F.v.: Tobias Brekke Rasmussen, Bendik Strandjord, Casper Lillevik Johansen, Oskar Strandjord, Theo Krane Heien, Isak L. Klæboe, Casper Fisktjønmo, Magnus L. Klæboe.

Motorsport for barn og unge

29 november, 2021 13:27 Del Del Del

Rana Motorsportklubb har de siste årene opplevd en økning av barn og unge i klubben. Nå har de med hjelp fra Mo Industripark AS kjøpt inn rekrutteringssykler slik at flere kan
få prøve seg på sporten.

EN KLUBB FOR ALLE
Av 154 medlemmer er hele 40 medlemmer i alderen 5 til 12 år. Klubben har egen bane på Arctic Circle Raceway (ACR) hvor de kjører motocross om sommeren og snowcross på vinterhalvåret. Inspirert av økningen av unge medlemmer, ønsker de nå å rekruttere enda flere.

– Vi ønsker at dette skal bli et motorsportanlegg for alle. Det er ganske mange små i klubben nå, og gjennomsnittsalderen faller sakte men sikkert. Det er fint at de mindre kan være med og prøve seg på sporten, forteller leder for Rana Motorsportklubb, Svein Mediå.

Slik ser området til Rana Motorsportklubb på ACR ut.

EN MØTEPLASS
På treningene må alle barn under 13 år ha med en ledsager. Det mener Mediå fører til at også de voksne blir involvert og mer aktiv i miljøet.

– Jeg tenker det er et fint tilbud hvor foreldrene faktisk må være med. Det er ikke bare å slippe dem av som på fotballtrening. Det blir en samlingsplass for de unge. En fin arena for de som kanskje ikke har lyst til å drive med de tradisjonelle idrettene som for eksempel fotball eller ski, sier Mediå.

Her sitter Oskar Strandjord på en Yamaha PW50 som Mo Industripark AS har fullfinansiert.

REKRUTTERINGSSYKLER
Gjennom Mo Industripark AS sin sponsormiddelordning fikk klubben i år innvilget støtte til å kjøpe inn sykler til rekruttering av barn.

– Det er vi veldig glade for! Midlene gjorde det mulig å fullfinansiere en sykkel som vi skal bruke til rekruttering. Det er en Yamaha PW50, som er en 50-kubikk. Helt perfekt for de aller minste på 6 år, forteller Mediå.

I tillegg har klubben gjennom andre inntekster klart å samle inn nok til å kjøpe to sykler til.

– Alle syklene er i litt forskjellige størrelse slik at vi har en til de aller minste, og to som passer til de som er litt større. Størrelse og motorkraft er tilpasset, slik at alle kan kjøre med en sykkel som er trygg og tilpasset, sier Mediå.

Klubben kan dermed tilby barn å teste ut idretten uten å investere i egen sykkel.

 

 

KNØTTEBANE
Egentlig hadde klubben en bane som var bygd for større sykler og tilpasset voksne førere, men etter en god dose dugnadsarbeid har de bygd om banen til to.

– Vi har gjort en kraftig dugnadsinnsats de to siste årene for å bygge om banen slik at vi har en bane for de store og en bane for de små. Vi har også et ønske om å lage en enda mindre «knøttbane» for de aller minste hvis vi får flere medlemmer, forteller Mediå.

En «knøttebane» gir større sikkerhet for de minste med tanke på avstand og størrelse på hoppene.

– Det kan bli for voldsomt med de store hoppene for de aller minste, og da er det fint å ha en helt enkel bane. Det minste banen blir også mye nærmere slik at det er enklere for foreldrene å hjelpe hvis barnet tipper. Tidligere var det litt langt å løpe hvis barnet tippet i den borteste svingen, sier Mediå.

F.v.: Torry Olsen og Svein Mediå ønsker seg flere medlemmer i klubben.

ÅPEN DAG
For at flere skal få prøve seg på motocross, planlegger klubben å arrangere en åpen dag hvor man kan få en innføring i de minste syklene, hvordan lisensene og regelverket fungerer og ikke minst at ungene kan få prøve å kjøre.

– Det blir et gratis arrangement hvor man slipper å leie sykkel. Man kan få kjøpt en «Kom og Prøv lisens» slik at forsikring og det formelle er i orden. Lisensen koster rundt 315 kroner og varer i tre måneder. En del av medlemmene kommer til å være her, så da tenker vi å vise fram en del sykler så man får se hva som finnes, forteller Mediå.

– Vi ønsker alle velkommen til ACR for å låne en sykkel, teste og prøve litt om dette er noe for barnet. Tanken bak er å legge til rette for at flere barn og unge skal ha muligheten til å prøve sporten, avslutter Mediå.

Martin Mediå lufter sykkelen sin.

FAKTA OM RANA MOTORSPORTKLUBB:

  • Klubben driver med motocross og snowcross.
  • Holder til på Arctic Circle Raceway (ACR) og har to baner i forskjellige størrelser.
  • Klubben har 154 medlemmer. 40 av disse er mellom 5 og 12 år. 26 er mellom 13 og 18 år.
  • Barn under 13 år må ha med ledsager.
  • Det er alltid en eller to aktivitetsledere til stede på treningene.
Del Del Del