F.v.: Forretningsutvikler ved Kunnskapsparken Helgeland, Gøran Brede Busch og inkubatorleder, Rolf Skogvold.

Hjelper andre med å lykkes

13 september, 2022 9:51 Del Del Del

I fjerde etasje på Campus Helgeland finner man Kunnskapsparken Helgeland og deres engasjerte forretningsutviklere. De oppfordrer flere til å oppsøke dem med ideene sine.

Inkubatoren i regi av Kunnskapsparken Helgeland hadde i fjor hele 183 vurderinger på Helgeland. Her hjalp de gründere, start-ups og etablerte bedrifter med å utvikle gode ideer gjennom blant annet rådgiving, nettverk og innhenting av kapital. Med ledig kapasitet i år, ønsker de gjerne at flere skal komme til dem med idéene sine.

SIVA-INKUBATOR
Inkubatoren på Kunnskapsparken Helgeland er en av over 30 inkubatorer i SIVA-nettverket. SIVA står for Selskapet for industrivekst og har som mål å legge til rette for bærekraftig vekst i industri og næringsliv.

– Vi er et SIVA-program og er del av et nettverk som består av over 30 inkubatorer i Norge og over 30 næringshager. Det er en infrastruktur for å hjelpe gründere og SMB-er med å utvikle nye produkter og tjenester som har et nasjonalt eller et internasjonalt markedspotensial, og en eller annen form for innovasjonshøyde, forteller inkubatorleder, Rolf Skogvold.

– Men uansett om en forretningsidé har innovasjonshøyde eller ikke, ønsker vi ikke at folk skal sitte hjemme og nøle. Vi tar gjerne et møte uansett, så finner vi ut av det sammen, sier forretningsutvikler, Gøran Brede Busch.

– Vi er selvsagt ikke eksperter på alle forretningsområder. Men siden vi er en del av SIVA, har vi tilgang til et stort nettverk med spesialister innenfor mange forskjellige områder som vi kan koble sammen med dem som kommer til oss, legger Skogvold til.

Rolf Skogvold og Gøran Brede Busch tar gjerne et møte med deg.

ET NATURLIG STARTPUNKT
Har du en god idé og mange spennende tanker, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Da kan det være lurt å ta seg en helt uforpliktende prat med en av forretningsutviklerne i inkubatoren. Fordi de er en del av inkubasjonsprogrammet til SIVA, kan de tilby en del kostnadsfrie timer.

– Det er mange som er i en jobb og som tenker at det hadde vært morsomt å starte noe selv. Man er i forskjellige faser i livet, og noen ganger kommer man inn i en fase hvor man kanskje tenker at nå er tiden inne for å faktisk realisere tankene sine og gjøre noe selv. Da bør du komme til oss og ta en prat, sier Skogvold.

– Hvis du er en gründerspire eller er i en bedrift som har et ønske om å utvikle seg, men kanskje ikke har en egen innovasjonsavdeling så kom å ta en kaffekopp med oss, helt uforpliktende. Det er flere som har fortalt at de skulle ønske de hadde hørt om oss litt tidligere, så kunne man ha startet i rett ende, forteller Busch.

– Hos oss får man 5 timer innledende prat, 20 timer gratis preinkubasjon og deretter betaler man 25% av markedspris, forteller Skogvold.

– I tillegg tilbyr vi kontorfasiliteter i «coworking space» på Helgeland; VÆXT Mo i Rana, VÆXT Mosjøen og VÆXT Hattfjelldal, legger Busch til.

EN GOD FORSTÅELSE AV MARKEDET
– Vi kan hjelpe med å lage en forretningsplan og finne ut av hva produktet eller tjenesten man skal levere er. Vi er veldig gode på det å forstå verdien av produkter og tjenester, og å finne ut hvem markedet består av, om de er interessert, og hva betalingsviljen er. Det en del gründere gjør feil, er at de har for mye fokus på produktet eller tjenesten sin og gjør en markedsundersøkelse for sent i prosessen. Hvem er konkurrentene, hva gjør de, hvordan skal vi skille oss ut, hvordan skal vi lage et bedre produkt eller tjeneste? Det er slike spørsmål vi kan bistå med å finne ut av, sier Skogvold.

– Vi er også med i møter med virkemiddelapparatet for å bistå gründeren eller bedriften. Det er kanskje vanskelig for en litt produktfokusert gründer å heve blikket og se hvem det er man skal henvende seg til, og der er vi behjelpelig med å lede de til riktig virkemiddelapparat, forteller Busch.

Del Del Del