Håkon Skog Erlandsen har besteget tre av «Seven Summits». Målet er å spille saksofon på toppen av dem alle i løpet av en toårsperiode.

Når verdens høyeste fjelltopper med bidrag fra MIP AS

11 December, 2018 12:31 Del Del Del

Håkon Skog Erlandsen (29) er ikke helt som andre jazzmusikere: Nå har han holdt konsert på Kilimanjaro og dermed besteget tre av «Seven Summits» – de sju høyeste fjellene på verdens kontinenter. Målet er å spille saksofon på toppen av dem alle.

– Jeg har gledet meg veldig til å bestige Kilimanjaro. Afrika er et veldig kulturelt kontinent som har klart å preservere kulturhistorien mye bedre enn hva man har klart i Europa, forteller Erlandsen, som er tilbake i Rana etter å ha nådd toppen på Afrikas høyeste fjell 22. november.

Høydesyke
Mo Industripark AS er stolt sponsor av Håkon Skog Erlandsen, som allerede har satt verdensrekord ved å holde konsert på Aconcagua, Sør-Amerikas høyeste topp med sine 6.962 meter over havet. I juni besteg han Denali (6194 moh.) i Alaska.
– Jeg har aldri tatt lett på noe, jeg respekterer alle utfordringer. Kilimanjaro (5895 moh.) er betraktelig lavere enn de andre toppene jeg har besteget, men det er selvfølgelig ingen ”walk in the park”, konstaterer han.

Håkon dro sammen med et følge på tre andre personer fra Norge til Tanzania, men han var den eneste som klarte å komme seg helt til topps på Kilimanjaro. Turfølget måtte gi opp på grunn av høydesyke.
– En i teamet måtte dra ned på dag fire, de to andre kom nesten helt til toppen, men ble tvunget til å snu 100 meter unna. Det sier litt om hvor små marginer vi operer med, konstaterer Erlandsen.

Mount Everest i mai
Planen er å klare ”Seven Summits” i løpet av en toårsperiode. I slutten av januar tar han med seg saksofonen til Russland for å bestige Europas høyeste fjell, Elbrus. Deretter følger en periode med akklimatisering på Hawaii og i Equador før han etter planen skal stå på toppen av Mount Everest i mai 2019. Der skal ranværingen selvsagt spille saksofon.

Håkon Skog Erlandsen nådde toppen av Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, 22. november.

I slutten av august neste år tar han med seg instrumentet til Oceania og Carstensz Pyramide på 4884 meter. Siste topp er Mount Vinson (4892 moh) – Antarktis høyeste fjell.
På vei opp til hver topp komponerer ”The Jazzathlete”, som han profilerer seg som, et stykke musikk som han framfører på toppen. Prosjektet skal til slutt ende opp i et konkret resultat, nemlig en konsert med et symfoniorkester på 60 personer under Nordlysfestivalen i 2020. I tillegg arbeider Skog Erlandsen med en dokumentarfilm i samarbeid med blant andre produsent Andrew Grant.

Økonomisk løft
– Mange tror at jeg har vært på egotripp. Men jeg gjør dette fordi jeg vil finne ut hva som skjer med musikken. Prosjektet er mye større enn meg selv. Dette er noe folk flest ikke har mulighet til å gjøre, men med min bakgrunn som musiker og idrettsutøver har jeg større sjanser til å lykkes, påpeker Erlandsen, som er takknemlig for støtten fra Mo Industripark AS.
– Jeg har arbeidet veldig seriøst med forberedelsene til prosjektet, og for meg er den største utfordringen ikke det å gå på selve fjellet, men å ha tilstrekkelig økonomi til å kunne gjennomføre det. Jeg har en god dialog med Mo Industripark AS, og det er spennende å ha dem som partner, sier Erlandsen.

– Mange tror at jeg har vært på egotripp. Men jeg gjør dette fordi jeg vil finne ut hva som skjer med musikken, sier Håkon Skog Erlandsen.

Han håper prosjektet hans vil kunne bidra til å markedsføre industriparken og Helgeland som område.
– Jeg ønsker å bo her på grunn av den unike naturen vi har her. Jeg vil gjerne synliggjøre at det er mulig å bo på Helgeland og i Nord-Norge og samtidig ha internasjonale muligheter. Jeg ser på kultur som en viktig kanal for å kommunisere dette, konstaterer musikeren.

Mye trening
Han legger ned mellom 800 og 1000 treningstimer i året for å nå målene sine og enorme mengder planlegging. Det byr også på ekstra utfordringer å skulle ha med seg og spille saksofon i sterk kulde og flere tusen meters høyde.
– Yamaha har nå klart å utvikle og redusere vekten på saksofonen med 1,4 kilo, noe som utgjør svært mye i slike omgivelser. I tillegg tester vi den ut med tanke på kulde, forteller Håkon, som nå skal feire jul med familien hjemme i Rana før det bærer ut på nye eventyr.

– Jeg gleder meg alltid til turen, men jeg gleder meg like mye til å komme hjem. Du er jo ikke stålsikker på å komme hjem igjen.  Det ligger alltid en liten tanke om at det kan skje noe bak i hodet. Det er en del av konseptet. Jeg er ikke nødvendigvis redd for å dø i fjellet, men jeg er så redd for å ikke kunne formidle til andre det jeg opplever. Det har jeg så lyst til.

– Enorm prestasjon
Administrerende direktør i Mo Industripark AS, Arve Ulriksen, lar seg imponere av det målbevisste multitalentet

– Det Håkon gjør er noe helt for seg selv og absolutt i verdensklasse. Ikke bare er det en enorm prestasjon fysisk, det at han kombinerer det med sin andre lidenskap, musikk, gjør dette helt unikt. Jeg håper og tror han fullfører alle syv toppene sine etter planen og vi er stolte av å bidra til å realisere dette som vi også mener vil sette ikke bare Håkon som person på kartet, men også Helgeland og Nord-Norge, sier Ulriksen.

 

– Vi er stolte av å bidra til å realisere dette, sier administrerende direktør i Mo Industripark AS, Arve Ulriksen, om Håkon Skog Erlandsens prosjekt.

 

SEVEN SUMMITS
Seven Summits (De syv toppene) er de høyeste fjelltoppene på hvert av de syv kontinenter. Å bestige alle syv er betraktet som en stor utfordring innen fjellsport.

Toppene er:
Mount Everest, 8848 moh – Asia
Aconcagua, 6961 moh – Sør-Amerika
Denali, 6194 moh – Nord-Amerika
Kilimanjaro, 5895 moh – Afrika
Elbrus, 5642 moh – Europa
Mount Vinson, 4892 moh – Antarktis
I Oceania er det to fjell som begge er godkjente for Seven Summits. Det høyeste av disse er Carstensz Pyramide på Ny Guinea, det er 4 884 meter høyt. Men fjellet ligger i et område som trues av en militant gerilja, og en rekke ekspedisjoner er blitt angrepet av denne. Håkon Skog Erlandsen har likevel valgt å bestige dette fjellet.

Det er også tvil om man skal regne stedet der Carstensz Pyramide ligger som en del av Asia eller Oceania. På grunn av dette, klatrer stadig flere det australske fjellet Kosciuszko på 2228 moh.

 

Del Del Del