene som kan jobbe «normalt» gjør det. Jeg har til gode å nekte noen av sjåførene inn i parken. Det virker som også transportnæringen har gjort en god jobb og tatt sine forholdsregler, avslutter Thomassen.

 

Kontrollspørsmålene er tilgjengelig på flere språk, forklarer Linda.

Kontrollspørsmålene er tilgjengelig på flere språk, forklarer Linda.

 

Les mer om ulike smitteverntiltak som er gjort på bedriftsnivå i Mo Industripark her. 

Del Del Del