Stine valgte teknikk og industriell produksjon (TIP) på videregående. Hun kan snart kalle seg industrimekaniker.

Valgte yrkesfag og industrien for å sikre fremtiden

27 februar, 2020 15:56 Del Del Del

Som industrimekaniker er muligheten mange. Det vet Stine Søreng Haugen, som til høsten er ferdig utdannet etter to år som lærling hos Celsa Armeringsstål. Gode muligheter for fast jobb og utveksling til Cardiff er noen av det som venter 19-åringen.

 

Gikk sin egen vei
For fire år siden stod Stine ovenfor et veivalg som mange synes det er tøft å ta stilling til: Hvilke studieretninger skal man velge på videregående? Valget falt på teknikk og industriell produksjon (TIP).
– Å sitte på kontor foran en dataskjerm virket lite fristende. Jeg ønsket å gjøre noe praktisk og valget ble da TIP, noe jeg er svært fornøyd med, forteller hun.

Når ungdom velger studieretning, viser forskning at familien, og kanskje særlig mor, har stor innflytelse på veivalget.
– Mine foreldre har vært og er fortsatt veldig støttende i alt jeg gjør. Da jeg fortalte dem at jeg ønsket å søke TIP, spurte min mor om jeg ikke heller hadde tenkt å bli sykepleier i stedet fordi hun mener jeg er flink med folk. I min familie er det også få som har jobbet i industrien, så jeg skjønner hvorfor hun stilte spørsmål ved valget mitt. Men da jeg kom inn på TIP, støttet mor meg 100%, smiler Stine.

 

Å sitte på kontor foran en dataskjerm virket lite fristende for Stine.

Å sitte på kontor foran en dataskjerm virket lite fristende for Stine.

Fikk ansvar som student
Majoriteten av de som velger TIP-fag i dag er gutter, og på Stine sitt trinn var det 60 elever hvor kun åtte av dem var jenter. Allikevel opplevde Stine det som en fordel.
– Lærerne synes det var flott at det var jenter i klassen, fordi vi var med å få kontroll i klasserommet slik at det ble mindre «tulling». Vi åtte fikk også en del ansvar, samtidig som vi følte oss velkomne i en mannsdominert studieretning. Jeg fant meg til rette fra første dag, forteller hun.

 

Skal på utveksling
Å dra på utveksling under studier på videregående, er i motsetning til hva mange tror ikke bare forbeholdt studiespesialisering. Som en del av praksisperioden hos Celsa, skal Stine på utveksling til Cardiff og lære av sine Walisiske kolleger.
– Jeg og en annen lærling ble plukket ut til å dra på utveksling til Celsas stålverk i Cardiff. Vi drar etter påsken og vil være utplassert i bortimot seks uker. Bedriften legger alt til rette og en representant fra Rana vil være med å hjelpe oss de første dagene. Jeg tror det blir et fantastisk opphold og jeg ser frem til å lære om hvordan de jobber i Wales, sier Stine spent.

 

Samarbeidsprosjekt
Utvekslingprosjektet mellom Cardiff og Rana er en del av Erasmus+ programmet, som er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, hvor Norge deltar på lik linje med Unionens medlemsland. Sammen med Nordland Fylkeskommune vil Celsa som første bedrift i Mo Industripark sende to lærlinger på utveksling.
– Det er første gang bedriften gjør det så du kan si at jeg er en prøvekanin. Jeg tror også på sikt at lærlinger fra andre verk skal til Mo for å lære av oss i noen uker. Det er en fin måte å utveksle erfaringer på og bli bedre kjent med arbeidskulturen på de forskjellige verkene i Celsa-systemet, forklarer Stine.

 

Ville ikke gjort noe annerledes
I en tid hvor befolkningstrenden i nord peker noe nedover, oppfordrer Stine andre unge til å velge industrien.
– Som industrimekaniker kunne jeg ikke fått bedre lærlingplass og utsiktene for fast jobb er også gode. Hadde det ikke vært for industriparken hadde det ikke vært noe Mo i Rana. Det er vårt ansvar for at det er en industripark i fremtiden og da må flere velge yrkesfag. Jeg håper flere tar det innover seg, avslutter Stine, som til høsten kan kalle seg industrimekaniker i en alder av 19 år.

 

NHOs 10 grunner til å velge yrkesfag

  1. Du skaper noe og ser konkrete resultater av det du gjør.
  2. Du kommer deg raskt ut i jobb.
  3. Du får lønn under utdanning.
  4. Du blir god til å løse problemer og jobbe selvstendig.
  5. Du får ferdigheter slik at du kan utføre arbeid med høy faglig kvalitet.
  6. Du står sterkt om du ønsker å starte egen bedrift.
  7. Du blir attraktiv for norske bedrifter.
  8. Du kan få ansvar for å håndtere avanserte maskiner.
  9. Du har over 170 yrker å velge blant.
  10. Du får mange muligheter til å utdanne deg videre.

 

Norge trenger titusenvis av nye fagarbeidere og håndverkere fremover. Les mer på yrkesfag.no 

Del Del Del