Motivene i Hilde Strands akvareller er fra både natur, dyreliv og industri, i tillegg til at hun også maler portretter.

Kunst og industri henger sammen

11 november, 2016 15:11 Del Del Del

 

– Jeg ønsker å vise industrien som vakker, med bilder som gjør at vi kan være stolt av industrien vår. Den er viktig for vår identitet i Rana. Det sier Hilde Strand, som mener kunst og industri henger sammen.

 

Hilde Strand er født i Rana og vokste opp i Kariåsen på Gruben. Da hun vokste opp krydde det av unger på Gruben, med hele seks parallelle klasser på barneskolen.

Hun har alltid hatt stor interesse for maskiner og industribygg, og synes de er vakre.

Midt på 1980-tallet valgte hun å ta utdanning som agronom på landbruksskolen, og etter å ha fullført den forlot hun Rana. Bildet hun bar med seg fra Rana var de grønne, gamle kranene på Jernverkskaia.

I mange år drev hun gardsbruk, med gris og hest,  og med oppdrett av hest mens hun jobbet på Norsk Hestesenter på Toten.

For tjue år siden begynte hun med akvareller. Nå er dette hele hennes livsgrunnlag.

Akvarell ble hennes medium, og hun har gått kurs hos en rekke svært dyktige internasjonale kunstnere, som Thomas W. Schaller, Fabrio Cembrenelli og Carol Carter.

Sist høst flyttet Hilde Strand hjem til Rana, og med seg i bagasjen tok hun språket sitt, kjærligheten til naturen i Rana og ikke minst industrien.

– Den sitter igjen i ryggmargen, sier hun, og legger til at akvarellmaling er det hun kan og som hun er best på. Nå satser hun på å bygge opp en framtid i Rana.

– Jeg maler her, og holder også kurs her, forteller Hilde Strand. Siden i fjor høst har hun hatt eget utstillingslokale i andre etasje på Amfi Mo i Rana.

Motivene i hennes akvareller er fra både natur, dyreliv og industri, i tillegg til at hun også maler portretter. Hun liker å være allsidig, og hun liker ikke å jobbe med sterke begrensninger.

– Jeg må ha en følelse for det jeg jobber med, sier hun.

Fortsatt er kranene på Rana Industriterminal et motiv hun er svært glad i, og hun kan fortelle at kundene som besøker galleriet også er glad i dem.

– Det er spesielt kranene på kaia som folk liker.

I tillegg til å finne egne motiv tar hun på seg oppdrag for kunder, både bedrifter og enkeltpersoner.

– Jeg har gjort mange bestillingsverk med portretter og av småbruk. Nå ønsker jeg å få mer kontakt med bedrifter som ønsker å få malt bilder for utsmykking i egne lokaler eller for gaver ved spesielle anledninger, sier Hilde Strand. Hun har allerede levert bilder til bedrifter på Helgeland, som Momek Group og NovaSea.

– Om bedrifter ønsker bilder med motiver fra deres egen virksomhet, så tar jeg gjerne slike oppdrag, sier hun.

Del Del Del