Norge på langs-prosjektet har vært en fin opplevelse for Bergit Svenning og Per Holmestuen og hundene Nuuk og Dakota, og har ført dem enda nærmere hverandre.

Oppfyller drømmen – går Norge på langs!

25 mai, 2018 14:43 Del Del Del

Per Holmestuen, som jobber ved MIP Kraftnett, og kona Bergit Svenning ferierer ikke som alle andre. De har spart opp ferie og avspaseringsdager for å gå Norge på langs. 

Ekteparet har delt opp den 250 mil lange turen i to etapper. De startet 19. februar i år med å sykle fra Lindesnes til Ljosland nederst i Setesdalen, derfra gikk turen videre på ski. 54 dager senere avsluttet de første etappe på Gjevsjøen Fjellgård ved Snåsa. Med en lang første etappe unnagjort er planen for andre og siste etappe klar. Ekteparet legger opp til å bruke til sammen to måneder neste vår på å klare målet sammen med hundene Nuuk og Dakota. Turen har lenge vært en drøm for Svenning, som har gått med ambisjoner om å gjennomføre den i flere år.
– Jeg ble inspirert av Trond Berntsen da han gikk Norge på langs i 2003, og hadde lyst til å være med. Men da hadde jeg akkurat født min tredje sønn. Siden har jeg hatt lyst til å prøve. I år fylte jeg 50 år, og jeg tenkte at jeg måtte gjennomføre turen før jeg ble for gammel. Nå er ungene blitt store, og alt ligger til rette, forteller Bergit Svenning.

Godt forberedt
Både Bergit og mannen har lang erfaring med å være ute på tur, og var godt forberedt til å tilbakelegge mange mil helt for egen maskin, til dels i øde områder. De er begge aktive turledere i Den Norske Turistforening, og har hatt utendørsarbeid i mange år. Holmestuen jobber til daglig som energimontorør ved MIP Kraftnett, mens Svenning er driftsgruppeleder i Statnett Region Nord. Begge er glade for at de har arbeidsgivere som har vært fleksible nok til at det er mulig å ha sammenhengende fri i nesten to måneder for å kunne realisere turen.

Gjennom jobbene sine har de også hatt årlig gjennomgang av førstehjelp, skredkurs og navigeringskurs. Men selv erfarne fjellfolk må planlegge en slik tur godt, da den er godt over gjennomsnittet krevende. To år brukte ekteparet på å planlegge og forberede den lange turen. Blant annet la de ut mat i deponier til seg og hundene før eventyret startet. Til sammen gikk det med 2, 5 kilo mat per dag, og med 54 dager på tur, ville det naturligvis vært umulig å frakte med seg alt på ryggen og i pulken helt fra start. Svenning er svært fornøyd med at første halvdel av norgesferden gikk som planlagt.
– Det er en fin prosess som vi har gjort sammen. Når ungene flytter ut er det flere i vår alder som skiller seg. Men vi har hatt et nytt prosjekt, en ny baby, sier Bergit med et lite smil.

Målsetningen med turen var å ha det bra – ikke være raskest eller gå lengst.  Paret hadde satt seg mål for hver dag, og de holdt seg til planen om å gå kortere etapper i begynnelsen,og så øke på når kroppen hadde vent seg til å gå. Mot slutten av turen ble etappene lengre, og i snitt gikk de cirka 2,5 mil per dag.
– Det skulle ikke gå på helsa løs. Vi hadde jo ferie, konstaterer hun.

Sprengkulde
Til tross for god planlegging, var det ikke til å unngå at noen etapper ble ekstra utfordrende. Den første tida ble de møtt av Sibir-kulda, som la seg over landet i flere uker. Dette var samtidig som de tilbakela 14 dager uten dekning eller kontakt med folk.
– Det var jo noen ganger jeg tenkte at jeg ikke kunne være helt god. Når det var dårlig vær og vi ikke så folk og ikke så løypa, da var det bare å trykke seg fram. Det ble ikke varmt før vi kom til Storlien. Samtidig førte kulda med seg fine farger og store naturopplevelser, forteller Per Holmestuen.

Kom nærmere hverandre
– Det å komme helt nedpå, å være i harmoni med meg selv og å bli kvitt stress i kroppen var en fin opplevelse. Vi hadde det godt med oss selv. Når du er hjemme, har du 100 ting du skal gjøre i løpet av dagen. Vi skulle bare gå. Det er et enkelt liv på sin måte, forklarer Svenning.
– Jeg følte også at vi kom nærmere hverandre som par. Vi utviklet oss sammen og i lag med hundene. Nærheten til dem var fint å oppleve, sier hun.

Bergit og Per ligger godt foran skjema før del to av Norge på langs, og ser fram til nye opplevelser i naturen. Det er ikke første – og nok heller ikke siste gang de to drar ut på eventyr.
– Da jeg fylte 40 dro jeg til Grønland som montør på verdens lengste fjordspenn. I år som jeg har 50-årsjubileum går vi Norge på langs. Jeg gleder meg til jeg fyller 60, da må vi finne på noe nytt, sier Bergit Svenning, som har skrevet blogg fra turen. Hun håper at også andre kan bli inspirert til å komme seg ut.
– Hvis jeg klarer det, som er en sånn frossenpinne, så klarer alle det, avslutter hun bestemt.

Du kan se bilder og lese Bergits turblogg på www.bergits.no

Del Del Del