Arbeidsoppgavene omhandler mye kabel-TV, leveranser og feilretting. Eskild Vilhelmsen liker at jobben er variert.

Strukturert og løsningsorientert

24 juni, 2013 14:59 Del Del Del

Møt Eskild Vilhelmsen som er telekommunikasjonsmontør hos Relacom. I hans jobb er han mye alene, men er i følge han selv strukturert og løsningsorientert. Det bør man være i denne jobben, forteller han.

Det første Eskild Vilhelmsen gjør når han kommer på jobb om morgenen er å slå på datamaskinen og sjekke ordrene. Så tar han kontakt med kundene som hovedsakelig er kunder av Canal Digital.

Eskild har hatt fagbrev som telekommunikasjonsmontør i litt over ett år. Nå jobber han hos Relacom AS i Mo Industripark. Han trives godt i arbeidet sitt.

– Det er mye arbeid ute i frisk luft, uavhengig av vær og vind. Det er positivt at jeg får være så mye ute og bruke kroppen og hodet. Det verste er når det er dårlig vær eller når kundene er misfornøyde, sier han.

De viktigste arbeidsområdene for en telekommunikasjonsmontør er utbygging, installasjon og drift av anlegg. Eskild jobber mest alene, men ved for eksempel utbygging er man flere.

– Det er viktig å være strukturert og løsningsorientert i denne jobben forteller han.

– Du skal gjøre en mest mulig effektiv jobb slik at kundene blir fornøyde med både kvalitet og pris.

Arbeidsoppgavene omhandler mye kabel-TV, leveranser og feilretting. Eskild liker at jobben er variert.

– Som telekommunikasjonsmontør kan en ofte møte på nye utfordringer. Kunden har enten feil med TV eller internett. Jeg må da måle signalene inne til kunden og finne ut hva som er galt. Noen ganger kan feilen være vanskelig å finne, og andre ganger er den lett. I verste fall er det kabelfeil. Da må kabelen graves opp og fikses, forteller Eskild.

 

Ikke et risikofylt arbeid

– Vi bruker personlig verneutstyr når det er nødvendig og da går det hovedsakelig i vernesko, hørselsvern og vernebriller. Sikker jobbanalyse fylles ut når det blir nødvendig. Noen i denne bransjen jobber i master eller stolper, og da må de ha fallsikringskurset i orden, forteller han.

 

Må tjene penger

Arbeidsdagen varer fra åtte til fire, og timene må utnyttes.

-Det er et krav fra sjefen om å tjene penger inn til firmaet. Jeg må vite at jeg har tjent bedriften godt de syv og en halv timene jeg er har vært på jobb. Vi jobber for store firmaer som Canal Digtal og Telenor. De har så stor ordremengde at de greier å presse prisene ned mot oss underleverandører. For at vi skal greie å gjøre økonomi ut av det må vi være effektive, sier han.

Hvordan er det å få jobb i dette yrket?

– I bransjen er det mange ansatte fra det gamle Televerket som nærmer seg pensjonistalder og det er allerede mangel på telekomfolk. Folk med kompetanse som kan gå rett i produksjon er jo en mangelvare. En elektriker kan i teorien gjøre den jobben vi gjør, men de har ikke den spesialkompetansen som en telekommunikasjonsmontør har. Det blir så spesielt det vi gjør i forhold, avslutter Eskild Vilhelmsen.

Som telekommunikasjonsmontør kan du få jobb i offentlige og private telekommunikasjons- og telematikkbedrifter.

Utdanningen er totalt på 4,5 år hvor de to første årene er på yrkesfagskole og de 2,5 siste årene er lærlingtid ute i en bedrift.

 

Fakta Telekommunikasjonsmontør:

Sentrale arbeidsområder er planlegging, installasjon, utbygging, drift av anlegg for offentlige og private telenett, kabel-TV, og datanett.

 

Se PDF-fil av artikkelen fra Gule Sider, nr. 3, 2013. Klikk her:  GSnr3_side102013

 

 

Del Del Del