Adrian Goh Wei Leung jobber som Project Engineer ved Wasco Coatings Norway AS.

Ikke alle får oppleve Mo i Rana

28 januar, 2014 19:39 Del Del Del

Jobben i Wasco førte meg hit, og det er en opplevelse!

Adrian Goh fra Malaysia forteller om sitt møte med Norge og Mo i Rana. Før eller siden hadde den reiseglade unge mannen kommet til å besøke Norge, men tror ikke han hadde funnet veien til Mo i Rana på egenhånd.

– Jeg kom med fly til Trondheim, og der satte jeg meg inn i et lite propellfly som skulle ta meg videre til Mo i Rana. Jeg har ikke fløyet med små propellfly siden jeg var omtrent 7 år, men på veien oppover fikk jeg et innblikk i naturen i denne delen av landet. Et flatt, lavt teppe av skyer med spisse fjelltopper som stakk opp, det var en magisk opplevelse! smiler Adrian Goh. Sist vinter fikk han beskjed fra firmaets ledelse om at han hadde et par uker på seg til å reise Mo i Rana for å bidra til å bygge en fabrikk. Wasco skal som kjent legge belegg på rørene til rørgaten Polarled, fra Aasta Hansteen-plattformen til Mørekysten.

– Da jeg kom hit så var det ingenting her av fasiliteter. Alt måtte ordnes fra scratch, ingen kontorer, og alle små og store ting som måtte gjøres før vi kunne sette i gang. Det har vært en svært lærerik prosess, og jeg er stolt av hva vi har greid å få til på veldig kort tid, fra dette var en lagerhall for Celsa Armeringsstål AS, til vi nå er snart klar til å sette i gang produksjon. Dette har vært et teamarbeid vi kan være stolte av, sier Adrian.

 

– Bare ikke biologi!

Adrian er svært engasjert når han forteller om prosessen de har vært gjennom, om moderselskapet Wasco, og han snakker veldig varmt om sjefen sin, som han beundrer og har stor respekt for.

Adrian er en høflig og arbeidssom ung mann, omtrent slik man kan se for seg en karrierebevisst asiat. Han er av kinesisk opprinnelse, men malaysisk statsborger. Hvis han ser ti år tilbake i tid på livet som tenåring i Malaysia, så var det et sorgløst og lett liv uten for mye forpliktelser.

– Jeg husker ikke helt hva framtidsdrømmene mine var den gangen, men forestilte meg vel ikke hvordan arbeidslivet egentlig er. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle bli, men jeg var klar på hva jeg IKKE ville bli. Jeg hatet biologi og slike fag på skolen, så jeg skulle IKKE bli lege eller noe sånt, smiler han.

Derimot var han flink i matematikk og så for seg at han måtte gjøre noe ut av det. Da han var ferdig med High School så konsentrerte han seg om fagene matematikk, fysikk og kjemi. Stillingen i Wasco er den første skikkelige jobben han har, og han er glad for valget han gjorde.

– Om man jobber i ”corporate” avdeling så blir det mye dress, slips og PC, men her i ”operational” så er man på farten og i hektisk aktivitet hele tiden. Det passer meg veldig godt! Her får jeg mange spennende utfordringer, forteller han. Yrkestittelen hans er Project Engineer, men han gjør alt mulig, både store og små oppgaver. Han sitter ikke i dress på kontoret.

– Jeg er vel å regne som assistenten til sjefen, og jeg jobber med alt fra budsjett til å handle kaffe, hente besøkende på flyplassen, ordne overnatting, og så videre. Jeg har også ansvar for shipping. Dette samt budsjettovervåking og å få produksjonen i gang, er vel de viktigste arbeidsoppgavene nå, sier han.

 

Ny arbeidskultur

Adrian synes det beste med jobben er å få arbeide med andre mennesker i et svært internasjonalt miljø. Kinesisk påvirkning er veldig sterk i Malaysia, og det er naturlig nok stor forskjell på arbeidskulturen der og her i Norge – og for så vidt i andre land, forteller han.

