Runar Holdal Elvebakk arbeider som prosessoperatør ved Glencore Manganese Norway AS.

Et lykkelig valg

28 januar, 2014 10:21 Del Del Del

Runar Holdal Elvebakk kom i høst i fast jobb, etter lærlingetiden.

Han er svært fornøyd med å ha nådd sine foreløpige mål.

– Jeg har nok mye industri i blodet og er vel arvelig belastet i mine valg om å jobbe i industrien, sier Runar Holdal Elvebakk. Han forteller at bestemor Gerd Elvebakk jobbet ved sentralbordet til AS Norsk Jernverk fra 1954 til 1990, og at bestefar Karl Elvebakk jobbet i finvalseverket fra 1959 til 1970, og var formann. Pappa Svend Elvebakk var i pelletsverket, sinterverket, smelteverket og grovvalseverket i perioden 1978 til 1989. Og som om det ikke er nok, så har mor May Holdal også bred erfaring fra industri, også med ”mannfolkjobbene”, da hun i sin tid jobbet som industrimekaniker i Elkem Aluminium Mosjøen. Der jobbet hun med elektroovnene under drift, et tungt arbeid. I dag er hun laborant ved Alcoa i Mosjøen.

– Denne familienære industrihistorien har nok preget valgene mine, ja, smiler Runar.

 

Muligheter på Mo

– Jeg hadde lyst til å jobbe innen industrien, og greide det, heldigvis. Jeg kunne forsåvidt også blitt mekaniker, men da jeg gikk på Kongsvegen i Mo i Rana ble jeg klar over at jeg kunne ta kjemi- og prosessfag 2. året. Jeg så også at det var flere bedrifter og flere muligheter på Mo sammenlignet med Mosjøen, og syntes å jobbe som operatør virket spennende og interessant. På videregående var jeg utplassert både i Rana Gruber AS og Celsa Armeringsstål AS, noe som bidro til å øke interessen min, sier han.

Runar hadde tidlig et mål om å få en fast og solid jobb, slik at han kunne tjene penger til hus og heim etterhvert.

– Jeg er meget godt fornøyd med valget jeg gjorde. Jeg er ferdig med lærlingetiden og fikk fast jobb i Glencore i september 2013. Selv om dette er en ny bedrift så er det dyktige folk og gode rutiner. Vi er en sammensveiset gjeng på 9 mann og en lærling på skiftet, og arbeidsmiljøet er svært bra. Det er alltid variert arbeid. Man blir aldri sittende på en plass, og det er god rullering mellom arbeidsstasjonene. Man får virkelig testet seg sjøl, for man skal lære seg hele verket og det er alltid utfordringer å ta tak i, og problemer å løse, forteller han. Runar er innom både smelteverket og sinterverket, hvor han overvåker prosessene og følger med på at alt går som det skal.

 

Anbefaler industrien

Runar anbefaler gjerne et yrkesliv i industrien overfor andre unge:

– Jeg forteller gjerne hvordan det er i industrien, og har også deltatt på industrimesse og reklamert for yrket og bedriften. Jeg synes det er et tøft yrke: rett og slett stilig arbeid å drive med, og det passer for både jenter og gutter, mener han. Han har vurdert å skaffe seg ytterligere utdanning, men akkurat nå er det fast jobb som teller mest.

– Jeg kunne tenke meg å bli prosessingeniør eller vanlig ingeniør, men det frister ikke å så mye å gå tilbake til skolebenken nå. Jeg har tiden framfor meg, og synes det er godt å jobbe foreløpig, avslutter Runar Holdal Elvebakk.

 

Kort om Runar Holdal Elvebakk

Navn: Runar Holdal Elvebakk

Alder: 20 år

Bedrift: Glencore Manganese Norway AS, prosessoperatør.

Hjemsted: Fra Mosjøen, bor i Mo i Rana.Utdannelse:      Kjemi- og prosessfag fra Polarsirkelen videregående skole, avdeling Kongsvegen, samt to år som lærling ved Glencore Manganese Norway AS.

Arbeidserfaring: Har tidligere jobbet ved Volvo i Mosjøen som hjelpearbeider, og Rema 1000.

 

Se reportasjen fra MIP Magasin 2014 i pdf-format:

MIPmagasin_RunarHElvebakk

 


Del Del Del