Johanne Bjørkan har gått et utradisjonelt lærlingløp gjennom tre bedrifter. Det har resultert i en trygg og selvstendig lærling som står godt rustet til fagprøven nå i mai.

Skaper selvstendige lærlinger

12 mai, 2021 16:22 Del Del Del

Johanne Bjørkan har gått et utradisjonelt lærlingløp gjennom tre bedrifter, Miras Elektro, Miras Solutions og Miras Hydraulikk. Det har resultert i en trygg og selvstendig lærling som står godt rustet til fagprøven i mai.

TILKNYTTNING TIL INDUSTRIEN
Etter brønnteknikk-utdanning på videregående i Sandnessjøen, fant Johanne ut at hun ønsket å utvide sine jobbmuligheter ytterligere. Det var kanskje ikke helt tilfeldig at valget falt på industrimekaniker.

– Det lå vel i kortene at jeg kom til å jobbe i industrien på en eller annen måte. Jeg har jo vært en del med pappa på jobb i Hemnes Mek oppigjennom. Jeg er fornøyd med å ha fått lærlingplass hos Miras. Det er litt rart å jobbe sammen med bare mannfolk, men man blir fort vant med det, sier Johanne.

24-åringen fra Åga startet læring-løpet sitt i Miras i 2018. De tre bedriftene hun har vært innom har bydd på ulike utfordringer.

– Jeg har fått gjort mye forskjellig og samarbeidet har fungert greit, men jeg trives nok aller best på hydraulikken. De er veldig trivelige å jobbe med alle sammen. Jeg tar fagprøven i mai, og jeg håper jeg får lov til å fortsette etter det, sier Bjørkan med et smil.

 SOM EN DRØM 
En annen som håper Johanne får fortsette, er instruktøren hennes i Miras Hydraulikk, Jens Kristian Solhaug.

Jens Kristian Solhaug, Miras Hydraulikk.

– Lærlingeløpet vi har med Johanne har gått som en drøm. Hun har vært veldig flink, lettlært, selvstendig, ryddig, punktlig og rutinert. Det er godt mulig at noen av disse kvalitetene allerede har smittet over på de andre ansatte, forteller Solhaug.

BREDERE KUNNSKAP
Avdelingsleder og faglig leder ved Miras Hydraulikk, Roger Skjellhaug, har i mange år tenkt at samarbeid på tvers av avdelinger og bedrifter, for å få bedre og bredere fagkompetanse hos lærlinger, er lurt.

– Det er mange spesialoppgaver hos de forskjellige bedriftene. Når Johanne nå har vært innom både Hydraulikk, Elektro og Solutions har hun fått et mye større nedslagsfelt og tilegnet seg kunnskap innen flere områder som man må regne med å komme borti i løpet av karrieren. Det tror jeg er en styrke, forteller han.

Det er Bjørkan enig i.

– Jeg tror jeg har lært mer enn de som har gått et tradisjonelt lærlingeløp i én bedrift. Jeg kan nok for eksempel mer om elektronikk enn det man normalt sett ville ha vært borti som industrimekaniker-lærling, sier hun.

TRYGGE LÆRLINGER
Opplæringen som Bjørkan har gått gjennom er nøye planlagt i samarbeid med Opplæringskontoret, som er veldig positiv til samarbeidsmodellen.

– En slik type opplæring på tvers av flere bedrifter tenker jeg øker selvstendigheten hos lærlingen, noe som gjør at de er tryggere når de skal opp til fagprøven, forteller fagkonsulentene ved Opplæringskontoret, Else Bohlin og Martin Jensen.

Roger Skjellhaug, Miras Hydraulikk.

Opplæringskontorets bistand har vært viktig for Miras.

– Bedriften må jo sørge for at lærlingen når læreplanmålene, så tett oppfølging fra Opplæringskontoret har vært avgjørende for å få gjennomføre et slikt alternativt løp på tvers av flere bedrifter. Opplæringskontoret har for øvrig vært en ressurs for industrien over år, poengterer Skjellhaug.

LEIES UT
Arbeidsstokken til Miras er allsidige problemløsere, noe flere bedrifter nyter godt av.

– Vi har en del personellutleie. Jens har blant annet vært utleid til Celsa Steel Service, Celsa Armeringsstål as flere ganger, og vi har leid ut mekanikere til Brønnøy Kalk og Global Hydro, og rørleggere til andre, forteller Skjellhaug.

– Det er et kvalitetsstempel at man lett kan leie ut eget personell til andre, og at bedrifter gjerne vil leie kompetente arbeidsfolk hos nettopp deg, legger Bohlin til.

 

VINN-VINN
I mange lærlingeløp må man ofte konstruere en arbeidsoppgave for lærlingen for å nå ulike læreplanmål. Dette har ikke alltid den største nytten for bedriften.

– Johanne sitt lærlingeløp har hatt høy verdiskapningsverdi hele veien fordi hun har fått jobbe med reelle oppgaver og leveranser i de forskjellige bedriftene, som samtidig oppfyller kompetansemål. Det er vinn-vinn, forteller Bohlin.

Else Bohlin i Opplæringskontoret.

Bjørkan har også vært ute på oppdrag for kunder, blant annet hos Westcon, der hun har byttet slanger, ventiler og sylindre.
– Å være ute på oppdrag for kunder liker jeg. Man blir jo kjent med mange forskjellige folk og lærer mye nytt, det er morsomt. Det blir litt kjedelig hvis man gjør det samme hele tiden. Jeg vil heller være ute i felten enn å bare stå på verkstedet, forteller Bjørkan.

F.v.: Jens Kristian Solhaug, Roger Skjellhaug og Johanne Bjørkan.

ET FRISKT PUST I BEDRIFTEN
Skjellhaug er storfornøyd med innsatsen til Bjørkan og forteller at hun har gjort en strålende jobb.

– Johanne har gjort en kjempebra egeninnsats og hun har vært et friskt pust i bedriften. Det er supert for miljøet, forteller Skjellhaug.

Målbevisste Johanne er særlig nøye med arbeidsforholdene.

– Det er alltid ryddig etter henne når hun har holdt på med noe. Noen ganger kommer hun faktisk og arresterer meg fordi jeg ikke har ryddet godt nok, ler Solhaug.

FAGPRØVE I MAI
Fagprøven som industrimekaniker nærmer seg med stormskritt for Bjørkan.

Det høres jo litt skummelt ut, men jeg skal klare meg fint så lenge jeg holder meg rolig og ikke stresser. Jeg er klar for fagprøven i mai, det blir spennende, avslutter hun.

Johanne Bjørkan kan snart kalle seg industrimekaniker.

OM MIRAS HYDRAULIKK
• En del av Miras-konsernet som består av Miras Solutions, Miras Elektro og Miras Hydraulikk
• Tar på seg varierte oppgaver innen maskinering
• Er godkjent lærlingbedrift
• Rundt 20 ansatte i Miras Hyrdaulikk, rundt 60 i konsernet.

Del Del Del