Markerer 75-årsjubileum

7 juli, 2021 17:52 Del Del Del

Lørdag 10. juli er det 75 år siden stortingsvedtaket om å etablere A/S Norsk Jernverk i Mo i Rana ble fattet. I den forbindelse planlegger industrien flere publikumsaktiviteter som starter førstkommende lørdag.

Historiske røtter
Mye av dagens industri har røtter tilbake til jernverkstiden.
– Dette er en viktig historisk merkedag ikke bare for regionen men for norsk industrihistorie, da den virkelig markerer starten på storindustri i Rana, i alle fall i nyere historie. Mye av dagens industri drives på sett og vis videre på tuftene til det gamle jernverket. Derfor er det viktig å markere datoen, sier arrangementskomiteens representanter fra Mo Industripark AS, Celsa Armeringsstål, Ferroglobe, Elkem Rana og Rana Gruber.

Koronasituasjonen har bydd på utfordringer i planleggingen.
– Det har vært litt krevende å planlegge noe som ville tiltrekke seg store folkemengder på grunn av usikkerhet knyttet til utvikling av korona og smittesituasjonen. Derfor landet vi på et knippe aktiviteter som folk kan oppleve på egenhånd og litt uavhengig av koronasituasjonen, forteller prosjektleder, Tonje Nermark i Mo Industripark AS.

 

Følgende aktiviteter kan oppleves fra 10. juli og ut 2021:

Jubileumssending 10. juli 2021 kl. 11:30 – 12:30 via Mo Industripark AS sin Facebookside. Her blir det både historiske tilbakeblikk, glimt fra dagens industri samt frampek for hva som skal skje fremover. I tillegg avdukes en teknologibragd-bauta fra Tekna samt snorklipping for historisk vandring. Ledes av Stig Bang. Tilgjengelig live og i opptak etter sending.

Historisk vandring
Skiltet gårute med industrihistorie og bilder som strekker seg mellom Gulbygget, gamle administrasjonsbygget til A/S Norsk Jernverk, og Moment, som huser Vitensenter Nordland og Rana Museum. Denne kan publikum oppleve på egenhånd når som helst. Tilgjengelig ut 2021.

Vindusutstilling på Rana Museum og filmvisning
Mini-utstilling i vinduene som kan ses utenfra. Gratis visning av historisk film og nåtidsfilm i black boxen. Denne kan publikum oppleve på egenhånd når som helst. Tilgjengelig utover hele høsten.

Kake 10. juli på alle sykehjem og omsorgsboliger i Rana kommune

Jubileumshefte i Rana Blad
Utgis som innstikk i Rana Blad 9. juli til abonnenter i Rana kommune. Sammenfatter noen av de store historisk linjene fra Stortingsvedtaket og frem til 2021. Utgis også digitalt på Rana Blad.

Lyddusj i sentrum
Lydklipp fra industrihistorie utenfor Amfi. Kommer juli/aug., Kan oppleves av publikum på egen hånd, tilgjengelig ut 2021.

Industripodcast
Ulike gjester deler sine fortellinger fra industrien før og nå. Kommer høsten 2021.

Favner bredt
Industri-representantene satser på at aktivitetene kan fenge flere.
– Vi håper både unge og gamle, fastboende så vel som de som er på tur i området kan ha glede av noen av disse aktivitetene.  Den historiske vandringen er for eksempel en flott rute skoleklasser kan gå. Vi tror det er litt viktig å styrke industriidentiteten til Rana.  I dag har vi jo over 100 bedrifter og rundt 2500 ansatte i parken, så industrien betyr fortsatt mye for byen. Vi gleder oss til å markere jubileet, sier de entusiastiske arrangørene.

Gleder seg til jubileumsmarkering med avduking av bautaen fra Tekna (under presenning i bakgrunnen). Prosjektgruppa har bestått av Tonje Nermark MIP AS; Benjamin Strøm Bøen, MIP AS; Kari-Anne Smith-Nilsen, MIP AS; Terje Ditlefsen, Celsa Armeringsstål; Eli Anita Åstrøm, Ferroglobe; Eivind Sorsell, Elkem Rana og Gunnar Moe, Rana Gruber. Avbildet fra venstre: Terje Ditlefsen, Celsa Armeringsstål; Tonje Nermark, Mo Industripark AS og Frode Johan Berg , Elkem Rana.

Initiativtakere
Mo Industripark AS
Celsa Armeringsstål
Ferroglobe
Elkem Rana
Rana Gruber

Prosjektgruppa har bestått av Tonje Nermark MIP AS; Benjamin Strøm Bøen, MIP AS; Kari-Anne Smith-Nilsen, MIP AS; Terje Ditlefsen, Celsa Armeringsstål; Eli Anita Åstrøm, Ferroglobe; Eivind Sorsell, Elkem Rana og Gunnar Moe, Rana Gruber.

Samarbeidsressurser
Rana Museum

Andre bidragsytere – ideer og innspill

Rana Utvikling
Rana Næringsforening
Stig Bang
Ivar Hartviksen

Del Del Del