- Å være med i industrivernet gjør at jeg lærer mye om brannvern. Vi lærer også mye om førstehjelp, noe som er nyttig å kunne i mange sammenhenger, sier Linda Thynes ved Glencore Manganese Norway AS.

Industrivern-Linda

15 april, 2014 21:44 Del Del Del

Linda Thynes er eneste kvinne i industrivernet i Mo Industripark.

– Jeg anbefaler gjerne andre å bli med. Det er spennende å være med, og de fleste vil klare det fysiske, om de trener litt, sier Linda Thynes, produksjonsarbeider ved Glencore Manganese Norway AS.

Linda Thynes begynte ved bedriften i 2007, først som sommervikar, da bedriften het Vale Manganese Norway AS.

Hun er nå svært godt kjent i bedriften, der hun har hatt opplæring i hele produksjonsprosessen, både ved sinterverket, i tappingen, på kontrollrommet og i råmateriallageret. Hun jobber litt over alt, etter hvilket behov det er.

 

Jobber 5-skift

Linda Thynes er fra Jektvik i Rødøy kommune, og hun hadde ikke bakgrunn fra industrien. Hun har tidligere jobbet blant annet med slakting av laks for Nova Sea på Lovund, og ved Bakeriet på Mo.

– Jeg trivdes i grunnen godt med det, og jeg var litt nervøs for å skulle prøve noe helt annet. Å jobbe i industrien var ikke så farlig som jeg trodde på forhånd

Jeg trives faktisk bedre her enn der jeg jobbet tidligere, ler hun.

Linda Thynes er en av seks ansatte operatører ved Glencore Manganese Norway AS som for tiden følger et opplegg som fører fram til fagbrev i Kjemi-/prosessfaget.

– Vi får derfor opplæring i hele bedriften, og i alle arbeidsprosesser. Jeg lærer mye om hele produksjonsprosessen i bedriften, forteller hun.

Linda Thynes arbeider 5-skift, noe hun synes går greit. Hennes ektefelle arbeider også 5-skift, ved Celsa Armeringsstål AS. De har to barn som går på barneskolen, og dermed blir tidsplanen for jobb, skole og fritid av og til et lite puslespill.

 

Industrivern

For et par år siden hadde bedriften behov for å få flere med i industrivernet, og de spurte henne om hun var villig til å prøve.

– Det virket spennende, så jeg sa ja til det.

Jeg var mest redd for at jeg ikke skulle klare den fysiske testen. Derfor begynte jeg å trene styrke, og jeg klarte testen, smiler hun.

Hun trener jevnlig styrke, en til to ganger i uka. Alle i industrivernet skal gjennom den fysiske testen en gang i året, og det er viktig å vedlikeholde god form når man er med i industrivernet.

I tillegg til fysisk test har de fire øvelser i året på øvingsanlegget til MIP Sikkerhetssenter. De har også seks egenøvelser i året inne i bedriften. Dette gjør de samlet, de som er på samme skift.

Dagen før Gule Sider møtte Linda Thynes, gikk gassalarmen i bedriften. Sammen med hennes tre arbeidskollegaer på skiftet, som er i industrivernet, rykket de ut for å undersøke stedet der alarmen gikk.

Ved slike alarmer må de kle på seg utstyret som de har i industrivernet, inkludert oksygenflaske og maske. De sjekker da om det er folk i området. Ved gassalarmer er prosedyren at de ansatte skal forlate området og flytte stemplingskortene, slik at man har oversikt over hvor folk er. Som ekstra sikkerhetstiltak undersøker industrivernet området.

Ved Glencore har de et eget katastroferom, der eventuelt skadde personer kan få oksygen om de er gassforgiftet, i påvente av ambulansen.

Det er fire av de ni som jobber på samme skift ved Glencore som er med i industrivernet.

– Det styrker samholdet oss imellom at vi har felles øvelser. Du blir mer kjent med de andre, og vi lærer å stole på hverandre, sier hun.

Nylig hadde de også en større øvelse ved bedriften, der gassalarmen gikk i hele verket. I øvelsen inngikk det at to personer var savnet.

– Å være med i industrivernet gjør at jeg lærer mye om brannvern. Vi lærer også mye om førstehjelp, noe som er nyttig å kunne i mange sammenhenger. I tillegg til at vi blir svært godt kjent i bedriften og vet hvor sikkerhetsutstyret er plassert, sier hun.

– Det er krevende med alt utstyret, og det er tungt å bære. Du går ikke langt før du kjenner det. Da er det greit å ha en fysisk test vi må klare, og øvelser gjennom året, slik at du blir godt kjent med hvordan du fungerer i forskjellige situasjoner mens du har dette utstyret på deg.

Ellers merker jeg at det ennå er forskjell på oss som er relativt nye i industrivernet og de som har lang erfaring, sier Linda Thynes.

Hun avslutter med å si at dette er en god unnskyldning for å trene i det daglige, og ved Glencore har de et godt treningsrom slik at det skal være enkelt å gjennomføre ukentlige treningsøkter.

 

Les artikkelen i pdf-format:

GSnr2_side10_2014

 

Del Del Del