Smeltedigelen takker samarbeidspartnerne – og ønsker seg gjerne flere

15 December, 2020 16:49 Del Del Del

Årets utgave av musikkfestivalen Smeltedigelen var en av få norske festivaler som ble arrangert i år, om enn i en noe nedskalert versjon med fullt smittevernfokus. Det er festivalsjef Elisabeth Kulseng stolt av, og jobben med neste års festival er allerede i gang.

FLAKS MED TIMING
Det var usikkert om det ville være mulig å arrangere festival i år helt til samme uken Smeltedigelen gikk av stabelen i slutten av oktober.
– Kommuneoverlege i Rana Frode Berg uttalte at arrangementet kunne gjennomføres noen dager før, noe som var viktig både for oss men også publikum. I år har vi hatt en egen smittevernansvarlig og vi har tilpasset planene våre hele veien i lys av endrede smittevernregler for at vi skulle kunne gjennomføre arrangementet. Vi hadde også flaks, for to dager etter gjennomføringen ble alle arrangementer lokalt avlyst, forteller festivalsjefen.

Tilbakemeldingene fra publikum har vært positive.
– Folk følte seg trygge og det var god plass, det var noe vi hadde særlig fokus på. Både folk og artister har vært sulteforet på arrangementer i 2020, så det ble en utrolig magisk stemning av det. Jeg tror mange satt ekstra pris på festivalen av den grunn. Året i år har vist oss alle hvor viktig kultur og fine opplevelser sammen faktisk er, poengterer Kulseng.

Leagus, Smeltedigelen 2020. Foto: Bjørn Leirvik

AVGJØRENDE STØTTESPILLERE
Smeltedigelen er godt forankret i lokalsamfunnet og har mange støttespillere.
– Samarbeidspartnerne og sponsorer fra industrien har vært med fra starten og har også bidratt til å forme festivalen til det den er i dag. Det er takket være dem at festivalen har vært mulig å gjennomføre alle årene fordi støtte fra bedriftene utgjør en ganske stor del av budsjettet vårt. Og spesielt i år som billettinntektene ble 1/3 av normalen, var det utslagsgivende, forteller festivalsjefen.

Selv i år da det meste ble annerledes, hadde festivalen partnerne i ryggen.
– Vi fikk støtte og tillit blant samarbeidspartnerne våre hele veien, noe som har vært avgjørende. Vi er opptatt av å involvere lokalsamfunnet for å skape aktivitet og at det er lokale bedrifter og aktører vi har i ryggen. Kompetanseutveksling er også viktig og vi bruker dem gjerne som sparringspartnere. Vi sørger også for at partnerne er godt synlige under festivalen, sier hun.

NY FESTIVALSJEF
Festivalsjef Elisabeth, som har en bachelor i kultur og ledelse, tok over stafettpinnen fra Bjørn Bonsaksen i år og fikk ansvaret for gjennomføringen av den 16. utgaven av Smeltedigelen.

– Dette er første året som festivalsjef, men jeg har jobbet som prosjektleder og vært frivillig i 12 år, og har på den måten sett alle sidene av festivalen. Det tror jeg er en styrke. Bjørn blir også med litt videre som prosjektleder, det føles trygt å ha slik kompetanse og erfaring med i festivalen. Alt jeg har jobbet med til nå har vært samarbeidsprosjekter, det er jeg veldig opptatt av også i fortsettelsen. Blant annet er vi involvert i et nyetablert festivalnettverk på Helgeland, forklarer Kulseng.

Hun har også med seg erfaring som festivalsjef for Hemnesjazz og har gjort seg flere tanker om neste års Smeltedigel.
– Jeg håper på et program neste år hvor vi får lov til å være sosial, danse litt. Det er jo for tidlige enda å si noe om vi får til internasjonale artister, men heldigvis har vi et godt internasjonalt miljø med base i Norge, så vi har mye bra å ta av. Så vil jeg også jobbe for å nå ut til yngre publikumsgrupper, sier hun.

DIOC Blåserekke, Smeltedigelen 2020. Foto: Bjørn Leirvik.

ØNSKER SEG FLERE
Årlig bidrar rundt 60 frivillige og et tyvetalls samarbeidspartnere og sponsorer til at Smeltedigelen kan realiseres. Elisabeth ønsker seg gjerne flere.
– Vi ser fremover mot neste år og håper selvsagt de partnerne og sponsorene vi har vært så heldig å ha gjennom mange år ønsker å bli med oss videre. Jeg håper også enda flere aktører vil være med slik at vi kan skape fine opplevelser i 2021, smiler hun.

Koronasituasjonen har kanskje vært en øyeåpner.
– Jeg tror mange har fått øynene opp for hvor viktig kulturopplevelser og arrangementer er for oss i en tid vi har sittet alt for mye inne og holdt avstand til andre. Det er så viktig for lokalsamfunnet at vi har slike møteplasser og kulturopplevelser som det en festival for eksempel kan være. Jeg gleder meg allerede til Smeltedigelen 2021 som starter 29. september neste år, avslutter Festivalsjefen.

 

Les mer om Smeltedigelen og samarbeidspartnerne her

Del Del Del