Foran står Morten Johansen og Hans Hovde, mens Stian Arntsen står bak og følger med.

Rana Makerspace – et skaperverksted fylt med entusiasme og engasjement

16 juni, 2023 12:14 Del Del Del

I andre etasje i Apotekergården i Lars Meyers gate 2 finner man et lokale døpt «Kreatoriet», hvor de kreative hodene i Rana Makerspace holder til. Her jobbes det med alt fra å kutte tøy med egenprodusert laserkutter til programmering av legoroboter.

Et kreativt skaperverksted
Rana Makerspace er et skaperverksted som jobber med å spre entusiasme og engasjement rundt skaperkultur, kreativitet, vitenskap og realfag. Vi møtte leder Hans Hovde, nestleder Morten Johansen og kasserer Stian Arntsen, for å få et innblikk i verkstedet.

– Rana Makerspace ble opprettet for å ha et verksted og en samlingsplass hvor man kan samle både utstyr, kompetanse og skaperkultur. Vi prøver å fylle et hull i fritidstilbudet for folk som ikke driver med idrett eller musikk, forteller kasserer Stian Arntsen.

I lokalene har medlemmene tilgang på verktøy og spesialutstyr som mange ikke har tilgang på hjemme. Utstyret er ferdig installert og kalibrert slik at det er klart til bruk.

– Eksempelvis er det å komme i gang med 3D-printing ikke alltid like enkelt. Det kan være en terskel å komme i gang. Ofte må man kalibrere og stille inn 3D-printer før man kan begynne å printe ut deler. Hos oss får man en ferdig kalibrert maskin som er klar til å printe, sier Arntsen.

Hos Rana Makerspace kan man blant annet holde på med trearbeid, laserkutting, 3D-printing, reparasjon, maling og elektronikk.

Ferdig kalibrerte 3D-printere som er klar til å printe.

Kunnskapsdeling på Slack
I tillegg til å møtes i de fysiske lokalene er mange av medlemmene aktive på plattformen Slack, hvor Rana Makerspace har en egen gruppe. Medlemmene bruker Slack aktivt til å dele kunnskap og prosjekter, stille spørsmål og få hjelp til egne prosjekter.

– Slack-gruppa vår er en stor kilde til kunnskap. Det er mange forskjellige mennesker med ulik kompetanse i medlemsgruppa så der finner vi alltid noen som vet svaret på det man lurer på. Det er mange flinke folk som kan mye forskjellig, forteller nestleder Morten Johansen.

Et eksempel på hva de flinke folkene i Rana Makerspace får til, er produksjon av smittevernsfrakker ved bruk av egenprodusert laserkutter.

I lokalet er det et eget lekerom hvor barna kan leke mens man jobber med noe kreativt.

Egenprodusert laserkutter
Da covid-19 brøt ut trengte Rana kommune smittevernsfrakker. Siden det var mangel på den typen utstyr under pandemien, henvendte kommunen seg blant annet til en syklubb, der også noen av Rana Makerspace sine medlemmer er med. Dermed endte det opp med at Rana Makerspace ble direkte involvert gjennom å lage en laserkutter for å skjære ut delene til frakkene, samt organisere det administrative rundt produksjon og logistikk.

– Vi produserte deler til over 200 smittevernsfrakker med en egenprodusert laserkutter som ble bygget av noen av våre medlemmer. Disse ble endelig sydd på plass av syklubben. Det ble litt av en operasjon og ikke minst mye logistikk med restriksjoner, kohorter og smittevern, forteller leder Hans Hovde.

Med denne laserkutteren produserte noen av medlemmene i Rana Makerspace deler til over 200 smittevernsfrakker.

Ønsker flere medlemmer
Rana Makerspace drives av frivillige medlemmer som er aktive i foreningen.

– Vi er rundt ti stykker som er veldige aktive, og litt over tjue medlemmer totalt. Men vi ønsker å få med flere, så det er bare å ta kontakt med oss, forteller Arntsen.

De fleste av medlemmene er mellom tretti og førti år, men de har både hatt studenter som medlemmer og har medlemmer som er over sytti år.

– Vi håper etter hvert å rekruttere flere unge også, fordi vi har startet en kodeklubb hvor både barn og foresatte er med. I kodeklubben lærer vi bort å kode legoroboter og superbit, samt å lage spill og programvare, forteller Arntsen.

F.v.: Morten Johansen, Hans Hovde og Stian Arntsen, som ønsker flere medlemmer.

Trøblete oppstart
Reisen til Rana Makerspace startet da det var noen som gikk ut i avisen og sa de skulle starte et skaperverksted. Morten Johansen og Hans Hovde, som selv hadde snakket om å starte et skaperverksted, ble med på et informasjonsmøte og har ikke sett seg tilbake siden.

– Vi hadde pratet om å starte et skaperverksted helt siden 2014. Tre år senere 15. juni 2017 ble Rana Makerspace stiftet, forteller nestleder Morten Johansen.

Etter en lang periode uten gode lokaler fant de endelig de rette lokalene som de i dag leier av Ranheim. Dessverre tok det ikke lang tid før neste hindring oppsto.

– Det har gått veldig i bølgedaler. Først var det vanskelig å finne gode lokaler. Når vi først fant de rette lokalene var det full stim og mye folk innom, og så ble alt stengt ned på grunn av Korona forteller Hovde.

I etterkant har det vært vanskelig å få skuta i gang igjen, men nå ser de heldigvis at det går oppover.

– Vi føler at vi er på tur opp igjen nå. Det har vært en lang og trang fødsel, og vi er utrolig heldige som tross alt har landet her vi er i dag. Nå er vi klare for å ta imot flere medlemmer, avslutter Hovde.

Rana Makerspace:

  • Rana Makerspace er en medlemsbasert forening hvor alle som inngår medlemskap får tilgang til lokalene og utstyret tjuefire timer i døgnet, syv dager i uken.
  • I tillegg til vanlig enkeltmedlemskap tilbys det familiemedlemskap for husstander med flere kreative hoder.
  • Priser finner man på Rana Makerspace sine nettsider: www.ranamakers.no
Del Del Del