Rana Gruber kan si seg fornøyd med en langsiktig gigantavtale som sikrer drift i flere år fremover.

Milliardavtale for Rana Gruber

4 mai, 2020 9:58 Del Del Del

Jernmalmprodusenten Rana Gruber AS i Mo i Rana inngår en samarbeidsavtale med Cargill, som over 5 år har en verdi på dagens prisnivå på 5 milliarder NOK.

Langsiktig arbeid
Adm. dir. i Rana Gruber, Gunnar Moe, ser frem til det nye samarbeidet.
– Rana Gruber har vært i kontinuerlig drift i 56 år. I et stadig mer skiftende marked er det alltid viktig og riktig å tenke langsiktig. Samtidig har det vært viktig for oss å ikke gi fra oss styringen over egen virksomhet og utvikling. Denne samarbeidsavtalen med Cargill er i så måte en ideell avtale for Rana Gruber som bedrift, for de ansatte og for eierne. Vi har nå sikret oss for fremtiden og får med en sterk internasjonal partner som skal ta Rana Gruber med inn i fremtiden og kanskje også utvikle nye produkter. Vi ser alle frem til å jobbe tett sammen med Cargill og våre kunder i mange år fremover, sier Gunnar Moe.

Moe sier videre at det har vært jobbet intenst over flere år med å finne en god og langsiktig plattform for bedriften i årene fremover. Avtalen med Cargill er en svært viktig del av denne plattformen.
– På den internasjonale arena er Rana Gruber en liten aktør. Vi har klart oss godt gjennom mer enn fem tiår fordi vi har og har hatt ansatte som vet hva de skal gjøre – også når det er vanskelige tider. Vi er veldig glade for at vi nå sammen med Cargill skal fortsette å utvikle bedriften, sikrer arbeidsplasser og manifesterer Rana og Helgeland som et industrielt tyngdepunkt. Vi tar det som et definitivt kvalitetsstempel at gigantselskapet Cargill velger å samarbeide med oss på så mange områder, fortsetter Moe.

Bærekraftig samarbeid
Også for Cargill er denne avtalen viktig.
– Vi er glade for dette partnerskapet og ser frem til å bygge et langsiktig, bærekraftig samarbeid med Rana Gruber. Rana Gruber har demonstrert teknisk og driftsmessig kompetanse i verdensklasse i flere tiår og har hatt fremgang i et raskt skiftende marked. Målet vårt er å låne ut vår tekniske ekspertise, risikostyringserfaring, samt salgs- og markedsføringskunnskap for å støtte Rana Gruber, slik at de kan fokusere på det de gjør best – deres kjernevirksomhet, gruvevirksomhet og å møte kundenes krav, ”sier Lee Kirk, administrerende direktør for Cargills Metals-virksomhet.

Samarbeidet med Rana Gruber understøtter også Cargill Metals-virksomhetens forpliktelse til å samarbeide med kunder over hele kloden for å bygge tilpasningsdyktige, bærekraftige og konkurransedyktige forsyningskjeder til stålindustrien.
– Rana Gruber har inngått en avtale med Cargill som sikrer oss avsetning på all produksjon av vårt hovedprodukt de neste fem år. Dette er svært viktig for Rana Gruber som en liten spiller i et globalt marked, der vi ser at europeisk stålindustri, som er vårt hovedmarked, blir stadig mindre. I tillegg får vi tilgang til Cargills store ressurser innenfor produktutvikling og marked, noe som er veldig viktig for oss. Dette er en meget viktig avtale som vi er svært glade for at vi har fått til. Den vil være med og sikre arbeidsplassene på Mo og verdiene for aksjonærene for lang tid fremover, sier styreleder i Rana Gruber AS, Morten Støver.

Styrker industrikommunen
Ordfører i Rana kommune lar seg også glede av avtalen som nå er inngått.
– En slik avtale betyr veldig mye for de ansatte, for Rana og for industrien i hele landet. Å sikre seg langsiktighet og forutsigbarhet er noe av det aller viktigste for enhver bedrift og det har nå Rana Gruber fått på plass. Dette er svært gledelig i en krevende tid for oss alle, sier ordfører i Rana kommune, Geir Waage (Ap).

 

Om Rana Gruber 

 • Rana Gruber, som har tilhold i Mo i Rana, er Norges for øyeblikket eneste produsent av jernmalm, Norges største mineralbedrift og omsetter for ca 1 milliard kroner og har ca 300 ansatte.
 • Rana Gruber har vært i drift siden 1964 og leverer «verdens mest kortreiste jernmalm».
 • Selskapet var tidligere en divisjon av det statlig eide Norsk Jernverk AS, men har vært på private hender siden 1991.
 • Rana Gruber eies av Holdingselskapet LNS Mining.  LNS Mining eier 100% av aksjene i Rana Gruber AS og 88% av aksjene i Greenland Ruby.
 • LNS Mining eies av LNS Eiendom 66,7%, ACEA 26,6% og AH Holding 6,7%.
  • Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom er et helhetlig eid entreprenør og gruveselskap, som eies av familien Nilsen fra Risøyhamn på Andøya .
  • ACEA er en sammenslutning av fire selskaper/investorer, henholdsvis Roger og Kristian Adolfsen, Even Carlsen og Benn Eidissen.
  • AH Holding, Andreas Haugen med familie fra Andøya.

 

Om Cargill

 • Har 155.000 ansatte i 70 land
 • Cargill kombinerer 153 år med erfaring med nye teknologier og kunnskap til å støtte strategiske partnere både innen matvarer, jordbruk, finans og industrielle aktører i mer enn 125 land.
 • Cargill’s Metals er svært aktiv I det internasjonale jernmalmmarkedet. Med mer enn 40 års erfaring I jernmalm og stålmarkedet, bistår Cargill gruvebedrifter, stålverk og sluttbrukere med å klare seg I et volatilt marked. Det gjør Cargill ved å garantere avsetning, bistå samarbeidspartnerne med å øke inntjeningen og stille finansielle verktøy til rådighet.
Del Del Del