T.v. Arbeidsleder Wim Kok og daglig leder i BUA Rana, Grete Lian, mener miljøtanken bak BUA Rana er unik.

Forbruksvaner og det grønne skiftet – BUA jobber for endring

7 November, 2017 15:19 Del Del Del

– BUA er et viktig steg i det grønne skiftet da vi jobber med å endre bruk- og kastmentaliteten. I BUA får man mulighet til å prøve utstyr før man eventuelt kjøper det. Det er smart og miljøvennlig.

Det sier arbeidsleder Wim Kok.
BUA Rana er en del av et nasjonalt konsept med visjon om å endre folks forbruksvaner.
– Vi liker å si at det er en ordning for de smarte, legger Grete Lian til, daglig leder i BUA Rana.

Ser verdien
BUA Rana åpnet dørene juni 2017, og er en utlånsordning av utstyr til sport, lek og tur, helt gratis.
Bak står Polarsirkelen friluftsråd, Rana Idrettsråd, Rana Utviklingsselskap, Rana kommune og Askeladden Ressurssenter.

– Vi har lyktes med en unik spleiselagsmodell mellom det offentlige og det private og har fått sponsormidler fra flere samfunnsengasjerte næringsaktører, deriblant Mo Industripark AS (MIP AS). Det som er så bra med å ha MIP AS med på laget er at de er opptatt av sosialt entreprenørskap og ser verdien av hva vi gjør, sier Lian.
BUA passer utmerket for dem som har lyst til å prøve noe nytt uten å måtte kjøpe utstyret på forhånd. Her kan man låne masse utstyr både sommer og vinter, og prøve aktiviteter man ikke har prøvd før, eller låne på nytt igjen om man finner en aktivitet man liker.

Moderne utstyr
– Miljøtanken bak BUA er helt unik og noe vi er svært opptatt av. I sommer hadde vi mange turister som benyttet muligheten til å låne sykler, tandemsykkel, kajakk, kano, ryggsekker, telt, fiskestenger og mye mer. Etter skolestart var det mye utlån av gode fjellsko, lavvoer og liggeunderlag. Utstyret vårt er topp moderne, forteller Lian.

– Vi sørger for at utstyret er av bra kvalitet og vi har bare kjøpt inn nytt utstyr. Dette er ikke et lavterskeltilbud beregnet på mennesker med svak økonomi, men en gratis utlånsordning for alle. Vi har enhjulinger, fatbikes og masse kult, og kostbart utstyr. Derfor er det greit å få prøve det en stund for å se om man liker det før man eventuelt går til innkjøp, sier Kok.

Booker på internett
Ordningen fungerer som et bibliotek. Under første registrering må man ha med seg en person over 18 år. Vanligvis kan utstyret lånes i en uke om gangen, men det er mulig å få låne utstyret lengre dersom ingen står på ventelista.
– Man kan booke utstyr gjennom vår hjemmeside og etter hvert vil man også kunne bruke en egen BUA-app, forklarer Lian.
– Det er så fint at næringslivet bidrar og vi setter veldig stor pris på det. MIP AS er en viktig samfunnsaktør og viser samfunnsansvar, sier Kok.
Nå er de i gang med å kjøpe inn utlånsutstyr tilpasset vintermånedene.
– Desto flere bedrifter vi får med, desto bedre utvalg får vi. Det er rett og slett kjempebra dersom alt er utlånt. Vi er også avhengige av å ha næringslivet med oss da sponsormidlene derfra kan brukes til drift. Måler er å få nok midler til å kunne opprette en fulltidsstilling for å sikre god kontinuitet i BUA, avslutter Lian.

MIPs sponsorprogram:
Mo Industripark AS skal støtte opp om tiltak som bidrar til utvikling, trivsel og positivt engasjement og som på lang sikt kan bidra til å styrke regionens verdiskapning og sysselsetting.

Vi gir primært støtte i form av sponsing til tiltak som fremmer lokal aktivitet innenfor idrett, kultur og ideelle formål. Her vil vi vektlegge tiltak som:

  • Styrker rekruttering til industri og industrirelatert virksomhet
  • Fremmer interesse for fagopplæring og realfag
  • Fremmer interesse for lokalkunnskap
  • Er basert på lokal aktivitet i vår region
  • Prioriterer barn og ungdom

 

Les mer her

Del Del Del