Rana besøkte Luleå høsten 2013 og onsdag var de her. De fikk blant annet med seg en omvisning på Nasjonalbiblioteket. Maiken Bjørkan (f.v), Thoralf Lian, Anna Degerman, tillväxtchef Luleå kommun, Håkan Wiklund, tillväxtstrateg, Luleå kommun, Maritha Meethz, kommunfullmäktiges ordförande, Matz Engman, VD Luleå Näringsliv AB, Jan Gabor, Anita Sollie, Jonny Edvardsen, Henrik Johansen og Svein Arne Brygfjeld. Foto: Jan Inge Larsen

Voldsom vekst på få år

5 juni, 2015 15:06 Del Del Del

Under næringslivslunsjen ved auditoriet i Campus Helgeland, fortalte Matz Engman om suksessen som har fulgt med når Facebook la et av sine datasentre i Luleå, samt de enorme ringvirkningene etableringen har på øvrige næringer i regionen.

Rana besøkte Luleå høsten 2013, onsdag 3.juni besøkte Matz Engman fra Luleå Näringsliv, Mo i Rana. Han er en av nøkkelpersonene bak Facebooketableringen i Luleå. I oktober 2011 ble det offentliggjort at Facebook skulle bygge et nytt datalagringssenter, det første utenfor USA.

Etter å ha vurdert 100 ulike steder i Europa, bestemte amerikanerne seg for å bygge tre serverhaller, hver på 28 000 m2, i den nord svenskekommunen med 75 000 innbyggere.

Historisk er Luleå en havne- og industriby basert på jernmalm. Stålindustrien har lenge vært en økonomisk motor sammen med universitetet.

Facebook-prosjektet er den største investeringen i Luleå siden etableringen av stålverket i 1940. Vi har gått inn i en ny industriepoke. Luleå har doblet befolkningsveksten de siste tre årene. Selv nabokommunene har begynt å få vekst som følge av at flere aktører i regionen samarbeider om vekst og tilrettelegging, sier Engman og fortsetter:

– Facebooketableringen i Luleå har også bidratt til vekst i veldig mange næringer. Universitetet har hatt en økning på 18 prosent, mye høyere enn resten av Sverige. Vi har i de siste årene skapt 1100 arbeidsplasser innen bygg. Turistnæringen vokser, og det har blitt bygget flere hoteller og fine restauranter. Det går ikke lenger an å gå ut å spise på en mandag klokken åtte uten å ha bestilt bord ukesvis i forveien, smiler han.

Med nasjonale avisoverskrifter som «Luleå hetest i landet» og «470 nya bosteder – men det er ikke nok», er det liten tvil om at Luleå har reist seg fra å være en ikke så attraktiv industriby.

– Nyheten om at Facebook valgte Luleå ga oss minst 1700 nyhetsartikler, helt gratis uten at vi trengte gjøre noe for det. Luleå er blitt satt på verdenskartet!, understreker han.

Matz Engman fra Luleå Näringsliv, fortalte på næringslivslunsjen om den raske veksten Luleå opplever. En viktig nyetablering er datalagringssenteret Facebook for et par år siden. Andre vekstfremmende årsaker er at kommunen og utviklingsmiljøet er sterke på samhandling og tenker svært offensivt. Luleå samarbeider for eksempel med Austin i Texas fordi de er en offensiv by i USA.

Matz Engman fra Luleå Näringsliv, fortalte på næringslivslunsjen om den raske veksten Luleå opplever. En viktig nyetablering er datalagringssenteret Facebook for et par år siden. Andre vekstfremmende årsaker er at kommunen og utviklingsmiljøet er sterke på samhandling og tenker svært offensivt. Luleå samarbeider for eksempel med Austin i Texas fordi de er en offensiv by i USA.

The Node Pole

Node Pole regionen omfatter kommunene Luleå, Boden og Piteå helt nord i Sverige, like ved polarsirkelen. Regionen har tilnavnet The Node Pole på grunn av sin nordlige posisjon og potensial til å bli et globalt samlingssted for datatrafikk.

– The Node Pole ligger på en breddegrad som har naturlig kjøling og fornybar vannkraft med lave energikostnader, i tillegg til å ha en ekstremt stabil infrastruktur for elektrisitet. Den største utfordringen er å holde strømforbruket nede. Innovasjonen ligger i å kjøle ned serverne med filtrert kald luft fra omgivelsene. Dette er nødvendig for et datalagringssenter. Mo i Rana ligge på omtrent samme breddegrad og har de samme mulighetene som Luleå, sier Engman.

Han er klar på at man må være fremtidsrettet.

– Det kommer til å etableres 200 datasentre på lik størrelse som Facebook, innen år 2020.

Noe av det Facebook var opptatt av da lokaliseringen skulle bestemmes var beliggenheten for et kjølige klima, men også det at det kun var syv kilometer fra sentrum til nærmeste flyplass.

En lignende etablering i Mo i Rana vil være miljøvennlig fordi det er god tilgang både på kraft, kjøling og lokaliteter, og at infrastrukturen i stor grad er på plass allerede. Det jobbes for at Mo i Rana i fremtiden skal kunne bygge et datalagringssenter lik det i Luleå. Les mer om Arctic Circle Data Center AS (ACDC) her: https://www.mip.no/2014/jobber-for-acdc/

 

Del Del Del