–Et lite stikk er verdt det for en tryggere russetid, sier Lotte Øvermo Johnsen.

Næringslivet stiller opp for russen

29 mars, 2019 9:11 Del Del Del

Russetiden nærmer seg med stormskritt for mange og i år som i fjor har næringslivet i Rana innvilget støtte til Moheiarussen til vaksinering mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Klart mål
Med samme mål som i 2018 om at null russ skulle bli smittet av hjernehinnebetennelse i russetiden, kontaktet årets russestyre for Moheiarussen næringslivet i Rana for å sørge for at kostnad ikke var en terskel for å ta den viktige vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse.

18. og 19. mars var det 91 elever blant årets russ ved Moheia VGS, som benyttet seg av vaksinetilbudet. Dette er en vesentlig økning sammenlignet med for få år siden. I 2016 var tallet var rundt 60. Det var flere blant 2019-russen som var glade for å ta ansvar selv om de kanskje ikke var spesielt begeistret for selve sprøyten.
– Jeg tar vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse fordi jeg vil forhindre sjansen for at andre skal bli syk, inkludert meg selv, forteller Maja Helen Andersen.

– Et lite stikk er verdt det for en tryggere russetid, stemmer venninnen Lotte Øvermo Johnsen i.

Maja Helene Andersen (t.v.) og Lotte Øvermo Johnsen var blant de 91 elevene som valgte å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse tidligere denne måneden.

Flere vaksinerer seg
Årets «russelege» i russestyret ved Moheia, Matilde Pedersen, sendte ut forespørselen på vegne av russen i mars og er glad for at næringslivet bidrar for å få gjennomfør dette tiltaket.
– Støtten fra næringslivet setter vi stor pris på. Den har bidratt til at enda flere har valgt å ta denne vaksinen, som er frivillig i utgangspunktet. Jeg opplever russen i år som bevisst på smittefaren, og at de ønsker å forebygge den best mulig, forklarer Pedersen og tilføyer – Både lærere, foresatte, helsesykepleierne og elevene har vært svært positiv til tiltaket. Nå ser vi frem mot en morsom og trygg russetid med venner, som avslutning på 12 og 13 års skolegang.

Julie Skotnes lot ikke sprøyteskrekken hindre henne, og ble godt tatt vare på av helsesykepleierne.

En tryggere russetid
De senere årene har det vært flere utbrudd nasjonalt av hjernehinnebetennelse blant russ, senest i Bodø i 2017.
– Det at ungdommen selv viser stort ansvar ved å ta initiativet til å vaksinere seg slik at alle kan gå en tryggere russefeiring i møte, er svært gledelig. Derfor valgte vi i år som i fjor å støtte dette tiltaket. Vi håper russen får en trygg og fin russetid med én bekymring mindre, sier markedsdirektør i MIP AS, Jan Gabor.

Evry, MBA entreprenører, Sintef Molab, Hilstad Båttransport, Cerum og Ungdomsrådet i Rana har i tillegg til Mo Industripark AS bidratt med midler slik at over halvparten av kostnaden for vaksinen ble dekket.

 

Del Del Del