Lærling i prosess og kjemi ved Celsa, Kristine Kvannli, er den fremtidige, kompetente fagarbeideren.

Selvstendig, kompetent og dyktig

15 februar, 2017 15:16 Del Del Del

 

Kristine Kvannli (18) visste knapt at det fantes et smelteverk i Mo i Rana. Nå er det ingen andre steder hun heller vil være.
– Målet er å ta fagbrev i kjemi og prosess, og fortsette i jobben på Celsa.
Jeg vet at det er dette jeg vil og ønsker mer enn noe annet, sier Kvannli.

Den fremtidige fagarbeideren
Da 2. nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen var på besøk hos Celsa snakket han med Kristine. Under Agenda Nord-Norge løftet han frem dette møtet da han snakket om fremtidens arbeidsmarked.
”– På fredag var jeg i Mo i Rana. Der traff jeg Kristine som var lærling hos Celsa. Hun skulle ta fagbrev, samme fagutdannelse som jeg tok for 30 år siden. En god utdanning som heter kjemi og prosess. Hun satt der alene og styrte stålovnen som smelter 95 tonn skrapmetall, uten at det hang en formann over henne i kontrollrommet. En smelteovn på 1600 grader som smelter 550.000 tonn skrapjern i året. Selvgående skift. 14 arbeidere, uten arbeidsledere og uten formenn, men med en lærling på hvert skift. Dette er den norske fagarbeideren. Selvstendig, kompetent og dyktig.”

– Det var veldig hyggelig av ham å nevne meg i denne forbindelsen. Jeg er et eksempel på den fremtidige fagarbeideren og en del av den nye, grønne industrien, sier Kvannli.
Celsa er en viktig gjenvinningsbedrift og resirkulerer mer enn halvparten av Norges skrapmetall.

I lære på alle postene
Hun har vært lærling hos Celsa i et halvt år og skal være der i til sammen to.
– Det er mye teknisk navigering i tillegg til at jeg tar prøver av stål og slagg.
Jeg finjusterer også stålet etter kundens krav da de skal ha ulik mengde mineraler i stålet for å få frem spesifikke egenskaper. Det må ikke være for mye, men heller ikke for lite.
– Da Gabrielsen var på besøk styrte jeg stålovnen. Da mater jeg den med skrapjern og smelter dette. Det viktigste er å passe temperaturen slik at ovnen ikke blir over 1600 grader.
Nå jobber hun på øseovnene. Etter smeltingen bli stålet tappet i øser. I ovnen justeres sammensetningen av stålet før det blir støp om til såkalte ”billets”. Her passer hun på at det ikke sendes mer enn 80 tonn til øseovnen.
– Jeg finjusterer hver charge, eller tapping, etter kundes krav og tar deretter to prøver, skriver inn chargenummer og sender dem videre til laben.
Neste post blir dørken hvor hun skal kjøre kran og deretter til post 4 som er Tårnet. I Tårnet tas øsene i mot. De blir deretter tappet og støpt ut til strengen.

Eneste kvinne
– Det er artig å jobbe på Celsa. Det er utfordrende og man må passe godt på. Det er på liv og død, kan man vel si, så man må ta oppgavene på alvor.
Kvannli er for tiden den eneste kvinnen i prosess.
– Jeg merker at det er tunge oppgaver som ikke er beregnet for damer, men jeg bidrar så godt jeg kan, og det tror jeg medarbeiderne mine vet. De er fornøyde med meg og jeg er fornøyd med dem. Det er et veldig godt arbeidsmiljø og jeg føler meg godt mottatt.
I tillegg til oppfølging som lærling har hun fått tilbud om flere kurs i regi av arbeidsgiver. Blant annet i fallsikring, trykk- og krankurs.
– Vi har også fått en liten bonus fra verket, i tillegg til lønn, så vi som er lærlinger på Celsa har det godt. Vi er veldig heldige.

En moderne bedrift
Kvannli er opprinnelig fra Grane kommune og studerte kjemi og prosess i Mosjøen.
– Jeg hadde derfor sett for meg at jeg skulle få lærlingeplass på Alcoa i Mosjøen, men, da jeg ble gjort oppmerksom på Celsa i Mo i Rana ble jeg veldig interessert. Før jeg kom hit hadde jeg nesten ikke hørt at Rana hadde et stålverk. Men, det er en bedrift som går godt og vi står på og gjør vårt ytterste for å holde produksjonen oppe.
Det grønne skiftet er delvis implementert i utdanningen og omhandler en klima- og miljøvennlig omstilling i industrien.
Celsa er Norges største gjenvinningsbedrift og arbeider stadig for en bærekraftig utvikling av miljøet.
– Det er en moderne og fremtidsrettet bedrift. Det kommer stadig nye moderniseringer, så nå håper jeg bare det blir litt bedre tilrettelagt for kvinner å utføre jobben. Jeg er veldig glad for å få være lærling hos Celsa.

Del Del Del