Administrerende direktør i Momek Techteam, Haakon Andersson, daglig leder i Avanti Engineering, Vidar Olsen, ser frem til å begynne med AlumantIQ.
Administrerende direktør i Momek Techteam, Haakon Andersson, daglig leder i Avanti Engineering, Vidar Olsen, ser frem til å begynne med AlumantIQ.

Momek og Avanti sammen i stort innovasjonsprosjekt

19 juni, 2020 13:28 Del Del Del

– Vi er glade og stolte for å endelige vise frem planen vår, smiler daglig leder i Avanti Engineering, Vidar Olsen, og administrerende direktør i Momek Techteam, Haakon Andersson. De representerer to av selskapene som sammen skal utvikle en anodeskifterobot.

 

Robot & autonomt kjøretøy
Avanti Engineering og Momek Techteam vant anbudsrunden fra Alcoa Mosjøen om å utvikle denne nye løsningen.  På laget har de med seg investeringsmiljøet CoFounder fra Trondheim og sammen har de stiftet firmaet AlumatIQ.

Anodeskifteroboten skal bytte ut anodene i ovnene hos Alcoa, en operasjon som i dag blir gjort manuelt av industriarbeider på aluminiumsverket i Mosjøen.
– Roboten skal henge fra taket og skal ta ut de gamle anodene. Samtidig kommer et autonomt kjøretøy inn med nye anoder. Roboten legger de brukte anodene på kjøretøyet og tar opp nye som den installerer i ovnene. Det bidrar til kostnadseffektiv, miljøvennlig og sikrere produksjon av aluminium, forklarer Olsen i Avanti.

 

Fremtidsrettet innovasjon
Da Alcoa inviterte 30 bedrifter i 2016 til å finne en teknologisk løsning på å skifte anodene var det Momek Techteam og Avanti som til slutt trakk det lengste strået.
– En slik robot er det ingen som har laget før og om tre år skal den tas i bruk. Alcoa tenker fremtidsrettet og ønsker å være foran på teknologiske løsninger. Verkene som satser på teknologi, er de som til slutt vinner frem, mener Olsen.

Etter at den første prototypen er levert, ønsker de å ekspandere ut i verden.
– Vi regner med at løsningen vil bli klar i 2023 selv om det skulle bli noen utfordringer på veien. Når den første roboten er levert håper vi på å levere flere til Alcoa og deretter promotere oss på verdensmarkedet, legger Andersson i Techteam til.

 

God stemning mellom Olsen og Andersson.

God stemning mellom Olsen og Andersson.

 

Utfyller hverandre
AlumatIQ har etablert et utviklingsprogram på ca. 50 millioner kroner til design, bygging og ferdigstilling av roboten.
– Selskapet består av tre forskjellige bedrifter som leverer forskjellige segmenter. Vi er avhengig av hverandre for å realisere prosjektet. Med hver vår kompetanse skal vi få det til. Avanti skal ha fokus på leverer elektro, automasjon og robotisering til prosjektet, forklarer Olsen.

Med høy kompetanse er også Momek Techteam klare til å gå i gang med prosjektet.
–  Vi i Momek tar oss av alt av design, beregninger og konstruksjonen for mekanisk og hydraulikk. Anodeskifteroboten med utstyret, vil bli fabrikkert og bygd her inne hos oss og vi gleder oss til den dagen vi har klar er prototypen, dette er en spennende EPCI leveranse, sier Andersson.

Olsen mener de tre prosjektpartnerene utgjør et bra team.
­– CoFounder var viktig å få med på laget fordi de har økonomiske tyngden som trengtes. De skal også ha ansvaret for daglig ledelse og forretningsutviklingen. Sammen er vi tre dynamitt og klare for levere roboten, ler Olsen.

 

Etablerer og sikrer arbeidsplasser
I dag jobber Avanti med flere utviklingsprosjekter der de ansatte gjerne er koblet på forskjellige prosjekter samtidig. Til AlumatIQ trenger vi ansatte som kun har fokus på anodeskifteroboten.
– Dette prosjektet og flere andre pågående utviklingsprosjekt vil kreve mye ressurser fra Avanti.  Samtidig med våre utviklingsprosjekt skal vi også ha service og tilgjengelighet for våre eksisterende kunder.  Derfor jobber selskapet i dag med å ansette flere personer for å dekke selskapets bemanningsbehov. Vi har allerede en stor bredde hos våre ansatte, men vi trenger ytterligere ressurser for fortsatt å være et ledende selskap innenfor automasjon basert robotiserte løsninger og maskinsyn, sier Olsen.

Hos Alcoa vil det også få innvirkning for de ansatte.
– De som skifter anodene i dag, kan heller sitte på kontrollrom eller overvåke fra siden slik at det bli mindre belastende og et tryggere arbeidsmiljø for dem. På lang sikt er roboten med på å sikre de eksisterende arbeidsplassene.

 

Fakta om Momek Techteam

 • Et datterselskap i Momek Group.
 • Nord-Norges største verkstedkonsern.
 • Virsksomhet innenfor EPCI-prosjekter, vedlikehold, modifikasjon, fabrikasjon, byggentreprenørskap og bemanning.
 • Selskapet har hatt en omsetning på ca 600.

 

Fakta om Avanti Engineering 

 • Stiftet i 1993.
 • 14 ansatte.
 • Leverer automatiseringsløsninger til industri og havbruk.
 • Bygger også maskiner eller leverer komplette anlegg hvor automatikk er en del av funksjonen.
 • Hovedkontor i Mo i Rana og et avdelingskontor på Nesna.

 

Fakta om CoFounder 

 • Privatdrevet investeringsmiljø med base i Trondheim.
 • Forvalter for ca 90 millioner kroner på vegne av KLP.
 • Investerer i tidligfase teknologibedrifter innenfor tradisjonelle norske bransjer slik som havbruk, prosessindustri og energisektoren.
Del Del Del