– Kinesisk og asiatisk arbeidskultur er slik at selv om det står arbeidstid kl 09-17 i kontrakten, så forventes det at du skal jobbe lengre dager. Wasco er, selv om det er et malaysisk selskap, heldigvis mer internasjonalt innrettet slik sett, og følger litt andre regler, ikke bare de uskrevne. Jeg merker likevel stor forskjell på arbeidskulturen her i Norge, og det er svært lærerikt å få et innblikk i hvordan man jobber andre steder i verden, forteller han. Han medgir samtidig at han savner familien i Malaysia, og at han er fryktelig langt hjemmefra. Da er det bra at kollegene fungerer som en stor internasjonal familie som tar vare på hverandre, mener han.

 

Adrian Goh Wei Leung jobber som Project Engineer ved Wasco Coatings Norway AS.

Adrian Goh Wei Leung jobber som Project Engineer ved Wasco Coatings Norway AS.

Reiselyst

Om framtida så skuer ikke Adrian så dypt i spåkula.

– Framtida er blanke ark ennå, føler jeg. Jeg har kontrakt med Wasco, foreløpig til mars 2015, så får jeg se hva de tilbyr videre, eller om jeg velger en annen vei. Skulle jeg drømme, så kunne jeg tenkt meg og drevet på med fotografering, men jeg føler meg veldig heldig som har denne jobben. Jeg har såvidt jobbet i et familieselskap innen eiendom, men hvis jeg skulle fortsatt der… Adrian tar en liten pause, før han fortsetter:

– Om jeg hadde fortsatt i en sånn bransje, så hadde jeg kanskje om 10 år stoppet opp og tenkt; what if… Hva om jeg hadde valgt annerledes i utdanning og karriere? Her i Wasco og dette yrket så føler jeg at jeg ikke trenger å reflektere sånn om 10 år. Jeg gjør nok det jeg ville drømt om, forklarer han. Han begrunner det med at han blant annet får anledning til å reise og oppleve verden, en reiselyst som våknet i han i 2010 da han for første gang la ut på en lang reise, til USA.

– Da fikk jeg øynene opp for at det er så mye av verden man bør se og oppleve! Nå reiser jeg ved enhver mulig anledning for å oppleve andre land og kulturer. Jeg vil gjøre det nå, mens jeg har tid og anledning, og før andre forpliktelser hindrer meg i å reise. Jeg tror reising og forståelse for andre kulturer gjør meg til et bedre menneske, smiler han. Adrian innrømmer at hvis situasjonen hadde vært en annen, så hadde ikke Norge stått øverst på prioriteringslista over land å oppleve.

– Jeg hadde nok reist hit før eller siden, men kanskje hadde jeg da gjort som turister flest; besøkt Oslo eller Bergen. Jobben i Wasco førte meg til Mo i Rana! Det er temmelig eksotisk, smiler han. Og forteller ivrig om det første snøfallet han har opplevd i sitt liv, på Mo i oktober.

– Veldig fascinerende! Det var fantastisk å oppleve, jeg har knapt sett snø før i mitt liv, og bare i Europa. Adrian blir stille og tenker litt, før han til slutt sier:

– Har du en drøm, så gå for den!

En av de mer trivielle drømmene den ivrige hobbyfotografen har nå, er å feste nordlyset på minnebrikken. Vi tror han vil lykkes med det også.

 

Kort om Adrian Goh

 

Navn: Adrian Goh Wei Leung

Alder: 25 år

Bedrift: Wasco Coatings Norway AS, en del av Wasco Energy Group of Companies. Project Engineer

Hjemsted: Malaysia, for tiden Mo i Rana

Utdannelse:      Bachelor Chemical Engineering

Arbeidserfaring: Wasco Coatings Norway AS, en del av Wasco Energy Group of Companies. Project Engineer

 

Se reportasjen fra MIP Magasin 2014 i pdf-format:

MIPmagasin_AdrianGoh

 

Del Del Del