Administrerende direktør i Rana Gruber, Gunnar Moe, ser svært positivt på samarbeidet med Cargill.

Milliardavtalen som sikrer salg, samarbeid og utvikling

1 juli, 2020 9:51 Del Del Del

I starten av mai 2020 kom nyheten om at Rana Gruber hadde inngått en samarbeidsavtale med det amerikanske selskapet, Cargill. Avtalen er tredelt og omhandler salg, tekniske utvikling og gir finansielle instrumenter som trengs i en kapitalkrevende industri med høye kostnader.

 

Cargill som mellomledd
Samarbeidsavtalen strekker seg over 5 år og har en verdi på dagens prisnivå på 5 milliarder NOK. En sentral del av avtalen er at det amerikanske selskapets jernmalmavdeling, Cargill’s Metals, skal bistå Rana Gruber med å selge jernmalmen til globale markeder.
– Cargill Metals er et tradingselskap som kjøper og selger råvarer til stålproduksjon rundt omkring i verden. Vår avtale er en såkalt «off-take agreement». Om det skulle oppstå en situasjon der våre kunder ikke har mulighet til å ta inn Rana Grubers produkt, hjelper Cargill oss med å få solgt jernmalmen vår til andre. Det er en garanti på at alt vi produserer blir solgt, forteller administrerende direktør i Rana Gruber, Gunnar Moe.

 

Større marked
I dag leverer Rana Gruber jernmalm til stålverk i Europa, men med avtalen kan Rana Gruber nå langt utover Europas grenser.
– Cargill har kontroll på over 600 skip verden rundt. Det betyr at med denne avtalen kan vi for eksempel selge produktet vårt til Kina gjennom deres logistikksystem. Vi har per dags dato ikke mulighet til å levere jernmalmen til andre enn stålverket i Europa. De båtene som kommer inn hit er for små til å for eksempel å gå til Kina eller andre verdensdeler. Det er også altfor dyrt å sende dem så langt. Det har gjort at det er et begrenset antall kunder som kan ta imot jernmalmen vår. Avtalen med Cargill åpner opp nye muligheter for å eksponere oss i andre land og til nye bedrifter. I tillegg vi slipper å lete etter nye kunder, det gjør Cargill for oss, forklarer Moe.

 

Inne hos Rana Gruber.

Inne hos Rana Gruber.

 

Viktig for fremtiden
De siste årene har produksjonen av stål gått ned i Europa og flere stålverk har blitt lagt ned. Samarbeidsavtalen med Cargill skaper trygghet for fremtiden.
– Hvis vi hadde fortsatt som før, kunne et senario vært at vi ikke ville ha fått avsetning på jernmalmen. Vi er en liten aktør i en stor bransje og hvis vi ikke hadde sikret denne avtalen nå, så hadde det på høstparten og 2021 bydd på utfordringer. Avtalen skaper en økonomisk trygghet for Rana Gruber og våre ansatte, og vi kan ha fokus på å produsere jernmalm for fullt, slår Moe fast.

 

Mer høyverdige produkter
En annen spennende del av avtalen innebærer et utviklingsprosjekt på jernmalm mellom de to bedriftene.
– Det vi ønsker å oppnå med samarbeidet er å få høyere verdi av jern i produksjonen som igjen kan bidra til å øke prisen på produktet vårt. Det er lettere sagt enn gjort og vil kunne ta lang tid, men prosjektet har allerede startet. Det vil foregå over hele verden og jeg er positivt innstilt, men om vi får noen gjennombrudd gjenstår å se, avslutter Moe.

 

 

Om Rana Gruber 

  • Rana Gruber, som har tilhold i Mo i Rana, er Norges for øyeblikket eneste produsent av jernmalm, Norges største mineralbedrift og omsetter for ca 1 milliard kroner og har ca 300 ansatte.
  • Rana Gruber har vært i drift siden 1964 og leverer «verdens mest kortreiste jernmalm».
  • Selskapet var tidligere en divisjon av det statlig eide Norsk Jernverk AS, men har vært på private hender siden 1991.
  • Rana Gruber eies av Holdingselskapet LNS Mining.  LNS Mining eier 100% av aksjene i Rana Gruber AS og 88% av aksjene i Greenland Ruby.
  • LNS Mining eies av LNS Eiendom 66,7%, ACEA 26,6% og AH Holding 6,7%.
    • Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom er et helhetlig eid entreprenør- og gruveselskap, som eies av familien Nilsen fra Risøyhamn på Andøya.
    • ACEA er en sammenslutning av fire selskaper/investorer, henholdsvis Roger og Kristian Adolfsen, Even Carlsen og Benn Eidissen.
    • AH Holding, Andreas Haugen med familie fra Andøya.

 

Om Cargill

  • Har 155.000 ansatte i 70 land
  • Cargill kombinerer 153 år med erfaring med nye teknologier og kunnskap til å støtte strategiske partnere både innen matvarer, jordbruk, finans og industrielle aktører i mer enn 125 land.
  • Cargill’s Metals er svært aktiv I det internasjonale jernmalmmarkedet. Med mer enn 40 års erfaring I jernmalm og stålmarkedet, bistår Cargill gruvebedrifter, stålverk og sluttbrukere med å klare seg I et volatilt marked. Det gjør Cargill ved å garantere avsetning, bistå samarbeidspartnerne med å øke inntjeningen og stille finansielle verktøy til rådighet.
Del Del Del