F.v.: Laseroperatør Daniel Lian og daglig leder i Altimo AS, Håvard Løkaas.

– Norges råeste skjæresenter

8 desember, 2023 9:39 Del Del Del

Altimo leverer tjenester innenfor skjæring av materialer, og har hatt stor vekst de siste årene. Nå er de hele syv ansatte, og har flyttet sammen med Grotnes Steel som en del av et strategisk samarbeid. Derfor kaller de seg for “Norges råeste skjæresenter”.

Altimo har etablert seg som en leverandør av tjenester innenfor skjæring av materialer, blant annet laserskjæring av rør. Med spesialiserte maskiner og kompetanse, leverer selskapet løsninger som er tilpasset industriens behov.

Vannskjæring, laserskjæring, knekking, rørlaserskjæring, og prefabrikkering av deler, er noe av det Altimo leverer til kunder innen industri, olje og gass, og oppdrettsnæringen. I deres bransje kreves det svært høy nøyaktighet. Dermed kan kundene deres raskt få spesialiserte deler med svært høy presisjon.

– Vi har mange kunder i industriparken som sammenstiller deler til et produkt. Fordi vi skjærer veldig nøyaktig, passer delene rett i hverandre og krever kun en enkel sveis for å sammenstilles. Det minimerer forarbeidet hos kundene våre som slipper å bearbeide delene før de sveises sammen. Vi utfyller industrien i Rana godt og har et tett samarbeid med flere lokale aktører, forteller daglig leder i Altimo AS, Håvard Løkaas.

Et eksempel på utskjæring med høy nøyaktighet. Delene passer rett i hverandre og krever kun en enkel sveis for å sammenstilles.

Bor sammen med Grotnes Steel

Altimo AS har inngått et strategisk samarbeid med Grotnes Steel. De leverer lignende tjenester, men innenfor et annet marked og med utgangspunkt i tykkere materialer. Dette samarbeidet har gitt dem begge en unik posisjon i markedet.

– Når Grotnes tilbød oss å flytte inn her, takket vi ja. De har vært en fantastisk samarbeidspartner og har virkelig lagt til rette for oss, blant annet ved å være rause med areal. Her vokser vi og trives, sier Løkaas.

I de nye lokalene har Altimo alle de ressursene de trenger. Kraner, truck, god plass og tilpasset utstyr. Samarbeidet med Grotnes gir dem en unik mulighet til å tilby hverandres kunder skjæring i både tynne og tykke materialer.

– Sammen utgjør vi Norges mest avanserte skjæringssenter, med en imponerende maskinpark som gjør oss i stand til å produsere deler og konstruksjoner som andre ikke kan matche, forteller Løkaas.

– Vi har utviklet et sterkt team bestående av dyktige fagfolk og bygget opp betydelig kompetanse, legger Løkaas til.

 

Her skjærer landets største og mest avanserte rør- og profillaser i et metallrør.

“Norges råeste skjæresenter”

Altimo har investert i topp moderne teknologi, inkludert landets største og mest avanserte rør- og profillaser. Dette gjør dem til en av svært få som kan tilby skjæring av både rør og åpne profiler til kunder.

– Rørlaserskjæreren vår er én av tre maskiner i Norge. Den brukes til å skjære i rør og åpne profiler. Vi er de eneste i markedet som har en slik maskin for å produsere for kunder, og dermed ikke er forbeholdt egen produksjon, sier Løkaas.

Av andre apparater i maskinparken – som for øvrig gjør at en hjemmesnekker blir stående og drømme seg bort – viser de oss en vannskjærer*, en kraftig platelaser** og en plateknekke*** (se faktaboks).

– Vi liker å si at vi er Norges råeste skjæringssenter. Det er ingen som har de mulighetene som vi har her. Til sammen har vi en vanvittig maskinpark som gjør det meste, og vi kan produsere deler og konstruksjoner som andre ikke har muligheten til, forteller Løkaas.

Her er plateknekka i arbeid og bøyer en del.

Veien videre for Altimo

Bedriften har hatt en god vekst de siste årene, og mener de er godt rustet for fremtiden.

– Vi har vokst raskt fra én til syv ansatte, og i år forventer vi en omsetning på 15 millioner kroner. Dette er en markant økning fra tidligere år, og vi har ambisjoner om videre vekst. Særlig ønsker vi oss linjeproduksjon, sier Løkaas.

Altimo får også stadig flere kunder fra hele landet.

– Vi får stadig flere oppdrag på landsbasis på grunn av vår sjeldne rørlaser. Denne er ikke tilgjengelig andre steder i Norge. Vi tar på oss stadig større prosjekter, og utfyller industrien godt med våre tjenester, avslutter Løkaas.

Platelaseren er rask og skjærer ut flate deler fra en metallplate.

FAKTA:

*En vannskjærer er en maskin kan skjære ut deler i ulike materialer, inkludert plast, gummi og stål. Den bruker en konsentrert vannstråle til å skjære ut delene og er spesielt egnet for produksjon av deler som krever ekstrem nøyaktighet uten påvirkning av varme.

**En platelaser er en laserskjærer som skjærer rett ned og brukes til å skjære ut flate deler fra en metallplate. Disse maskinene egner seg for rask produksjon av deler med en tykkelse på opptil 30 mm.

***En plateknekke er en kraftig maskin som brukes til forming og bøying av metallplater og -deler. Den har betydelig presskraft, noe som er viktig for å bøye metallet i ønsket form. Slike maskiner kalles også knekkemaskiner eller kantpresser.

Del Del Del